Skibladner fikk plass under nye jernbanebrua i Minnevika

Endelig kunne Eidsvolls menn, kvinner og barn ønske Mjøsas hvite svane velkommen tilbake etter tre somre med fravær mens den nye jernbanebrua over Minnevika ble bygget.

Søndag 18.juni seilte turistskipet Skibladner for første gang under Minnevika jernbanebru på Minnesund. Et utall småbåter fulgte Skibladner på ferden, og mange mennesker hadde møtt fram langs ruta. Bane NOR og entreprenøren Baneservice hilste båten med flagg både til lands og til vanns – og oppe på den 836 meter lange brua.

– Skibladner er jo en del av sjelen til Eidsvoll, og det viser vi i dag med så mange folk som møter opp med flagg og jubel. Det er godt å få henne tilbake, det er vi kjempeglade for, sa en sprudlende Eidsvoll-ordfører Hege Svendsen i en pressemelding fra Bane NOR i etterkant av søndagens markering.

Mange har i følge Bane NOR vært litt bekymret for at det skulle bli vanskelig for Skibladner å passere nybrua, og at Eidsvoll kanskje kunne miste anløpene. Derfor var det ekstra fint å være med når båten ble ønsket trygt velkommen tilbake.

Skibladner kjørte sin første tur 2.august 1856 og har siden den gang gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer. Fra skipet kan store og små nyte mjøslandskapet fra sjøsiden.

Minnevika jernbanebru ble ferdig støpt like før jul i 2022, og det jobbes nå med å bygge jernbane på den 836 meter lange brua. Brua bæres av 268 «svevende» stålpeler. Hovedspenn er på 100 meter.

I oktober er det klart for en arbeidsperiode på ni dager hvor togtrafikken innstilles og det nye dobbeltsporet gjennom Eidsvoll kobles inn. Første persontog over Minnevika jernbanebru går etter planen søndag 15. oktober, og mandag 23. oktober er det duket for åpningsmarkering hvor samferdselsminister Jon-Ivar Nygård klipper den røde snora.

De 13,5 kilometerne med nytt dobbeltspor fra Venjar til Langset er en viktig brikke på veien mot sammenhengende dobbeltspor mellom Oslo og Hamar, som vil gi kortere reisetid, bedre punktlighet og plass til flere tog på strekningen, skriver Bane NOR på sine hjemmesider.

Skibladner går med fin klaring under nye Minnevika Jernbanebru. Endelig Eidsvoll! Foto: Bane NOR

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer