Svenske SJ ønsker flere direkteavganger mellom Stockholm og Trondheim

SJ i Sverige ønsker å doble frekvensen av tog på forbindelsen mellom Stockholm, Gøteborg og til Trondheim. Det som gjør dette mulig er elektrifiseringen av Meråkerbanen, men Bane NOR har sendt et risikovarsel til Jernbanedirektoratet om en mulig forsinkelse. Dette kan i verste fall få følger for reisende til VM i Trondheim.

SJ Sverige er klare til å opprette fire avganger mellom Trondheim og de svenske byene. De har lenge ventet på klarsignal fra norske myndigheter om at arbeidet med Meråkerbanen blir ferdigstilt. Dette svaret fikk Svenskene på tirsdag denne uken, og svaret var kanskje ikke som forventet.

­–Det er en risiko for at vi ikke klarer å ferdigstille Meråkerbanen for elektrisk togdrift i løpet av 2024. Nå jobber vi med å se på tiltak for å redusere omfang av en mulig forsinkelse.  Vi ser blant annet på rekkefølgen på aktivitetene for å få gjort jobben raskere og mer effektivt.  Vi har stor forståelse for SJs uro og kundefokus. Siden dette er et varsel om en mulig risiko, er det vanskelig å si noe mer om tidsperspektiv nå, men vi jobber for å klare fristen innen utgangen av 2024, svarer Birgitte Langballe, senior kommunikasjonsmedarbeider i Bane NOR.

Viktig for lokalt næringsliv og VM på ski i Trondheim

For Næringslivet langs Jämtland og Härjedalen har de store forventninger til en dobling av antallet tog gjennom regionen. Blant annet ligger det flere større skidestinasjoner som Åre og Storlien på svensk side av grensen som forventer at mange flere ønsker å bruke toget til sine skiferier og skihelger i de populære Jämtlandsfjellene. Storlien og Åre er også meget populære skidestinasjoner for Trønderne. Trondheim ligger bare 10 mil fra grensebyen som i tillegg til å være populær om vinteren har tiltrukket seg mange trøndere på storhandel i Sverige. Den lille fjellbygda har under 100 fastboende og ifølge handelsnæringen er det trønderne som står for mesteparten av omsetningen. Før Åre og en del andre nyere alpinsteder i Sverige ble etablert, var Kongen av broderfolket ofte å se i skiløypene og i alpinbakkene da de og ofte feiret de påske i sitt eget hus på Storlien. Østersund har også værtet populært utfartsmål for trønderne, og en hyppigere togfrekvens kan bety mye for turistutviklingen i Trøndelag, Jämtland og Härjedalen.

–Vi håper veldig på at Bane NOR klarer å prioritere denne forbindelsen til neste år. For oss er den viktig på mange måter. Ikke minst blir den kjempeviktig når Trondheim skal arrangere VM på ski i februar og mars. Det kommer til å bli gjort et poeng av at utøvere og tilreisende skal benytte seg av toget. Det er greit om banen er ferdig i god tid før arrangementet starter slik at vi kan være hundre prosent sikker på god driftsstabilitet, sier sjef for Operasjon og sikkerhet i SJ, Steinar Olsen.

Fakta:

Meråkerbanen er en jernbanestrekning som grener av fra Nordlandsbanen ved Hell stasjon, før den går gjennom Stjørdal og videre til Meråker og over grensen ved Storlien. Linjen ble tatt i bruk i 1881, og opprinnelig regnet man også strekningen fra Hell til Trondheim som en del av Meråkerbanen. Banen trafikkeres av det som både norske og svenske togoperatører kaller for «Nabotåget» som går mellom Trondheim og Storlien og videre til vennebyen Østersund. Banen har også en god del godstrafikk, særlig er det mye tømmer.

Nå håper svenskene at Bane NOR skal få ferdig Meråkerbanen til en planlagt utvidelse av antallet avganger mellom den svenske hovedstaden og trønderhovedstaden.På Bildet Meråkerbanen, med Meråker stasjon og den litt mewr storslåtte Storlien Stasjon
Foto: SJ Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer