Sommerstengt jernbane fører til problemer for togselskapene

Bane NOR skal i sommer stenge både sør, vest og østover på hovedbanene ut av hovedstaden. Begrunnelsen er at togselskapene berøres i mindre grad når pendlerne har ferie. Ikke alle er enige i at det er så enkelt lenger.

Sommeren er høytid for alle baneutbedringer. Da mener Bane NOR at de mest trafikkerte linjene i Norge, som inn og ut av hovedstaden, har langt færre pendlerkunder. Tog24 spurte Simen Lockert Rohde i Go-Ahead hva de mente om dette? GoAhead er berørt på mange av sine strekninger for Sørtoget denne sommeren. Go-Ahead har blant annet all trafikk til og fra Dyreparken i Kristiansand. Besøkende til Olje- og mathovedstaden Stavanger. De rapporterer om stadig større trafikk på alle sine strekninger om sommeren. Ifølge Go-Ahead så vokser opplevelsesturismen, og mye av denne er knyttet til sommersesongen. Dette bekreftes av NHO reiseliv som sier opplevelsesturisme er den raskest voksende næringen i Norge.

–Hva synes egentlig dere som driver med fjerntog, og som jobber med økt turisttrafikk på sommeren om at Bane NOR bruker denne tiden til å utbedre. De legger da mest vekt på pendlerne? 

–Vi forstår godt at Bane NOR har behov for både og utbedre og bygge på allerede eksisterende infrastrukturen gjennom sommeren, og nye Drammen stasjon med tilstøtende prosjekter vil bli et løft for jernbanen totalt sett. Men for oss, og ikke minst for klimaet, er det selvfølgelig veldig uheldig at vi ikke får kjørt tog direkte fra Oslo til Kristiansand og de øvrige destinasjonene gjennom det som er høysesong for Sørtoget og for reiselivsnæringen. Dette fører til økt trafikk på veiene, økte utslipp og styrker ikke togets poisisjon som reisealternativ, heller ikke på lang sikt, Sier Simen Lockert Rohde, ansvarlig for produkt- og kundeopplevelser i Go-Ahead Nordic.

Nice Surprise toget til Stavanger er et eget kunsttog. Stadig flere togselskap tenker konsept og merverdi for kundene. Tog skal være mer enn bare transport, sier Simen Lockert Rohde i Go-Ahead. Foto: Go-Ahead

Her kan du finne ut om dine planlagte togturer blir berørt av stengninger denne sommeren:

https://www.banenor.no/reise-og-trafikk/aktuelt-for-reisende/arbeid-pa-jernbanen-i-sommer/

https://go-aheadnordic.no/aktuelt/sommerbrudd

–Vi håper at vi de kommende årene, i samarbeid med Bane NOR og øvrige premissgivere, kan finne bedre og smidigere løsninger som i mindre grad berører Sørtogets reisende i høysesongen og gjør toget til førstevalget når man skal feriere på sør- og sørvestlandet.

–Ser at dere samarbeider med VY om bruken av deres tog inn og ut av Oslo for å redusere busstrafikken. Funker dette bra? Kan du si noe mer om dette?

–Vi er glade for å ha fått et samarbeid med Vy på strekningen Oslo S – Asker, og selv om det er litt tidlig å konkludere etter bare 4 dager så er vi av det inntrykk at samarbeidet fungerer godt. 
I tillegg til dette tog-buss-tog tilbudet, som server alle stopp langs linjen, har vi satt opp direktebusser for alle avganger mellom Oslo og Kristiansand for de som skal til Kristiansand / Oslo.
Dette har vi gjort for å få ned total reisetid. Søker man Kristiansand – Oslo eller Stavanger – Oslo vil dette komme opp som alternativ, sier Lockert Rohde

Simen Lockert Rohde

Her kan du lese tog24 sin kommentar om løsninger som vil trekke enda flere turister til sommertogene:

Huskeliste til deg som passasjer fra Bane NOR:

  • Planlegg reisen din i appene eller på nettsidene til togselskapene, Entur eller Ruter
  • Bussen kan bruke andre stoppesteder enn det toget gjør
  • Avgangs- og ankomsttider kan være annerledes
  • Reisen kan ta lengre tid med buss og det tar tid å bytte mellom buss og tog
  • Kjøp billett før du går om bord
Ut å resie med tog? Sjekk avganger og stengninger i sommer. Utfordring for selskapene som står ansikt til ansikt med kundene.
Foto: Go-Ahead

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer