Verdens største modelljernbane – en verden verdt å se!

«Miniatur Wonderland» i Hamburg ble i 2015 kåret til verdens største modelljernbane, og har siden den gang beholdt rekorden. På 1 500 kvadrat er tablåer fra hele Europa gjenskapt ned til minste detalj. Også Norge er representert i mange av tablåene og har fått sin egen lille «lakse-paviljong».

Skal du gjøre noe helt annet i sommer, anbefaler tog24 en tur til en av Tysklands, og kanskje Europas mest spektakulære opplevelser.  «Miniatur Wonderland» i Hamburg. Her blir voksne raskt som barn, og barna? Ja de forblir selvsagt barn, men kan reise videre med mer kunnskap om både geografi, digital teknikk, og ikke minst forståelse for autonomi, teknikk, og kanskje til og med få interesse for bygging av modelljernbane. Et stadig voksende miljø i Norge. Nå bygges faktisk Nord-Europas største butikksenter for modeller på Furuset i Oslo i regi av Norsk Modelljernbane A/S. Der kommer en modell av Finse på Bergensbanen som vil fylle femti kvadrat av det store lokalet.

Les mer om det:

500 000 arbeidstimer

Etter at 500 000 arbeidstimer var nedlagt i prosjektet, stod verdens største modelljernbane klar i 2001. 15,5 kilometer med modelljernbane. Like langt som det ville ta og legge skinner fra den ene siden av Mount Everest og ned i dalen på den andre, skriver Miniatur Wonderland på sin nettside. Hele anlegget er selvsagt bygget i mange plan og har en total høyde på seks meter for å få plass i det 1500 kvadrat store lokalet som huser verdensrekorden målt av Guinness rekordbok i 2015. Den har stått trygt siden den gang. Og kanskje ikke så rart når vi vet at siden den gang har både England, Venezia, Monaco, Afrika og større deler av Frankrike fått sin fortjente plass i anlegget.

Miniatur Wunderland består av 2 633 figurer, 4 340 bygninger, 130 000 trær, elver, fjell, bylandskap og mer, og speiler enormt mange landskap fra hele verden. Attraksjonen har veier med 11 000 biler i bevegelse, egen flyplass med 60 fly som tar av og lander, og selvfølgelig 1300 forskjellige tog som har over 15 kilometer å boltre seg på. Hver dag kjører til sammen 900 tog med 12 000 vogner flere hundre kilometer, og det lengste toget er i følge «Miniatur World» 14,5 meter langt. Alt er bygget i skala HO 1:87.

Det tok fem år å finjustere programmeringen for bilene og flyene, for å sikre at de kjørte jevnt og stort sett autonomt. Miniatur Wunderland har et eget dedikert kontrollsenter. Tre av de 50 datamaskinene som styrer hele anlegget brukes til flyplassen alene på grunn av den komplekse programmeringen for å få alt til å se helt virkelig ut. Og det gjør det!

Attraksjonen hadde en byggekostnad på i overkant av 200 millioner da det stod ferdig. Det er uten alle byggeprosjektene som har kommet til etter 2015. «Miniatur World» har ifølge dem selv blitt Hamburgs største turistattraksjon, og tar imot over en million besøkere hvert år. Og for de som elsker å trykke? Jo da. Det finnes over 200 knapper du selv kan trykke på for å aktivere tablåer, eller små hendelser i denne unike nedskalerte verden.

Her kan du finne mer inspirasjon til reisen:

Og billige alternativer i dyr Euro-tid:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer