Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor.

Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en opplevelse, noe vi kan lære av, noe vi kan leke med, noe vi kan bygge, noe vi kan være sammen om, noe vi kan lese? Tog24 har gjort et lite førjulssveip på vegne av alle oss som gjerne ønsker tog-relaterte pakker til jul.

En familiebillett på Norsk Jernbanemuseum med togtur til og fra Hamar over nye Minnevika Jernbanebru. En fantastisk julegave som både er bærekraftig og som gir hele familien en dag fylt av norsk jernbanehistorie i vakre omgivelser.

Eller du vil motivere farmor og farfar til å ta en tur ut i verden. På med ryggsekken, ut på togtur og aldri togsur. En interrailbillett får du nå kjøpt til alle aldersklasser. Dette er ikke lenger bare en ungdomsbillett, og følger man Togferie-gruppa på Facebook, kan man lese hundrevis av eksempler på seniorer som farter Europa rundt med togbillett.

Og mens vi snakker om togferier, hvorfor ikke motivere noen i familien eller vennekretsen med å kjøpe en inspirerende bok til jul. Er du mer interessert i tog som tog og historiene bak, ja kanskje til og med litt om politikken bak, ja så finnes det også fantastiske bøker for de litt mer kunnskapstørste nerdene. For de av oss som planlegger langtur med tog kan vi få anbefale flere, men en av de siste som har kommet er Sigrid Elsruds «Ferie med tog». Ti sider og du er garantert bitt av basillen. Tut og kjør!

Eller hva med en tur på en av våre egne togstrekninger. Opp til flere av dem kåret til vardens vakreste av prestisjefylte reisemagasiner og blogger. Flåmsbanen og Raumabanen for eksempel. For å komme deg om bor på disse historiske strekningene kan du jo reise dit med an av hovedstrekningene som Bergensbanen eller Dovrebanen. Her er det bare å velge og vrake. Eller, minst mulig vraking, men mest mulig vanskelige valg.

Den klassiske togbanen:

Her får du veldig mye å velge mellom. De to toneangivende merkene som mange kjøper her i Norge er levert av enten Märklin eller Rocco. Begge har sine tilhengere, og det finnes grunner for å velge det ene eller andre. Her anbefaler vi at du selv tar en telefon, eller oppsøker en spesialforretning som fører denne type gaver. Det finnes sett som passer alle aldersgrupper, og for nerdene finnes det både tilleggsutstyr og nye lokomotiver som koster et lite statsbudsjett. OBS! Det er også fint mulig å lete etter brukte ting på FINN. Mye fint for både barn og den mer voksne entusiasten. Selv fant jeg et trekk-opp tog fra den norske produsenten Bakke som nå brukes av barnebarn. Alt behøver ikke å være nytt for å gjøre nytte.  

Sjekk denne linken for mer informasjon om modelltog og baner:

Ut på togtur, aldri togsur:

En tur med Nordlandsbanen. Hva med en stopp på Namsen Tog og laks for så å dra videre for å krysse Polarsirkelen.

En tur med Bergensbanen. Kombiner tog og sykkel, Rallarvegen med innlagt togtur med Flåmsbanen

En tur med Dovrebanen. Kulturtur gjennom vakre Gudbrandsdalen med en avstikker med Raumabanen

En tur med Rørosbanen. Stopp-over i verdensarvmetropolen Bergstaden

En tur med Sørtoget. Dyrehagen i Kristiansand, eller en avstikker med Arendalsbanen

Interrailpass:

Hvorfor ikke, her kan både barn, ungdom, voksne og ikke minst seniorene få sett og opplevd mye for en forholdsvis billig penge.

Bøker om tog og togreiser:

Vi anbefaler at du selv gjør et søk på ordet «togbok» på google. Da kommer det opp mye interessant og spennende. Det fi9nnes mange flere titler enn det vi har tatt med her.

Sigrid Elsrud

Planlegger du togferie? Ferie med tog gir deg en super innføring i hvordan du enkelt kan velge tog som fremkomstmiddel til din neste ferie. Planlegger du din neste ferietur langs togskinner i Norge, Norden eller i resten av Europa? Da er Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene boka for deg! Boka er full av praktiske tips og inspirerende turforslag og er skrevet av Sigrid Elsrud som står bak den populære togbloggen.no. Finn et nytt sted, og gi det en sjanse! Ofte kan en tilfeldig valgt prikk på kartet vise seg å være en perle, men vi må ta oss tid til å gå av toget for å oppleve den, er Elsruds oppfordring. For den som først har begynt å reise med tog på ferie- og fritidsreiser, er det vanskelig å slutte. Friheten det gir å reise uten å måtte feste setebeltene. Den gode feriefølelsen om bord til å slappe av og gjøre som vi vil. Landskapet utenfor togvinduet. Stedene vi kommer til. Jernbanelinjene vi kan velge mellom. Den enkle, ukompliserte gleden over å reise fra hjertet av en by til hjertet av en annen. Alt dette er noe av det entusiastene deler, skriver Sigrid Elsrud

https://cappelendamm.no/_ferie-med-tog-sigrid-elsrud-9788202746247

Atle Nilsen

Den store boken om tog er den ultimate utgivelsen for landets utallige togentusiaster. Mange har nostalgiske minner fra Interrail, noen møtte kjæresten sin på Bergensbanen mens andre minnes forventningsfulle timer i en overfylt kupé på vei til sommerferie på hytta – eller de dyrker en lidenskap for damplokomotiver og sporbredder. Atle Nielsen tar sine lesere med på en reise langs noen av verdens mest spektakulære jernbanespor i denne feiringen av vårt mest miljøvennlige transportmiddel. Boken er spekket med interessante fakta og morsomme historier. Visste du for eksempel at det var behovet for oversiktlige tidtabeller som gjorde at vi delte verden inn i 24 tidssoner, eller at man på pendlertog fra Moskvas forsteder finner løshunder som har lært seg å ta toget til og fra byen for å finne mat? Forfatteren tar leserne med på en reise langs verdens mest spektakulære jernbanestrekninger.

https://www.ark.no/forfattere/atle-nielsen

Goliat Forlags praktbok «Togboka»

Denne fantastiske boken er en strålende feiring av alt som har med tog og bane å gjøre.

Fullpakket med imponerende fotografier, katalogiserer Togboka (The Train Book) utviklingen av tog fra tidlig damp til dieselmotorer og elektriske lokomotiver, utforsker i detalj ikoniske tog som Palace on Wheels og Orient Express, og skildrer det sosiale, politiske og kulturelle bakteppet mot hvilke jernbaner som ble bygget over hele verden. Profilering av tidenes mest elskede jernbaner og jernbanereiser – fra Union-Pacific Railroad til Trans-Siberian Railway – og pionerene innen tog og bane – fra «Father of the Railways» George Stephenson til ingeniørlegenden Isambard Kingdom Brunel og Métro-maestro Fulgence Bienvenüe, The Train Book (Togboka på Norsk) har noe for enhver tog-entusiast å elske!

https://www.norli.no/boker/hobby-og-fritid/fritid/bil-bat-fly-og-tog/togboka

Museumsbesøk:

Hvorfor ikke gi en gave i nye opplevelser, passer for alle aldre. Siden 1896 har Norsk jernbanemuseum (NJM) hatt som oppgave å dokumentere jernbanens historie i Norge og dens rolle for utviklingen av det norske samfunnet. Museet ble startet av jernbanefolk og ligger i Hamar, kanskje jernbanebyen fremfor noen i Norge. Hamar er også ett av arnestedene for landets statsbaner med Grundsetbanen til Grundset i Elverum, som åpnet i 1862. Fra en beskjeden tilværelse i andre etasje på Hamar stasjon ble museet flyttet til Disen i utkanten av byen og etablert som et friluftsmuseum i 1930. Nettopp konseptet som friluftsmuseum, er et kjennetegn som fremdeles skiller oss fra andre jernbanemuseer rundt om i verden. I 1956 ble museet flyttet til sin nåværende, beliggenhet på Martodden ved Mjøsa. Her åpnet nytt administrasjons-, verksted- og utstillingsbygg i 2003.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

SJ Norge med flest førnøyde sommergjester om bord i togene

Ifølge Jernbanedirektoratets nyeste kundeundersøkelse, er det SJ Norge blant togselskapene som har høyest kundetilfredshet. De kjører blant annet Dovrebanen og Nordlandsbanen. SJ svarer med at de har planene klare for å bli enda bedre. Jernbanedirektoratet måler kundenes tilfredshet hvert kvartal på alle togstrekninger i Norge. Og den siste undersøkelsen dekker sommerperioden juni til og med […]

Les mer

Flytoget blir datterselskap i Vy gruppen

Samferdselsdepartementet har i dag orientert om at Vy og Flytoget skal slås sammen, og allerede fra 1. januar neste år er Flytoget historie i sin nåværende form. Flytoget blir nå et datterselskap under Vy gruppen. Samferdselsministeren skal i dagens orienteringsmøte ha understreket at Vy og Flytoget skal være likestilte partnere i sammenslåingsprosessen. Sammenslåingen skal skje […]

Les mer

«2050» – kommer vi dit noen gang? Ja, med tog!

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for tog24.no Nei da, dette er ikke forsøk på en dommedagsprofeti, selv om halve Eruopa i disse dager står under meter med vann. Dette skal handle om å tro på at vi klarer det hele verden har satt seg fore innen 2050. Renske og rydde opp etter oss før […]

Les mer