«Snakkende tog» kan redusere viltpåkjørsler

I de tre siste årene har til sammen 3800 elg, hjort, rådyr og reinsdyr måttet bøte med livet i møte med tog. Dyrepåkjørsler er et økende problem for både lokførerne og Bane NOR. Frem til nå har løsningen vært å rydde skog og sette opp gjerder i områder med mye storvilt. Nå forskes det på om høyttalere med menneskestemmer montert på togene kan løse problemet.

I 2021 og 2022 ble 1200 storvilt som elg, rådyr, reinsdyr og hjort påkjørt  av tog hvert av disse årene. I 2023 økte antallet til rundt 1400. Bane NOR ser at i vintre med mye snø, lite tilgjengelig mat og en stor viltbestand, så fører dette til at mange dyr trekker til togsporet.

Forskere fra Ruralis og NIBIO, har i samarbeid med Bane NOR montert lydutstyr på tog som trafikkerer Rørosbanen og Nordlandsbanen. Dette er to meget utsatte strekninger for viltpåkjørsler.

–Vi håper og tror denne teknologien vil være effektiv. Det er et stort problem at så mange dyr blir påkjørt av tog. Både med tanke på dyrene og deres lidelser, og for samfunnet, nabolag og jernbanens ansatte. Vi jobber derfor med flere tiltak for å få ned antall påkjørsler, sier banedirektør Vibeke Aarnes i Bane NOR.

Tog24 var selv vitne til det som kunne bli en påkjørsel da vi i fjor vår fulgte en lokfører på Rørosbanen opp Østerdalen. Heldigvis var farten lav og terrenget noenlunde oversiktlig, så lokføreren ble tidlig klar over elgen som bykset over linja. Alt skjedde fort, og i dårlig sikt eller i områder med mye skog skjer alt veldig raskt. Vår lokfører hadde ikke «snakkende tog», men han varslet heftig rundt vær sving med fløyta at nå var han i nærheten.

Rørosbanen er en av de togstrekningene i Norge med flest viltpåkjørsler, og som også er involvert i prøveprosjektet med bruk av menneskestemmer for å skremme. Her fra i fjor vår, hvor Tog24 selv fikk oppleve hvordan dette oppleves fra lokførerplassen foran i toget. Denne gangen gikk det heldigvis bra. En observant lokfører fikk bremset ned og fløytet bort elgen som bykset forbi.
Foto: Frode Pedersen tog24

«Snakkende tog» kan bli en av flere løsninger

–Vi jobber med å sette opp viltgjerder, men Problemet er at det finnes 4200 kilometer med jernbane i Norge, og det er umulig å gjerde inn alle områder med et rikt dyreliv, og det er det mye av siden tog i Norge ofte passerer gjennom store områder med mye villmark. I tillegg må en sørge for at jernbanen ikke blir en barriere gjennom terrenget som stenger viltet ute fra sine naturlige områder. Når vi setter opp viltgjerder over lengre strekninger, behøver vi også passasjer under eller over sporet der dyrene kan krysse skinnegangen, uten fare for påkjørsler. Det er svært dyrt og tidkrevende å bygge, sier kommunikasjonsrådgiver i Bane NOR Simen Slette Sunde.

Et annet middel som skal være med å redusere dyrepåkjørsler er vegetasjonsrydding, noe som Bane NOR har sett hjelper og som faktisk kan være med å bidra til og redusere viltpåkjørsler. Men det kanskje mest spennende prosjektet som nå er satt i gang er å bruke menneskestemmer for å skremme.

–Tiltaket der vi tester ut bruk av menneskestemmer fra høyttalere på toget, er et forskningsprosjekt under arbeid. Her skal vi gi forskerne litt tid til å samle og kvalitetssikre tall, før vi går ut med informasjon. Men det kommer, og kanskje om ikke så altfor lenge, forteller Slette Sunde.

Ifølge forskerne som jobber sammen med Bane NOR om bruk av menneskestemmer for å skremme, har dyr til en viss grad vent seg til tutingen fra tog. Derfor tester de nå ut andre lyder som «skremmer» storviltet unna jernbaneskinnene, og menneskestemmer kan være en noe dyrene reagerer på med frykt, og derfor stikker til skogs når de hører et skikkelig «kaillkauk» fra toget i stedet for tuting.

toget i nærheten. Om det var elgen eller en passerende bonde på traktor som var målet for tutingen, er vel egentlig ikke så viktig.

https://www.banenor.no/nyheter-og-aktuelt/nyheter/2022/skal-skremme-elgen-ut-av-sporet-for-toget-kommer/

Serverer to-retter for å holde dyra unna sporet

Foring av vilt langs Gjøvikbanen er et nytt og spennende tiltak på en utsatt togstrekning synes prosjektleder Kjell Bakken, og Vivian Arnesen som er leder for Vy Gjøvikbanen. Håpet er færre viltpåkjørsler som er en påkjenning for lokførerne og en tragedie for de mange dyrene som må bøte med livet i møte med toget.
Foto: Simen Slette Sunde, Bane NOR

Det står ikke på kreativitet når det gjelder å finne løsninger for å redusere viltpåkjørsler. Bare i Gran kommune på Hadeland er 78 elg og 49 rådyr blitt påkjørt av toget siden 2018. Nå tester de altså ut å servere dyra mat i skogen. Dette for å holde de unna skinnegangen. Et skikkelig lass med gulerøtter og høy er plassert ut fire steder nær Gjøvikbanen. Tiltaket startet 1. november og går gjennom vinteren.

–Når snøen kommer, trekker ofte elgen på beite nedover mot Randsfjorden. For å komme dit må den krysse jernbanen. Det prøver vi å unngå. Derfor har vi lagt ut mat, nær plasser det har vært mange påkjørsler, forteller prosjektleder for VY Kjell Bakken på Gjøvikbanen.

Tiltaket kom i gang etter ønske fra lokførere på Gjøvikbanen. Fra Vy gikk det en forespørsel til Bane NOR, som igjen kontaktet Bakken. Dermed var samarbeidet og spleiselaget i gang.

–I fjor hadde vi over 100 viltpåkjørsler på Gjøvikbanen. Særlig i området mellom Bleiken og Eina er det mye. Det er veldig synd at så mange dyr må bøte med livet. Dette er også en påkjenning for våre ansatte, forteller Vivian Arnesen, leder for Vy Gjøvikbanen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Norske Vy dropper mer nattogkjøring i Sverige – må få bedre betalt

Ifølge det svenske nettstedet Järnvägar.nu har norske Vy gitt opp å kjøre nattog nordover i Sverige. For lite økonomisk kompensasjon skal være en av grunnene. Nå må SJ inn å overta. Norske Vy har gitt fra seg nattogtilbudet mellom Stockholm og Umeå med begrunnelsen at pandemien slukket lyset for kundevekst, materiellet var for dårlig, og […]

Les mer

EM, allerede en suksess for den tyske jernbanen

Åttendelsfinalene er i gang, men allerede nå kan EM kalles en suksess for den tyske jernbanen. Over tre millioner passasjerer har reist med Deutsche Bahns Intercitytog den først uken av EM i fotball. Og i følge UEFAS offisielle samarbeidspartner Deutsche Bahn, så har aldri så mange tog vært satt inn for en stor internasjonal fotballturnering […]

Les mer

Rod Stewart -rockeikonet som både «seiler» og «railer»

Han er mest kjent for sangen «I am sailing», nå bruker magasiner og aviser tittelen «I am railing» når de skal omtale Rod Stewart. Nylig la han ut et bilde på Facebook hvor han hadde tatt med seg barnebarnet for å vise frem farfars store lidenskap ved siden av musikken. Bygging av modelljernbaner.  Ifølge Mail […]

Les mer