Tåler samferdselsministeren en leder som krever «møtefritt handlingsrom»?

Nyhetskommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for tog24.no

Gikk han i protest? Jo, det kom som et sjokk på veldig mange at Thor Gjermund Eriksen gikk på dagen. Han har sikkert tusen grunner for å gjøre det, men uansett er det uheldig når sjefen ikke orker mer fordi han føler at han mangler handlingsrom. For kritikk, det tåler han godt har han fortalt meg. Det tror jeg på, for Thor Gjermund Eriksen har tross alt ledet NRK i mange år, og det er jo en organisasjon som konstant er under kritikk og angrep.

Det at han går på dagen er vel mer vanlig enn uvanlig for konsernsjefer, men at Eriksen skal fortsette å svare i telefonen om Bane NOR ringer, det er kanskje litt mer uvanlig. Hva skal han bistå med i en slik rolle, som han eventuelt ikke fikk til i «fast jobb». Kanskje han rett og slett føler det som befriende og stå i en mer konsulterende uavhengig rolle? Hvis det er tilfelle håper jeg han også rådgir hodejegerne om at de bør se etter en etterfølger som får skrevet «møtefritt handlingsrom» med store bokstaver i ansettelseskontrakten. 

For skal Bane NOR gjenvinne autoritet og tillit, må konsernsjefen slippe å bruke all tid på å løpe etter halvgode unnskyldninger, eller for å løpe fra møte til møte for å orientere andre «sjefer» om hvorfor ting går galt. Det er bare så utrolig energitappende, og får definitivt ikke toget tilbake på skinner. Å ta ansvar for unnskyldningene burde jo i like stor grad være jobben til jernbanedirektoratet. De er sandpåstrøerne og samferdselsministerens forlengede arm. Bane NOR bør få en sjef med et helt annet mandat og tid til å gjøre jobben sin.

At det trekkes frem av styreleder Cato Hellesjø om avgangen, at Thor Gjermund Eriksen har klart og fått på plass en ny konsernledelse i løpet av sin korte tid i sjefsstolen, nesten som en bragd. Det sier kanskje noe om kravet den politiske ledelsen har til sjefer i et statlig konsern, men også noe om at Eriksen heller kunne bli husket for noe mer enn flere og nye sjefsansetteleser.  

Vi kan ikke kreve at sjefen skal komme i kjeldress på jobb, men i overført betydning kan vi si at det er fristende å bruke et slikt bilde. For det vi mener er at nå må Bane NOR få en leder med friere tøyler til å heie nedover i egen organisasjon, for der er det 5500 som jobber ræva av seg i stormen av kritikk. For å sitere Aftenposten, det er de som drifter, vedlikeholder, moderniserer og bygger jernbane over store deler av Norge. Politikerne og jernbanedirektoratet skal sørge for trygge rammer, slik at Bane NOR får gjort jobben i felt.

At samme avis siterer Thor Gjermund Eriksen på at han mener departementet og jernbanedirektoratet er for tett på, sier vel noe om klimaet mellom han og sjefen i samferdselsdepartementet. Han sier videre at dette ikke er noe han har hatt muligheten til å velge bort, men at han på selvstendig grunnlag nå har vurdert om dette er en type ledelse som var riktig for han. Svaret vet vi, og vi tror mange vil beklage at han aldri fikk muligheten.

Rynkene i pannen til Thor Gjermund Eriksen ble ikke færre i hans regjeringstid, og bildet beskriver vel kanskjeen stemning vi andre ante, men som var mer autentisk for fasiten slik vi kjenner den i dag. Hentet fra 13. januar og ministerens Jernbanetale.
Foto: Frode Pedersen Tog24

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Har du hørt om biltogene?

Hvert år håndterer Drammen havn mellom 100 000 og 120 000 biler. Mange av disse står og venter på transport videre ut til forhandlere. Da er det viktig at jernbanevognene som skal frakte den dyrebare lasten er i like god stand som bilene de laster om bord. Når vi snakker om togtransport, tenker de fleste […]

Les mer

Hun tar et oppgjør med rykter og myter om togforbindelsen Oslo-Stockholm

Iselin Klev bor i Oslo, men jobber for Scandic hotellene med internkommunikasjon. Annenhver måned pendler hun med tog til Stockholm. I forrige uke la hun ut et innlegg på LinkedIn som vakte mange reaksjoner. Der tok hun et oppgjør med rykter og myter om togpendling ut fra et brukerperspektiv. Hun kaller seg selv en fornøyd […]

Les mer

Planlegger ny svensk-norsk togtrasé fra Malung via Trysil til Elverum

Svenske næringsinteresser ønsker nok en togforbindelse over grensen til Norge. Malung-Sälens kommunestyre har kjøpt seg inn i nyopprettede Scandinavian Mountains Railway AB, og ideen er å få norske interesser til å jobbe for en videreføring over grensen til Trysil og Elverum. Sør-Østerdal Interkommunal Politisk Råd,har allerede satt av en halv million til et forprosjekt. –Scandinavian […]

Les mer