Sør-Afrikas vakreste vinrute går på skinner

Det er full sommer, og lite som minner om den hvite jula Bing Crosby sang om i frokostsalen på det lille men herlige BB hotellet «Gabel Manor» i Franschhoek. Her er det mellom 23 og 29 grader varmt. Men det finnes vin og vann hvor enn du snur deg.

Vi er i den delen av SA som lever og ånder for det gode kjøkken, og den enda bedre vinen. Hva er vel da mer naturlig for en som er glad i tog enn å mønstre på en skinnegående hybrid «The winetram», som tar oss fra vingård til vingård. Familievennlig fordi mange av vingårdene på de 10 forskjellige linjene du kan velge, har egne lekeplasser og en generelt avslappende atmosfære. Å smake på vin i Sør-Afrika er noe helt annet enn i for eksempel Frankrike. Der er alt mer formelt, og det krever ofte mer kompetanse om vinen og vingårdene du besøker. I Sør-Afrika snakker de mer om variasjon, de lytter til dine ønsker for type druer, og de tilpasser vinmenyen til gane og stemning. Kort sagt mer avslappet. Du føler også en nærmere tilknytning til selve produktene og folket fordi du blir alltid møtt av kunnskapsrike historiefortellere som gir en mektigere totalopplevelse.

Vin om bord, selvsagt! Foto: Frode Pedersen
Rodney tar imot oss på aller hyggeløiste vis. Med et glass vin i hånden Foto: Frode Pedersen

Kleine Goderust

Jeg vil trekke frem en spesiell opplevelse fra denne «skinnegående» vinsmakingen. Besøket på «Kleine Goederust» ble noe helt for seg selv. I 2019 ble denne vingården historisk. Da kjøpte de to gode vennene Rodney og Paul den da litt slitne og forfalne gården i sitt eget nabolag. På tre år skapte de historie. Vingården ble den første i hele Sør-Afrika som var eid og drevet av svarte. Og for et sted de har skapt! Både mat, vin, arkitektur, og guiding var….. ja hva skal man si, -historisk herlig!

Vintoget, eller vintrikken om du vil. Det er ihvert fall vinopplevelser på skinner. Foto: Frode Pedersen

På og av vintoget

Den vesle maleriske byen Franschhoek er utgangspunktet for «The Wine Tram». Groot Drakenstein-terminalen, er stedet du møter opp. Den ligger midt i Franschhoek, og lett å finne. Her har de en flott butikk med lokalt håndverk, og de tilbyr kaffe, mat og vann. Når du endelig er om bord, serveres det veldig raskt en liten gratis smak på en av vinene fra linjen du har valgt. En stemningsskaper som raskt får frem smilene hos våre Colombianske, amerikanske og japanske venner i den åpne kupeen i andre teasje på vintoget. For Franschhoek har besøkende fra hele verden, og De forskjellige linjene, som hver besøker et utvalg av vingårder, viser frem en egen del av Franschhoek-dalen.

Hop-on Hop-off-opplevelsen lar deg planlegge din egen dag. Du kan velge hvor lang tid du bruker på hvert sted (innenfor linjeplanen, selvfølgelig), hvor du spiser, hvor du drikker og aktivitetene du deltar i. Det er viktig at du lytter til guidene når traktoren som bringer deg til toglinjen forlater vingården. Det er veldig mye informasjon som hele tiden ligger tilgjengelig eller du kan spørre de meget rutinerte og hyggelige vinguidene på turen.

Da vi besøkte byen og noen av de 45 vingårdene i Franschhoek-dalen, feiret «The Wine Tram» 10 år som turistattraksjon. Før det hadde linjen ligget brakk i mange år. Toget har sin opprinnelse tilbake til 1904, og skulle da tjene alle vinprtodusentene i dalen slik at de kunne få bragt produktene sine ut til markedene. Spesielt til storbyen Cape Town. Men også brukt til å frakte arbeidsfolk og frukt opp og ned dalen.

Mer info her:
https://winetram.co.za
Foto: Frode Pedersen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer