Stor påsketrafikk på «nye» Ål Stasjon

Når togji kryssa va ‘ræ morot sjå
For engorn skull reise og are skull tå
Der rek det ferdafolk ifrå land og by
Dit kom dæ folk frå Nesby’n
Ell endå lenger sy

Skifolk, hyttefolk, Hallingdøler og byfolk, har i årtider satt sitt preg på fjellbygda mellom Hallingskarvet og Reineskarvet. Et handelsted midtveis, hvor folk solgte og kjøpte før de forsvant syd eller vest. Et viktig stoppested mellom to av Norges største byer – Oslo og Bergen.

Hellbillies udødeliggjorde Ål stasjon allerede på nittitallet gjennom sin store hit med nesten samme navn. Nå har stasjonen fått nytt innhold, og hallingdølene som reiser ut eller kommer hjem kan føle at; når togji kryssa va ‘ræ morot sjå, for engorn skull reise og are skull tå!

Det er vel sånn vi alle føler det. Rusle rundt på et stasjonsområde, se folk, tenke på; Hvem er han? Hvem er hun? Byfolk eller lokale? Hudfarge og klesdrakt? En jernbanestasjon er som en multikulturell maurtue, en verden i miniatyr. Nå har Ål-stasjon fått nytt innhold, men beholder sitt vakre ytre fra da den ble bygd i 1907.

Bane NOR hat hatt til hensikt å gjøre rommene mer tilgjengelig. Venterommene har fått et mer tidsmessig utrykk, og samtidig er det lagt til rette for bedre funksjonalitet og at behovet for god informasjon skal bli tydeligere for de reisende. Nye gulv, nye toaletter og bedre sittegrupper. Her kan alle som kommer innom senke skuldrene og slappe av mens man venter på toget.

–I arbeidet med oppussinga var det viktig for oss å bevare mye av det gamle, samtidig som rommet fikk et løft. Derfor har vi tatt vare på og gjenskapt arkitektoniske elementer som har vært i bygget opprinnelig, forteller Bane NOR om oppussingen.

Påsketrøkk på Ål stasjon

Birgitte Langeland er togekespeditør med over tre års fartstid på Ål stasjon. Når vi ringer henne første påskedag er det fullt trøkk. Hun forteller at det er mer folk enn vanlig som kommer og reiser med toget, og tror nok det har mye med det fine været å gjøre. Hun merker at det kommer mest folk til bygda med tidlige tog, det kan bety at de er dagsturister og skal få mest mulig ut av dagen, men hun vil ikke spekulere. Hovedsaken er at Ål er vedlig populært. Hun forteller at Ål stasjon ikke lenger har billettsalg, og at hennes jobb er å lose de mange togene som passerer hver dag trygt ut og inn av stasjonsområdet.

–Jeg er veldig fornøyd med oppussingen av stasjonen. Daglig får vi tilbakemeldinger fra publikum at det har blitt så fint. Store informasjonstavler gjør det enkelt med god informasjon til kunden, og bedre et bedre sanitærtilbud setter jo folk på reise alltid pris på, sier Birgitte Langeland.

Ål stasjon hadde nok en mer sentral rolle i gamle dager. Det var her man byttet lokomotivene midtveis mellom Oslo og Bergen. Med verksted og en større lokomotivstall var det mange jernbanefolk som flyttet hit for å jobbe. Helt frem til 1990 hadde de egen skiftetraktor, og det var et eget operativt spor frem til Ål meierei. I dag kommer folk for å jobbe med turisme knyttet til natur og opplevelser i fjellheimen rundt Ål.

Sangen og stasjonen som ble snakkis og kjendis

Tog24 ønsker ikke å innlede til en etisk språkdebatt med innledningen på denne saken om Ål stasjon. Vi vet veldig godt at sangen til Hellbillies inneholder ord eller utrykk som kan være støtende. Ikke ulikt det mange forfattere i dag diskuterer når det gjelder ord og utrykk brukt i eldre bøker. Sanger og frontmann Aslag Haugen, som var med å skrive låten, har bestemt at bandet ikke lenger synger sangen på sine konserter. Ønsker du likevel å høre sangen «……. på Ål stasjon», ligger den tilgjengelig i mange versjoner på Youtube og på spillelister. Den ble første gang utgitt i 1996, og ble en av bandets store hits.

Bandmedlem og frontman i Hellbillies, Aslag Haugen, synger ikke lenger sangen fra 1996. Foto: Fra originalvideoen

Fakta om eiendommen

Sted: 3570 ÅL

Formål: Stasjon

Arkitekter: Paul A. Due

Stilart: Jugend

Byggeår: 1907

Tomteareal i kvm: 410

Avstand til: Oslo S 228 km

Banestrekning: Bergensbanen

Meter over havet: 436

Mer info om Ål kan du lese her:

https://www.visital.no/

https://www.visitnorway.no/reisemal/ostlandet/hallingdal/al/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Dovrebanen – Det er klart for «det store løftet»

Mandag 29. april begynner gigantløftene for å få bruelementene på plass ved Randklev bru. Da åpnes duken på det kjempestore verkstedteltet som har gjort det mulig å reparere selve brukonstruksjonene like ved elvekanten. En operasjon som har spart Bane NOR og alle involverte entreprenører for mye tid og penger. –Det nærmer seg gjenåpning av Randklev […]

Les mer

SJ ansatte stiller med eventyrtog for kreftsyke barn

SJ-ansatte har laget en frivillig organisasjon som har til hensikt å drive veldedighet hvor toget spiller en viktig rolle. 1. juni går første tur med «Eventyrtoget» til Namsskogan familiepark i samarbeid med barnekreftforeningen i Trøndelag. Initiativtager er lokfører Martin Hunstad Hagen i SJ. Da vi ringte, stod bleieskiftarbeider og småbarnsfaren klar til en økt med […]

Les mer

De ansatte tar grep – prosjekt som skal forbedre Sørlandsbanen

Go-Ahead har lenge kjent på at avvikene langs Sørlandsbanen ble tøffe å takle. Da spurte ledelsen de ansatte som hver dag kjenner utfordringene på kroppen om innspill. Dette resulterte i en liste på 150 forslag til forbedringer. Nå etterlyser Go-Ahead større involvering fra Bane NOR som har fått listen oversendt. Flere av forslagene er også […]

Les mer