Tog-loffing – kjempepopulært blant svenske «gamliser»

Det er økende interesse for Interrail blant seniorer, spesielt i Sverige. Der ligger salget 10 prosent høyere enn for resten av Europa, og svensk P4 melder om rekordsalg så langt i år. Norske Entur sier de også registrerer en økning i interessen fra de godt voksne kundene.

Det er svenske P4 som skriver dette på sine nettsider. De har snakket med Gunilla Tornberg som skulle ut på sin første Interrail som 52-åring. Hun kaller det en av sine heftigste reiser!

Her kan du høre nyhetsinnslaget på P4:

https://sverigesradio.se/artikel/tagluff-poppis-hos-svenska-seniorer-haftig-upplevelse

I følge P4 innslaget er 20 prosent av de totale Interrail-reisende i Sverige er seniorer, i resten av Europa er det 10 prosent. I løpet av hele fjoråret ble det solgt om lag 17.000 interrailkort i Sverige, til og med slutten av juni i år er det allerede solgt om lag 20.000. Elementer som bærekraft, flyskam og søken etter nye reisemåter er noen av årsakene for økningen både i Sverige og Norge. Det er ikke så lett å få oversikt over totaltall for salg av Interrail-reiser, på grunn av et fragmentert salgssystem. Men vi fant ferske tall fra 2022 i Tyskland.

Ifølge Deutsche Bahn ble det solgt rekordmange Interrail-billetter i Europa i 2022. 600.000 totalt, hvor Tyskland topper listen med 142.000 billetter, etterfulgt av Sveits med 94.000 og Storbritannia med 63.000. Dette er nesten dobbelt så mange som før pandemi året 2019 året, oppgir den dansk/tyske grenseavisen Flensborg avis.

Mer populært enn noen gang

Det er aldri for sent. For seniorer med god tid kan det lønne seg å legge togturen til knesesongene, da er det bedre plass, færre reisende, og du unngår eventuelle varmebølger som kan være krevende selv på moderne tog med aircon. Som senior/voksen finnes det mange billettyper å velge i. Den billettypen som gir størst frihet kalles «Interrail Global Pass». Her kan du fritt reise i dager eller måneder. Du kan velge mellom første og andre klasse. Og som eksempel kan vi nevne at den dyreste billetten koster 13 000 kroner, men da reiser du ubegrenset i hele Europa i tre måneder, på første klasse. Du sparer 3000 ved å reise på andre klasse. Det kan jo være noe å tenke på for en bærekraft engasjert oppdager med god tid. Senior er du fra du er fylt 60 år. Det finnes også egne pass for det som defineres som voksen, der er aldersgrensen 28-59 år. Er du i denne aldersgruppen må du ut med 1500 kroner mer for den absolutt dyreste billetten.

Interrail for alle aldersklasser. Ut i verden med tog. Alle muligheter og løsninger finnes. Foto: Frode Pedersen

–Utenlandsavdelingen på vårt kundesenter hjelper alle som ønsker tips til å legge opp sin interrail-reise, og å kjøpe interrail-billetter både via telefon og personlig oppmøte på en av våre betjente stasjoner, og vi ser at salget av billetter til seniorer øker. Vi opplever også, generelt, at det er mye pågang mot sommeren. Mange er mer miljøbevisste, og har sansen for det å reise miljøvennlig, litt saktere og å gjøre selve transport-etappen til en opplevelse i seg selv, sier Ragnhild Skaara Imset, kommunikasjonssjef i Entur.

I 2019 skrev Aftenposten at mye av årsaken til at svenskene nå hadde fått øynene opp for tog og Interrail som ferieform var innføringen nyordet «Flygskam» som ble lansert hos broderfolket i 2018.  I samme artikkel ble det også vist til en sterk økning her i Norge når det gjaldt salget av Interrail-billetter, men da spesielt til ungdom. Flyskammen vil nok aldri forsvinne fra ny-ordboken.

For de av oss som følger Facebookgruppen «Ferietoget», ser vi en stadig økende interesse for å formidle hvordan tog fungerer som ferieform for folk med og uten barn, ung som gammel. En side tog24.no anbefaler på det varmeste. Her er de mye å hente for folk som ønsker å reise langs bakken i stedet for oppe i luften. Sammen med «togbloggen.no», er dette viktige ressurser når det gjelder å lese om folks erfaringer med togferie over hele verden.

Her får du hjelp og inspirasjon til din Interrail-reise:

https://om.entur.no/tog-i-europa/interrail/

Kommunikasjonssjef Imset i Entur, Norges største billettformidler av togreiser, sier stadig flere ordner sine billetter direkte på nett. Derfor kan hun heller ikke si noe om totalsalget så langt. Ønsker du å kjøpe din interrailbillett på nett kan du besøke siden www.interrail.eu med de priser som tilbys der. Det er Eurail som eier konseptet Interrail, en ordning som har eksistert siden 1972 og som feiret femtiårsjubileum i fjor. Også VY har mye og god informasjon om Interrail-billetter.

https://www.vy.no/kjop-billetter/togbilletter/interrail

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer