Turisttogenes inntogsmarsj – The Arctic Train lokker med norsk nordlys og svensk sukkertøy

Det er liten tvil om at troen på jernbanen som fremtidens fremkomstmiddel lever livet på så mange måter. I forrige uke skrev vi om det svensk-norske initiativet Scandinavian Mountain Railway fra Malung til Elverum. På årets Jernbaneforum ble vi presentert for The Arctic Train som går i sporene til Ofotbanen og Malmbanen fra Narvik til Abisco på svensk side. Operatøren kaller det «candy train, eller godistoget», ja vel!

Begge disse initiativene kan regnes som delvis turisttog. Fra før har vi jo The Golden Train som går fra Åndalsnes til Dombås på Raumabanen med stor suksess. Vi vet også at Norient Express har fått godkjent sitt prosjekt med et turist-tog som skal gå fra Bergen til Trondheim. På Flåmsbanen ser Jernbanedirektoratet etter nye drivere som kan drifte strekningen med turistutvikling som viktig drivkraft. Dette er vel det vi kan kalle konseptuell utvikling av jernbanen, og som nødvendigvis ikke spiser passasjertrafikk fra vanlig rutegående tog. Mye fordi vi her snakker om tog som skal kjøre på ledige slotter, og i et tempo som gjør at folk får oppleve landskapet og stedene toget passerer.

Slik presenteres vinterutgaven av The Arctic Train på egne hjemmsider. Alle fotos: The Arctic Train

The Arctic Train har som et av sine slagord «Norways best moving picture». Og når du legger sammen mengden av opplevelser på en såpass kort togtur, så snakker vi stor metningsgrad av ting å se og oppleve. På vinteren er jo selvsagt nordlyset noe folk fra hele verden kommer til den arktiske vinteren for å oppleve. Hvis du i tillegg legger til banestrekningens dramatiske historie fra den ble bygget rundt 1900. Vi ser det såpass «rundt», for det var mye om og men i unnfangelsen av denne banestrekningen. Engelsk ide som tok et par tiår å realisere fordi både nordmenn og svensker måtte bli enige. Alt dette handlet jo egentlig om hvem som skulle forvalte de enorme mineralverdiene som lå begravd under tundraen ved Kiruna. For at Malmen skulle kunne selges og foredles behøvde man en utskipningshavn, og det ble Narvik. 42 kilometer med mye historie, og kanskje ikke så rart at krigsindustrien var interessert i denne viktige havnen, noe både tyske, engelske og franskmenn ga uttrykk for meget tidlig i andre verdenskrig – Slaget om Narvik er vel også verdenskjent og formidlet på det store lerretet.

Som mange med stor toginteresse vet så ble Malmbanen utsatt for en stor avsporing i desember 2023, dette førte til at strekningen måtte stenge i over to måneder. Så ble den på nytt rammet av en avsporing i februar 2024. Dette fikk jo også følger for andre som brukte strekningen, som The Arctic Train. Men i noe mindre skala enn gruveselskapet LKAB som taper cirka 110 millioner per dag strekningen stenges.

Ser frem i mot alpin VM i 2029

I fjor tok Tony Mathiassen over styringen av selskapet, og med «verdens største stab» som han litt ironisk sa om det som lå foran selskapet av arbeid, ble det derfor pustet nytt liv i The Arctic Train. Selskapet ble startet så tidlig som i 2019, og har siden da tatt små steg, med mange ufrivillige opphold siden første gjennomførte togtur 17. mai 2020. Nå ser direktøren frem til å utvikle konseptet med Norges beste bevegelige fotomotiv i flertall.

–Narvik er vertskap for verdens neste største vinteridrettsarrangement i 2029. Da skal byen med løypene som starter på fjellet og havner i havet stå som arrangør av alpin VM. Da må vi være forberedt sammen med resten av Narviks befolkning, og ikke minst alle våre skiinteresserte naboer i vest, på å vise frem det beste vi har av naturopplevelser, fortalte Tony Mathiassen til publikummet på Jernbaneforum.

Kjært barn har mange navn, så hvorfor kaller de det for «The Candy Train». Av den enkle grund at når turistene er fremme i Abisco, kan de besøke kanskje verdens nordligste godteributikk Godisfabrikken. Og som vi sa i forrige setning så kalles også Norges nordligste togstrekning for «Northern Lights Train», men denne opplevelsen trekker vel i all beskjedenhet flere turister enn svensk sukkertøy.

Tony Mathiassen ser uante muligheter for The Arctic Train så lenge man unngår langvarige stopp. Nå ser han frem i mot alpin VM i 2029. Foto: Frode Pedersen Tog24

2 thoughts on “Turisttogenes inntogsmarsj – The Arctic Train lokker med norsk nordlys og svensk sukkertøy

  1. Med mindre det bygges ETCS inn i de togsettene de har så er det snart slutt for kjøring over grensa. I løpet av våren og evt sommeren så kople ERTMS inn på Svensk side fram til Bjørnfjell.

    1. Sett 69-02/20 gikk jo som testttog på Østre linje over lang tid, så det er ihvertfall mulig å innmontere. En kan f eks se for seg at de tar kostnaden til «first of class» og samtidig kjøper opp noen flere 69-sett etter hvert som Norske tog faser ut disse på østlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

GDPR-informasjonskapselsamtykke med Real Cookie Banner