Sør-Afrikas vakreste vinrute går på skinner

Det er full sommer, og lite som minner om den hvite jula Bing Crosby sang om i frokostsalen på det lille men herlige BB hotellet «Gabel Manor» i Franschhoek. Her er det mellom 23 og 29 grader varmt. Men det finnes vin og vann hvor enn du snur deg.

Vi er i den delen av SA som lever og ånder for det gode kjøkken, og den enda bedre vinen. Hva er vel da mer naturlig for en som er glad i tog enn å mønstre på en skinnegående hybrid «The winetram», som tar oss fra vingård til vingård. Familievennlig fordi mange av vingårdene på de 10 forskjellige linjene du kan velge, har egne lekeplasser og en generelt avslappende atmosfære. Å smake på vin i Sør-Afrika er noe helt annet enn i for eksempel Frankrike. Der er alt mer formelt, og det krever ofte mer kompetanse om vinen og vingårdene du besøker. I Sør-Afrika snakker de mer om variasjon, de lytter til dine ønsker for type druer, og de tilpasser vinmenyen til gane og stemning. Kort sagt mer avslappet. Du føler også en nærmere tilknytning til selve produktene og folket fordi du blir alltid møtt av kunnskapsrike historiefortellere som gir en mektigere totalopplevelse.

Vin om bord, selvsagt! Foto: Frode Pedersen
Rodney tar imot oss på aller hyggeløiste vis. Med et glass vin i hånden Foto: Frode Pedersen

Kleine Goderust

Jeg vil trekke frem en spesiell opplevelse fra denne «skinnegående» vinsmakingen. Besøket på «Kleine Goederust» ble noe helt for seg selv. I 2019 ble denne vingården historisk. Da kjøpte de to gode vennene Rodney og Paul den da litt slitne og forfalne gården i sitt eget nabolag. På tre år skapte de historie. Vingården ble den første i hele Sør-Afrika som var eid og drevet av svarte. Og for et sted de har skapt! Både mat, vin, arkitektur, og guiding var….. ja hva skal man si, -historisk herlig!

Vintoget, eller vintrikken om du vil. Det er ihvert fall vinopplevelser på skinner. Foto: Frode Pedersen

På og av vintoget

Den vesle maleriske byen Franschhoek er utgangspunktet for «The Wine Tram». Groot Drakenstein-terminalen, er stedet du møter opp. Den ligger midt i Franschhoek, og lett å finne. Her har de en flott butikk med lokalt håndverk, og de tilbyr kaffe, mat og vann. Når du endelig er om bord, serveres det veldig raskt en liten gratis smak på en av vinene fra linjen du har valgt. En stemningsskaper som raskt får frem smilene hos våre Colombianske, amerikanske og japanske venner i den åpne kupeen i andre teasje på vintoget. For Franschhoek har besøkende fra hele verden, og De forskjellige linjene, som hver besøker et utvalg av vingårder, viser frem en egen del av Franschhoek-dalen.

Hop-on Hop-off-opplevelsen lar deg planlegge din egen dag. Du kan velge hvor lang tid du bruker på hvert sted (innenfor linjeplanen, selvfølgelig), hvor du spiser, hvor du drikker og aktivitetene du deltar i. Det er viktig at du lytter til guidene når traktoren som bringer deg til toglinjen forlater vingården. Det er veldig mye informasjon som hele tiden ligger tilgjengelig eller du kan spørre de meget rutinerte og hyggelige vinguidene på turen.

Da vi besøkte byen og noen av de 45 vingårdene i Franschhoek-dalen, feiret «The Wine Tram» 10 år som turistattraksjon. Før det hadde linjen ligget brakk i mange år. Toget har sin opprinnelse tilbake til 1904, og skulle da tjene alle vinprtodusentene i dalen slik at de kunne få bragt produktene sine ut til markedene. Spesielt til storbyen Cape Town. Men også brukt til å frakte arbeidsfolk og frukt opp og ned dalen.

Mer info her:
https://winetram.co.za
Foto: Frode Pedersen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

VY får slakt av kundene på «Trustpilot»

«Ubrukelige amatører»! Ingen kjære mor å kjøre tog på Østlandet. På det anerkjente omdømmestedet «Trustpilot» får VY kun en stjerne av 91 prosent av de som har vurdert togselskapet. Tre personer gir fem stjerner som er maks score. Om de er modige eller bare dumdristig, ja det kan vi jo la VY selv svare på. […]

Les mer

Full forvirring – utrullingen av prestisjeprosjektet ERTMS satt på vent

Fullt kaos rundt utrullingen av ERTMS. Prestisjeprosjektet som skulle gjøre Europeisk jernbane både sikrere, mer sømløs og raskere er utsatt på ubestemt tid. Underleverandørene klarer ikke å levere, og «sammenfallende utfordringer», er blant årsakene. Nå må vi legge helt nye planer, sier Bane NOR til tog24. Bane NOR var altså godt i gang med å […]

Les mer

De ti raskeste togtypene i 2024

Nå må flyene passe seg for togene går stadig raskere, og at verdens raskeste tog i 2024 er et flytog. Ja da blir sammenligningen enda mer aktuell. Nå har tog slått flere rekorder og toppen er så langt nådd med over 600 kilometer i timen. Det tar nok enda noen år før vi kan oppleve […]

Les mer