Svenske SkiStar har foretatt en undersøkelse blant sine kunder om hvordan de vil komme seg til de mange alpindestinasjonene der selskapet har ansvaret for driften av anleggene. 30 prosent svarte at toget var deres foretrukne alternativ. Derfor har de nå inngått et samarbeid med svenske SJ om bærekraftig transport for sine kunder, og nylig samlet Europas skidestinasjoner seg under en paraply for å redde restene av vinteren.
I pressemeldingen heter det at det er et uttrykt ønske fra SJ og SkiStar om at samarbeidet skal ha som mål å få flere til å ta toget til den svenske fjellheimen. I dag reiser rundt 90 prosent av SkiStars gjester til fjells med bil. Ifølge samme ferske undersøkelse ville omtrent 30 prosent av de spurte gjestene vurdert å velge en mer bærekraftig reisemåte.
–La oss derfor ta tak i dette! Fra nå av vil vi og SkiStar jobbe hardt for å få flere til å velge toget, og ambisjonen er at vi innen 2025 skal kunne kort ned reisetiden mellom Stockholm-Åre og samtidig innføre flere avganger mellom disse to sentrale stedene for vår type turister, heter det i meldingen fra SkiStar og SJ.
Samtidig ønsker SkiStar å jobbe for at flere fossilfrie busser blir satt inn mellom Mora stasjon og skiløypene i Sälen. Det skal også lages opplegg for en mer smidig bagasjehåndtering og billettbestillinger med lengre bestillingshorisont enn det som er tilfelle i dag.

Gjennom partnerskapet mellom SJ og Skistar kan vi tilby en ny standard for bærekraftige opplevelser – en fremtid der svenskene kan oppdage fjellene med god samvittighet. La oss gjøre fjellreiser til en modell for bærekraftig turisme, der toget er starten på ethvert uforglemmelig eventyr, skriver de nye partnerne.
SkiStar er også engasjert på norsk side av grensen, gjennom drift i både Trysil og Hemsedal.
Nylig ble Skistar i Sverige og Norge innlemmet i et større felleskap av skidestinasjonsoperatører over hele Europa. Dette skjedde på en større messe i Innsbruck i Østerrike, og målet er å samarbeide om måter å øke bærekraften samtidig som de skal reduserer utslipp i forbindelse med driften av Europas største skidestinasjoner. I forlengelsen av dette ligger selvsagt måter turister skal komme seg til og fra anleggene.
–Vi er stolte over å ha tatt initiativet til å etablere Global Sustainability Ski Alliance, som samler noen av verdens ledende skisteder for og sammen ha fokus på en mer bærekraftig industri. Ved å dele innsikt, data og innovasjoner kan vi fremskynde handlingene som trengs for å møte klimautfordringene skiturismen står overfor i dag, sier Stefan Sjöstrand, administrerende direktør i SkiStar til magasinet Travel Trade Journal.

Foto: Frode Pedersen Tog24
SJ Norge har allerede skitog men ser flere muligheter
SJ Norge har hatt et lignende samarbeid med destinasjon Kvitfjell om et eget skitog rett inn i bakken. Dette har vært en suksess, og nå ser de på hvordan tilbudet til skituristene kan utvides for langs Dovrebanen ligger det mange muligheter for den som ønsker å stå på ski både bortover og nedover. Hafjell, Gålå, Oppdal, i tillegg til Kvitfjell kan alle tilby enormt mange løypetraseer og variert skiterreng. Når Meråkerbanen kommer i full drift, åpner det seg også mange muligheter den veien med gode bakker og løypeforhold i både Meråker, Storlien og ikke minst i Åre. Begge sistnevnte på svensk side. Storlien har alltid vært et av trøndernes mest populære vintersportssteder i generasjoner.
–Vårt skitog til Kvitfjell har vært en suksess. Derfor vil vi fortsette med dette populære tilbudet også til neste vinter. Vi samarbeider tett og godt med Alpinco, som driver blant annet Kvitfjell og Hafjell, og vi ser stadig etter nye områder å samarbeide på. Det at Alpinco nå satser stort på Oppdal viser også at denne type bærekraftig turisme er i sterk vekst, sier Randi Ness, direktør kommunikasjon og marked i SJ Norge.
