Utslippsmerking for transportsektoren kommer

De verste synderne skal synliggjøres. EU jobber nå med et nytt initiativ som skal komme frem til en felles metodisk beregning og rapportering av karbonutslipp fra transportsektoren kalt CountEmissions.

De daglige beslutningene av oss som brukere av egen og offentlig transport, eller som transportører av gods, har stadig større innvirkning på jorda vår.

Det er Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER) som har foreslått at transportsektoren nå må gi sine kunder et pålitelig system som raskt gir oss utslippsverdiene ved de forskjellige reisemåtene fra A til B. Det finnes allerede mer enn nok grunnlagsdata for å gjennomføre en slik ordning, og det tyske selskapet HACON får daglig henvendelser fra over 100 millioner nett- og appbrukere som planlegger reiser eller transportløsninger. HACON regnes, i følge CER, som de med den høyeste industrielle standard for denne typen målinger. De samarbeider blant annet med Siemens Mobility som leverer både tog, og er tungt inne i integreringen av ERTMS. Europas nye digitale sikkerhetsstyring av infrastruktur og skinnegående materiell, hvor Norge er en viktig kunde.

Andre eksempler som illustrerer meningen

Vi kjenner til lignende målinger fra matindustrien med sine Nutri-Score for å påpeke helsemessige effekter av det vi spiser. Eiendomsbransjen energimerker boliger som er til salgs. Der brukes det både farger og bokstaver for å gi boligkundene en viss peiling på hvor energieffektiv boligen er.

Det østeriske selskapet VAO har også utviklet et nasjonalt system for utregning av fotavtrykket ved forskjellige transportformer. Reisende som bruker deres regionale reiseplanleggingsapper basert på VAOs multi- og intermodale ruting, kan undersøke og sammenligne CO2-utslippene fra forskjellige reisealternativer. Et bilde de har presentert er følgende. Wien til Innsbruck med bil = 108,16kg CO2, tar du toget mellom de to byene er utslippene estimert til 6,54kg CO2. Tydelige visuelle vurderinger som dette gjør det mulig for forbrukerne å ta raske og faktabaserte beslutninger. Selvfølgelig pris, varighet og andre faktorer må vurderes, men det er absolutt et positivt skritt i å fremme miljømessige fordeler av jernbanereiser, forteller CER på sine nettsider.

Her kan du se hva som ligger i forslaget fra EU og CER.

Illustrasjonene er hentet fra CER`s egne hjemmesider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer