
Torsdag i forrige uke, la SV representantene Mona Fagerås og Lars Haltbrekken frem et forslag for stortinget om å styrke den generelle togberedskapen i Norge. I tillegg har de stilt muntlig spørsmål om når en eventuell konsekvensutredning for togforbindelsen mellom Oslo og Stockholm skal realiseres.
–Omfanget av forsinkelser og innstillinger øker, dette til tross for økte midler til sektoren. Mye av materiellet som kjører på norske skinner har for lengst passert levetiden, og nytt materiell er forsinket. Klimaendringer gjør jernbanen mer sårbar for skred, ras og utfordrende kjøreforhold, som kan gi langvarige stengninger slik vi har sett på Dovrebanen, Alle disse utfordringene svekker togberedskapen i Norge, i en tid hvor beredskap må være høyt på agendaen. Forskrift om nasjonal beredskap i jernbanen legger krav på jernbanevirksomhetene om å ha beredskap for å kunne bidra med jernbanetjenester i ekstraordinære hendelser, krise og krig. Slik situasjonen er i dag, særlig på materiellsiden, er det ikke tilfelle, skriver forslagsstillerne i sin redegjørelse for hvorfor de fremmer forslag om forgang i behandlingen av jernbanesaker i regjeringen.
Forslaget går ut på at Stortinget ber regjeringen innen juni 2025, legger frem en plan for togmateriellberedskap som inkluderer bruk av opsjon for kjøp av ytterligere materiell under eksisterende avtaler, samt plan for innleie og reserveløsninger som kan styrke beredskapen i påvente av nytt materiell. Forslaget inneholder også en klausul om at ved ytterligere forsinkelser av det nytt materiell, skal dette følges opp i statsbudsjettet for 2026.
Etterspør handling og minner om tidligere stortingsvedtak fra 2023
–Dovrebanen er helt sentral for transporten mellom nord og sør i landet. Klimaendringene kommer til å gi oss flere og større flommer i fremtiden, noe som vil medføre at Dovrebanen kommer til å bli stengt oftere. Bare ett år etter forrige stengning, skjer det altså på nytt nå i vinter og hvor Dovrebanen fortsatt er stengt. Det påvirker ikke bare Dovrebanen, også Raumabanen og godstrafikken der stopper opp på grunn av stengingen på Dovrebanen, sier Mona Fagerås (SV) i vedlegget til representantforslaget de leverte torsdag.
Til tross for at Stortinget høsten 2023 vedtok at regjeringen skulle bestille nye fjerntog til Rørosbanen, så planlegger regjeringen ikke med nye tog på strekningen før tidligst i 2030. Sjansen for at noe av materiellet på Rørosbanen kollapser før den tid er stor. Dette er ikke i tråd med vedtaket fra Stortinget i 2023. Regjeringen må benytte opsjonen i avtalene om fjerntog til å bestille fjerntog også til Rørosbanen, skriver SV i notatet til forslaget.
Følgende ble derfor formulert i forslaget som nå ligger til behandling, at Stortinget ber regjeringen snarest legge frem en plan for hvordan øke kapasiteten på Nordlandsbanen og Rørosbanen som blant annet inkluderer flere og lengre krysningsspor og sikring av planoverganger. Og at Stortinget ber regjeringen benytte opsjonen som finnes i eksiterende fjerntogkontrakt til å bestille nytt fjerntogmateriell til Rørosbanen og som ekstramateriell for Nordlandsbanen.
