Vinterfest og rallarmøter for jernbanfamilien i Narvik

Rallarens plass i Vinterfestuka i Narvik er like selvfølgelig som jernbanen når denne byen byr opp til ti dagers fest. Dagens moderne rallarer møtte sin egen historie i byen som var med å skape legenden Svarta Bjørn. I spissen for det hele Bane NOR og Jernbaneforbundets mange lag og foreninger, og uniformen denne uka kan du jo bare gjette på hva var?

–Narvik må kunne kalles Norges jernbaneby nummer én, og som feirer sin stolte historie 10 dager i strekk. Verdsetter rallaren og de mange tusen anleggsfolkene som bygde Ofotbanen for 120 år siden, og som dermed la grunnlaget for byen Narvik. Vinterfestuka handler om å ta vare på kulturhistorien, blant annet gjennom det viktige arbeidet til «Den Stolte og Ærverdige Rallarklubben Av Malmbyen Narvik», hvor mange av oss er blitt så heldige og blitt utnevnt som medlem. Det er stor stas, sier lederen av Norsk Jernbaneforbund, Torfinn Håverstad til Tog24.

Fra fredag 13. mars og i en hel uke feiret malmbyen Narvik seg selv og den enorme kulturarven byen bærer på. Hva hadde vel Narvik vært uten jernbanen, en god havn innerst i Ofotfjorden kanskje? Men byen og tettstedene rundt har alltid vært rike på naturgitte mineralforekomster, og det har blitt drevet bergverk og utvinning av jern, kobber, sink, nikkel, svovel og kalk i området i flere århundrer. Men mest sentralt står nok utviklingen av Ofotbanen og Malmbanen. Selveste livsnerven for mange på nordkalotten, og som tar med seg viktig jernmalm verd mange milliarder fra gruvene i Kiruna for å skipes videre ut til verden fra Narvik havn.

I de siste årene har man også sluppet til turistene i større grad, og Narvik selskapet The Arctic Train, mener selv de kan tilby både naturopplevelser og legendarisk jernbanehistorie langs den 42 kilometer lange jernbanestrekningen. Bygget av rallarene mellom 1899 og 1902 da det første malmtoget ble sporsatt i november, men først offisielt åpnet av Kong Oscar II av Norge og Sverige 14. juli 1903.

Flere legender

«Svarta Bjørn», Anna Rebekka Hofstad, kantinekokka som ble legendarisk da hun hamlet opp med både mat og menn under byggingen av Ofotbanen-Malmbanen som går mellom Narvik og Kiruna. Ingen vet helt hvordan hun døde, det går mange rykter, men Svarta Bjørn ble bare 22 år gammel. Det finnes et minnesmerke på rallarkirkegården ved Tornehamn ikke langt fra Kiruna, men som med alle legender går det også rykter om at «Svarta Bjørn» nettopp bare var det, en legendarisk skikkelse.

Rallaren spiller en viktig rolle, og går som en rød tråd gjennom mye av det som skjer på Vinterfestuka. Hvert år er det kransnedleggelse ved monumentet som ble reist av Narvik kommune i 1959, nettopp for å feire rallarens viktige rolle og betydning for byen. Og en av dem som dro opp til vinterfestuka var konstituert konsernsjef i Bane NOR Jon-Erik Lunøe. Han hadde det faktisk så travelt med å komme seg av gårde til vinterfest at han stilte på årets Jernbaneforum i full rallaruniform.

–Som gjester kjenner vi på varmen ved å være til stede under Vinterfestuka. Det gir stor inspirasjon å se på gleden og samholdet i vårt arbeide for jernbanen i hele landet. Det har vært en tradisjon gjennom flere år at forbundets ledelse og andre sentrale tillitsvalgte, har besøkt de lokale klubbene våre i Narvik i forbindelse med deres årsmøter. Litt av formålet er å kjenne på fellesskapsfølelsen, selv om de tilhører en jernbanestrekning som går rett inn i Sverige og ikke henger sammen med jernbanenettet for øvrig i Norge, sier forbundslederen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

GDPR-informasjonskapselsamtykke med Real Cookie Banner