Fra Sirkus shopping til Tivoli på en togbillett

Endelig vil mange si. Muligheten til å bestille en og samme togbillett fra Trondheim til København. Den norske billettoperatøren Entur har fått datamaskinen sin til å snakke «svorsk», det betyr at svenskenes billettsystem snakker med det norske, og vipps så åpner verden seg litt mer. Nå blir utfordringen resten av Europa. Men som alltid, det finnes kritikere.

Nå kan togreisende planlegge og kjøpe hele reisen mellom Norge og Danmark på ett sted og i én transaksjon. Kanskje ikke verdens største nyhet mener Entur, men for reiseglade nordmenn betyr dette at en barriere er brutt og at det på sikt gir tilgang til hele det europeiske tognettverket. Og for den som ikke skjønner moroa med tittelen og store bokstaver, så er begge egennavn på et større kjøpesenter i Trondheim, og Tivoli er jo Nordens mest kjente attraksjon like over gaten for hovedbanegården i København.

Å få til et sømløst billettsystem som åpner opp større markeder har vært et ønske fra flere hold, fra både reisende og fra Samferdselsdepartementet som eier Entur, skriver de i en pressemedling.

Christel Borge mener Entur nå er i ferd med å finne nøækkelen til hvordan det europeiske tognettet kan bli lettere tilgjengelig.
Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no

– Derfor er det en milepæl når disse rutene er mulig å kjøpe via web og uten å kontakte kundesenteret, eller kjøpe billettene stykkevis, sier Christel Borge, administrerende direktør i Entur AS.For å få til dette, har vi utviklet noe som på sikt kan gjøre det mye lettere å kjøpe flere togbilletter ut av Norge. For selv om togskinner av natur er koblet sammen, også på tvers av landegrenser, er det ikke nødvendigvis tilfellet for datasystemene som ligger bak. Slik landskapet er i togdata-europa i dag, så finnes det to standarder for hvordan man strukturerer dataene: NeTEx og OSDM, nå kan disse snakke sammen, forteller Christel Borge, direktør i Entur.

Tog24

Om dette er en gladmelding eller ikke, jo da måtte vi spørre oraklene og korrektivene i Togferiegruppa på Facebook. Denne gruppa utgjør storforbrukerne av tog og togreiser i hele Europa.

–Jeg er jo kritisk som vanlig. Nei da, flott at de satser! Men det er andre steder som fortsatt gir deg billigere billetter med flere rettigheter. Spesielt kritisk er jeg til at billetten ikke gir overgangsgaranti i Göteborg – mister du forbindelsen på grunn av forsinkelser, må du kjøpe ny billett selv om det ikke er din feil, forteller Kristian Skjellum Aas, gründer av Togferiesamfunnet på Facebook.

En togfamilie som snart teller 80 000 medlemmer og med mye forbrukermakt.

Hovedbanegården i København har vært en god havn for mange reisende inn og ut av Norden. Foto: Kristian Skjellum Aas

Bruker tolk
Måten Entur har løst dette på var å lage en type «Google Translate» for togdata. Denne oversetteren gjør det altså mulig at forskjellige tog-datasystemer begynner å forstå hverandre slik at man kan gjennomføre kjøp og salg, og at dataspråk ikke lenger blir en hindring.

–Dette gjør at vi slipper vi spesialsøm og halvveis-løsninger på hver enkel tjeneste som på sikt skaper teknisk gjeld for salgssystemene i sin helhet. Og selv om vi har fokusert på Oslo-København i denne omgang, så er tjenesten bygget for å kunne fungere også for andre lands systemer, slik at vi etter hvert i prinsippet kan mate inn data fra disse og koble på billetter til flere land i tog-europa, forteller Entur videre.

På den måten ønsker Entur å bidra til en harmonisering av standarder i Europa slik at det kan bli enklere for togselskap å selge hverandres billetter. For reisende vil det da bli enklere å orientere seg om ulike reiser og kjøpe togbilletter på tvers av landegrenser.

Køben er kontinentet og opplevelser som nå kommer enda litt nærmere med bedre billettløsninger. Foto: Frode Pedersen Tog24

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

GDPR-informasjonskapselsamtykke med Real Cookie Banner