Komikere kjører tog, det kan medføre høylytt kjeft og kilevinker på begge kinn. Men det er vel deres yrkesgruppe ganske så vant til. Deres skråblikk på verden får oss til både å le og gråte. Nå har Christer Torjussen begått noen velmenende råd til togbransjen.
For at du som leser av Tog24 ikke skal gå glipp av moroa så bringer vi helgens snakkis på Facebook videre her. Komiker Han inviterte egentlig til en litt frisk debatt, men sier til oss at dette har jo tatt av og det har blitt en del kjeft ja. Men sånn er togfamilien, de forsvarer seg som best de kan, og trening i det får de jo hver enset dag. En sommer står for døren med mye vedlikehold på sporet, det får altså komikeren Christer Torjussen til å bidra med sitt skråblikk om hverdagen som togkunde. Det må vi vel tåle?

Christer Torjussens velmenende råd om det å være togkunde:
–Etter enda en runde buss for tog har jeg et par tips til Vy og Bane Nor hvordan dere med enkle grep kan gjøre reisen litt mer levelig for folk flest.
1. Sett ut kundeveiledere der folk lurer på hvordan de skal komme seg videre, ikke sittende inne i biler eller på tilfeldig benk/kratt – og da de fleste av dem ikke har peiling på hvor eller når neste buss går, merk vestene med påskrift «Lambertseter VGS» da dere åpenbart henter mannskap derfra.
2. Kjør doble togsett i rushtiden, enkle togsett når det er rolig. Ikke motsatt. Det er teit. Vi tar det en gang til:
Masse folk = langt tog
Lite folk = kort tog
3. Oppdater skjermene kontinuerlig sånn at det ikke står Lillehammer på et tog som går i retning Skien, det er bare forvirrende. Hvis jeg vil til Jessheim (helst ikke) setter jeg meg ikke i en vogn merket Egersund eller Mysen.
4. Ha gjerne fasiliteter som åpent toalett på strekningene, dette gjelder også buss. Det er nedrig å gjøre på seg fordi teknisk vedlikehold har avspasering/ferie eller fremdeles hobbyskrur på togsett som ikke tålte vinteren 2023. Ikke alle har Tena Lady i backup fordi de våget seg ut på en reise som plutselig tar 3.5 timer i stedet for 55 minutter.
5. Avskaff Vy som varemerke, da ordet betyr «utsikt» og «panorama». Det er null utsikt/panorama å sitte fast inne i Drammenstunnellen i en fullstappet togvogn i to timer ved siden av en fyr som lukter sneip og våt boblejakke. Eller Hokksund. Det er ikke mye å se på der heller.
6. Slutt å bruke slagordet «Det skal være enkelt å reise miljøvennlig». Det er det ikke, når toget står fast på Nordagutu pga vekselfeil, signalfeil, teknisk svikt, mannskapsmangel eller alt annet dere måtte skylde på. Appen deres kan også evt stappes opp der sola ikke skinner (no pun) da den er like oversiktelig som Temu, bare hinsides mye dyrere i bruk.
7. Ved mannskapsmangel – RING eller ansett flere folk/mannskap. Ingen vil vel egentlig seg selv så vondt som å arbeide i en av landets minst pålitelige bedrifter, men jobb er jobb.
8. Sett på varme i togkupéen på vinterstid, skru den av på sommeren. Ikke motsatt. Altså:
Vinter = varme PÅ
Sommer = varme AV
9. Oppdater signalanlegget nasjonalt. At visse strekninger fremdeles dirigeres med spak og slegge er ikke særlig 2025, og slutt å bruke Commodore 64 og telefaks som kommunikasjonssystem.
Etter innlegget sitt, som i følge han selv skapte betraktelig større engasjement enn han hadde håpet på, om Vy og Bane Nor har han fått mange meldinger og kommentarer, blant annet krass kritikk for å surre med faktafeil og at jeg ikke kan noe om tog og jernbane.
–Det stemmer. Jeg kan absolutt ingenting om tog. Men jeg kan noe om å være frustrert kunde, pendler og reisende. Jeg kan noe om å dumpes på diverse gudsforlatte stasjoner etter 23.00 uvitende om når eller hvordan ferden går videre, fordi det ikke finnes informasjon eller veiledere på stedet. Og om det gjør det, vet de gjerne ikke så mye de heller. Jeg kan mye om å være nervøs for å ikke rekke jobb, møter og fly til tross for at jeg legger på to timers margin i tilfelle toget stopper av uviss grunn mellom Skoppum og Nykirke. Som det gjerne gjør. Jeg kan også noe om stadig økende billettpriser for ståplass hele veien hjem, forsinkelser, kanselleringer og alt annet man betaler for,uttaler han i en post på Facebook etter publiseringen av de «velmenende råd».
Han ønsker å legge til noen ytterligere kommentarer som han skriver etter innlegget.
–Innlegget var et forsøk på å sette ting på spissen – belyse en del av hverdagen for oss som desverre må bruke toget. Jada, ispedd både overdrivelser, sarkasme og ironi. Tar du det bokstavelig er det litt trist for din egen del. Men hei, takk til dere som kommer med konstruktive innspill og fakta, slikt lærer både jeg og andre av. Engasjement er alltid bra, kanskje det bidrar til å endre noe?
