Tyskerne satser på batteritog

Franske Alstom presenterer i slutten av august et nytt batteridrevet elektrisk tog i Tyskland. Det har vært under utvikling og utprøving i et par år allerede, men er nå klar til å settes inn på en rute mellom Chemnitz og Leipzig.

Dette er et viktig steg i strategien for å redusere forurensning på ikke-elektrifiserte linjer, mener Alstom. Toget har en rekkevidde på 120 kilometer, og disse 11 togsettene som nå skal i gang å kjøre, kommer samtidig med at de presenterer et kortdistanse-tog som går på hydrogen. Ifølge Alstom betyr det at de nå kan tilby en komplett utslippsredusert portefølje av tog. Alstom utvikler teknologien sammen med lokale aktører, og deler av produksjonen av både tog og batteriteknologi skjer flere steder i Tyskland.

Batteriteknologi og Hydrogen. Lagring og tilpassninger. Nå er teknologien klar for normal drift. Foto: Alstom

– Å kunne reise rent, miljøvennlig og komfortabelt mellom Chemnitz og Leipzig er et resultat av samspillet mellom regionalt eierskap som transport forening og innovativ teknologi fra Alstom, forteller representanten for de lokale myndighetene hvor togene skal trafikkere linjene.

Trekvogntogene er 56 meter lange og plass til 150 passasjerer. I batterimodus vil de nå en maksimal hastighet på 160 km/t. Kapasiteten av de høyytelses litium-ion-batterier er beregnet for å garantere kontaktledningsfri drift på Chemnitz-Leipzig-linjen uten at det skal gå utover ytelse eller passasjerkomfort.

–Alstoms ambisjon er å være verdensledende innen bærekraftig mobilitet, redusere utslipp og forurensning i kontaktledningsfri drift. Presentasjonen av det første batteridrevne toget utviklet av Alstom er et viktig skritt i denne retningen. Med Coradia iLint, Alstom har også verdens første hydrogentog innen kommersiell service i sin portefølje. Med hydrogen- og batteritog tilbyr Alstom sine kunder to miljøvennlige alternativer drivløsninger for jernbane, heter det i en pressemelding fra Alstom.

Her en liten film om testen av hydrogenutgaven:

https://www.linkedin.com/events/alstomcoradiailintdistancerecor6972548591689068544/comments/

Hele pressemeldingen kan du lese her:

https://www.alstom.com/sites/alstom.com/files/2023/08/21/20230821_Coradia_Continental_Chemnitz_EN.pdf

Grønn, grønnere, grønnest. Franske Alstom satser på både Hydrogen og batteri på de korte distansene. Foto: Alstom

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer