Pusher togferie på folk, det mener hun flere bør gjøre

For et par uker snakket hun til deler av menigheten på Jernbaneforum. Resten av hennes følgere er toginteresserte nordmenn som ønsker å se verden fra togvinduet. Nå oppfordrer hun togselskapene til å satse mer på de ferierende. Få flere til å velge skinner fremfor mindre miljøvennlige reisemåter. Og Norge er et vakkert togland, det må vi bli flinkere til å pushe ut til reiseglade europeere mener togbloggeren Sigrid Elsrud.

Togbloggen.no har etablert seg som en meget viktig ressurs for reiseglade kvinner og menn som velger skinnegående transport når de skal se Norge eller andre deler av verden. Sigrid Elsrud som driver bloggen er både reiseglad og meget skrivefør. En lang bakgrunn fra norsk presse som journalist, ja så vet hun å formulere seg slik at andre blir inspirert. For tre år siden ga hun ut boken «Ferie med tog» – en bok om reiseglede langs skinnene. På Jernbaneforum åpnet hun innlegget sitt med det ganske så retoriske og velbrukte spørsmålet; Finnes det lys i tunnelen? Og det er det jo. Og i kjent stil, og siden ingen fikk stille spørsmål fra salen måtte hun på mange måter togbade seg selv med både spørsmål og svar.

JBF_Tog24
Tog24

–Kan noen forklare hvorfor den fantastiske reisen med nattog mellom Stockholm og Narvik fortsatt er så lite kjent her i landet? Og hvorfor er det nesten ingen som snakker om togferie i Norden?

Dette var to av veldig mange spørsmål hun hadde med til Jernbaneforum 2025. Hun hadde fått i oppdrag å runde av «Spor 3 – Reiseliv» i programmet med et skråblikk på reisevanene våre. Og som den globetrotteren hun er, ble det slengt med leppa i alle himmelretninger. Og togselskapene fikk seg en oppstrammer på at det faktisk gikk an å bruke enda litt mer tid på å selge natur, opplevelser og tog til flere en de som skulle på jobbtur til Trondheim, Stavanger eller Bergen. Det burde også ligge en langt klarere ambisjon i bunn om å få kompassnålen til å peke nord for de som bor lengre sør i Europa. At enkeltspor har sine ulemper kan også snus til en fordel for de som ønsker å bruke litt mer tid på å se landet vårt.

Jo da det finnes alltid et lys i tunnelen. –Nå må vi få opp øynene for at det finnes mange spennde ting på den andre siden, det gjelder bare å få bransjen med på å se det samme, sier journalist og togblogger Sigrid Elsrud. Foto: Privat

Mjøsa rundt – og nordiske rundturer

Kanskje lever det en forestilling om at togferie alltid er en ferietur sørover og ut i Europa. Slike ferieturer er det mange av, også på Togbloggen. Men hva med for eksempel Mjøsa rundt – en perle av en ferietur med tog og litt buss? Du finner svaret på Togbloggen.no, men dette var det hun svarte forumfolkene.

–Her i landet har vi heldigvis Entur som gjør det enkelt å finne rutetider og kjøpe billetter. Det er likevel ingen som forteller oss om alle reiserutene som finnes på kryss og tvers i landet vårt. Mjøsa rundt er ett eksempel, men tenker vi etter, tror jeg vi vil se at det finnes mange uforløste ferieturer i landet vårt med tog – og kanskje litt buss eller ferge. For ikke å snakke om alle mulighetene som åpner seg hvis vi bretter ut kartet og får med både norske og svenske skinner!

Avinor pusher flyferier

Tonny Mathiassen hadde nettopp vært på scenen for å presentere The Arctic Train. Selskapet som siden 17. mai 2020 har kjørt turisttog på Ofotbanen mellom Narvik og Abisko. Det fikk følgende oppfølging fra togbloggeren.  

–Men kan noen samtidig forklare meg hvorfor den fantastiske reisen med nattog mellom Stockholm og Narvik fortsatt er så lite kjent blant nordmenn? Og hvorfor er det nesten ingen som snakker om å ta en togferie i Norden, spurte hun ut i forsamlingen av jernbanefolk.

Dette måtte hun igjen svare på selv siden forumet ikke åpner for å stille spørsmål til de som holder innlegg. (Det bør de forresten gjøre noe med til neste års forum. Red. anm.)

–Jeg tror dere vil si at ingen har gitt dere det oppdraget. Da har jeg lyst til å si at kanskje skulle noen av dere ta det oppdraget, eller be eieren om å få det. Husk at vi har et statlig Avinor som lenge har pushet reisetips, reisemål og flyferier, i hvert fall i min innboks. Er det ikke på tide å pushe ulike former for togferie mer aktivt også?

Folk vil ha konkrete reiseruter!

–Det å være togblogger er en fri fagdisiplin, men jeg har samtidig noe faktagrunnlag for det jeg mener. Jeg har ti år med statistikk fra en nisjeblogg om togreiser og togferier, og fra statistikken på Togbloggen vet jeg at noe av det folk alltid søker mest etter, er konkrete reiseruter, forteller Elsrud.

For den som reiser på ferie med tog, vil en reiserute nødvendigvis nesten alltid inkludere flere togselskap og ofte også flere ulike billettsystemer. Hennes oppfordring var derfor at aktørene i jernbanesektoren bør bli mer rause med å dele informasjon og mer hjelpsomme overfor alle som vil reise langt med tog.

Finn frem ditt indre Brio-tog

–Kan det hjelpe å leke litt med Brio? Go-Ahead gjorde jo det som en øvelse sammen med Bane NOR når de skulle legge opp fremtidige ruteplaner?

–I tråd med det som er jernbanens hovedoppdrag Europa rundt, må operatørene gjerne begynne med å sitte i hvert sitt hjørne og kjøre frem og tilbake på hver sin skinne. Trenger dere konsulent for å komme videre, er det bare å låne inn en hvilken som helst 3-åring til å legge ut skinner. Det er det vi togferiefolk også holder på med. Det er det vi bruker lørdager, søndager og lange kvelder til. Fortsatt er det alt for krevende, og det tar uforholdsmessig lang tid å finne alle billettene til en ferie med tog. Jeg vil si vi er langt mer tålmodig enn det de fleste med dagens reisevaner opplever. Hele Europa ville tjent på det om togoperatørene mer aktivt delte den informasjonen vi trenger for å finne frem langs skinnene, sa togbloggeren.

Vær stolte – og få Norge inn på jernbanekartet!

Med en direkteforbindelse Oslo-København i sikte og med Fehmarnforbindelsen mellom Danmark og Tyskland under bygging, minnet hun dessuten om at det å satse aktivt på togferie, ikke bare handler om å få nordmenn ut på tur. Det handler også om de som ser nordover mot Norge og Norden som destinasjon.

–Se på dette fra et ståsted i det store tyske og europeiske markedet, og tenk over at tyskerne i dag er vant til å kunne kjøpe internasjonale togreiser fra samme nettside og app som de kjøper hverdagsbillettene sine fra. I dag er ikke Norge inne på dette kartet i det hele tatt. Nå må det være på tide å sette Norge på kartet som reisemål for europeere, og selvfølgelig med tog!Hverdager med signalfeil da alt «går i ball» har det vært noen av, og de kan komme igjen. Men selv da, eller kanskje til og med spesielt på slike dager, bør jernbanens folk unne seg å tenke litt også på den ferieformen jernbanen representerer, mener togblogger Sigrid Elsrud.

Du finner togbloggen i vår fanelinje øverst.

Sigrid Elsrud har resit mer enn de fleste med tog. Hennes Togbloggen.no er en reise iseg selv, miljøvennlig ferie til inspirasjon og glede. Foto: Privat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

GDPR-informasjonskapselsamtykke med Real Cookie Banner