Symboltung gjenåpning av bombet jernbanebru i Ukraina

Gjenoppbyggingen av viktig infrastruktur har blitt et symbol på håp i Ukraina. Her kan du følge BBC korrespondent James Watehouse på en symboltung førstereis.

Kampene om jernbanen er blitt et symboltungt merke på krigen i Ukraina. Russerne har målrettet bombet viktige ferdselsårer inn og ut av mange av byene i Ukraina. Derfor regner Ukrainerne det som en seier hver gang viktig infrastruktur blir satt i stand, og forsyninger og last igjen kan trafikkere livsnervene som tross alt jernbanene er i eksportlandet Ukraina.

Derfor er oppbyggingen av en jernbanebru som koblet de en gang russisk-okkuperte byene Irpin, Bucha og Borodyanka med hovedstaden, blitt et symbol på håp for ødelagte samfunn. Cirka 70 jernbanebroer er blitt skadet i krigen ifølge kilder i den ukrainske jernbaneledelsen. Mye har vært bygget opp midlertidig, men med god hjelp fra Europeiske kolleger og egne ansatte, blir stadig flere bruer åpnet slik de en gang var. Sist skjedde dette i forrige uke.

–For å forstå betydningen av jernbanen for befolkningen og landets økonomi, gjør jernbanearbeidere alt for å gjenopprette all skadet infrastruktur så snart som mulig. Å holde togene i gang, er et viktig symbol på at vi klarer holder landet åpent og i gang. Det gjør at vi kan holde eksport og import av varer i gang. Jeg er takknemlig for alle jernbanearbeidere og våre partnere som hjelper oss med å gjenopprette infrastrukturen, uttaler styremedlem i den Ukrainske Jernbanen Roman Chernitsky.

James Waterhouse har laget en sterk reportasje om den symboltunge jernbaneoppbyggingen i Ukraina. Foto: Fra BBC reportasjen
Her kjører de inn på den restaurerte broen. Foto: Fra BBC reportasjen
Halyna Mashkivska er stasjonsmester på linjen som nå kan ønske folk tilbake på togene. Foto: Fra BBC reportasjen

Her kan du se BBC Kyiv-korrespondent James Waterhouse reportasje fra den første turen med toget på den symboltunge turen over den restaurerte broen. I denne reportasjen får du også høre fra innbyggere og brukere av jernbanen hvor viktig den er for å opprettholde normalitet i et ellers sønderbombet område av Ukraina.

https://www.bbc.com/news/av/world-europe-61365365

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer