Togpassasjerene på vei tilbake etter pandemien

I 2019 løste over 80 millioner mennesker billett til tog i Norge. I pandemiåret 2021 var tallet halvert. Nå ser det ut til at folket igjen er på vei tilbake til togene.

Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), tok nesten 48 millioner passasjerer tog de tre første kvartalene i 2022. De tre siste månedenes tall blir ikke offentligjort før senere i år.

I pandemiårene 2020 og 2021 falt antallet som tok tog dramatisk. Noe som selvsagt har sammenheng med at mange færre brukte tog til jobb og feriereiser. I hele 2021 ble det registrert 41 401 272 som løste billett til togene i Norge. Dette antallet er passert for lengst allerede i slutten av september i fjor. Da hadde 47 843 095 tatt toget i Norge. Så med et godt sistekvartal og hvis man legger tidligere gode års kvartalstall til grunn, kan man kanskje se 70-tallet i antall millioner passasjerer for 2022.

Spennende desembertall

Desember-trafikken har alltid gitt gode passasjertall for togselskapene, noe som gjør at siste kvartal ofte gir mye høyere tall enn de foregående. Dette er noe som også er gjennomgående for tallene i SSB sine statistikker.

–I forbindelse med jul/nyttår var det flere reisende enn i 2019, noe av årsaken til dette er at vi har satt inn flere avganger på Dovrebanen enn da Vy var operatør. Da Vy kjørte strekningen var det 4 avganger hver vei mellom Trondheim – Oslo – Trondheim pluss nattog. SJ Norge økte til 5 avganger hver vei pluss nattog i desember 2021, og til 6 avganger hver vei pluss nattog i desember 2022, sier Hilde Lyng, Informasjonssjef i SJ Norge.

Hilde Lyng, informasjonssjef i SJ NORGE

Lyng kan også vise til andre positive trender når det gjelder baner hvor SJ er operatør, men at de på vanlige hverdager sliter med å komme tilbake til samme nivå som 2019. Når det gjelder utenlandsruten til Stockholm hadde den stappfulle tog i forbindelse med jule og nyttårtrafikken, men også der har trafikken gått noe ned i januar i følge SJ.

–Pendlertrafikken på trønderbanen er tilbake til nivå før pandemien. Her er det en betydelig takstreduksjon på deler av strekningen, dette sammen med nye tog som gir mer kapasitet, har gitt oss en boost i trafikken. For togreiser på lengre strekninger er ikke trafikken tilbake til samme nivå som før pandemien i normal-uker, sier Lyng.

Passasjertal til og med tredje kvartal i 2022

13 685 922

17 322 848

16 834 325

Totalt:

47 843 095 i 2022

Tilsvarende for rekordåret 2019 var:

18 235 217

20 586 354

20 887 029

Totalt tre første kvartal

59 708 600

Totalen på rekordåret vet vi = 81 300 296

Tilsvarende tall for pandemiåret 2021 ble en halvering av passasjerantallet

Totalt i 2021 41 401 272

Her kan du selv studere tallene for passasjertransport med norske togselskap.

https://www.ssb.no/transport-og-reiseliv/landtransport/statistikk/jernbanetransport

One thought on “Togpassasjerene på vei tilbake etter pandemien”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer