Skibladner fikk plass under nye jernbanebrua i Minnevika

Endelig kunne Eidsvolls menn, kvinner og barn ønske Mjøsas hvite svane velkommen tilbake etter tre somre med fravær mens den nye jernbanebrua over Minnevika ble bygget.

Søndag 18.juni seilte turistskipet Skibladner for første gang under Minnevika jernbanebru på Minnesund. Et utall småbåter fulgte Skibladner på ferden, og mange mennesker hadde møtt fram langs ruta. Bane NOR og entreprenøren Baneservice hilste båten med flagg både til lands og til vanns – og oppe på den 836 meter lange brua.

– Skibladner er jo en del av sjelen til Eidsvoll, og det viser vi i dag med så mange folk som møter opp med flagg og jubel. Det er godt å få henne tilbake, det er vi kjempeglade for, sa en sprudlende Eidsvoll-ordfører Hege Svendsen i en pressemelding fra Bane NOR i etterkant av søndagens markering.

Mange har i følge Bane NOR vært litt bekymret for at det skulle bli vanskelig for Skibladner å passere nybrua, og at Eidsvoll kanskje kunne miste anløpene. Derfor var det ekstra fint å være med når båten ble ønsket trygt velkommen tilbake.

Skibladner kjørte sin første tur 2.august 1856 og har siden den gang gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer. Fra skipet kan store og små nyte mjøslandskapet fra sjøsiden.

Minnevika jernbanebru ble ferdig støpt like før jul i 2022, og det jobbes nå med å bygge jernbane på den 836 meter lange brua. Brua bæres av 268 «svevende» stålpeler. Hovedspenn er på 100 meter.

I oktober er det klart for en arbeidsperiode på ni dager hvor togtrafikken innstilles og det nye dobbeltsporet gjennom Eidsvoll kobles inn. Første persontog over Minnevika jernbanebru går etter planen søndag 15. oktober, og mandag 23. oktober er det duket for åpningsmarkering hvor samferdselsminister Jon-Ivar Nygård klipper den røde snora.

De 13,5 kilometerne med nytt dobbeltspor fra Venjar til Langset er en viktig brikke på veien mot sammenhengende dobbeltspor mellom Oslo og Hamar, som vil gi kortere reisetid, bedre punktlighet og plass til flere tog på strekningen, skriver Bane NOR på sine hjemmesider.

Skibladner går med fin klaring under nye Minnevika Jernbanebru. Endelig Eidsvoll! Foto: Bane NOR

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Dovrebanen – Det er klart for «det store løftet»

Mandag 29. april begynner gigantløftene for å få bruelementene på plass ved Randklev bru. Da åpnes duken på det kjempestore verkstedteltet som har gjort det mulig å reparere selve brukonstruksjonene like ved elvekanten. En operasjon som har spart Bane NOR og alle involverte entreprenører for mye tid og penger. –Det nærmer seg gjenåpning av Randklev […]

Les mer

SJ ansatte stiller med eventyrtog for kreftsyke barn

SJ-ansatte har laget en frivillig organisasjon som har til hensikt å drive veldedighet hvor toget spiller en viktig rolle. 1. juni går første tur med «Eventyrtoget» til Namsskogan familiepark i samarbeid med barnekreftforeningen i Trøndelag. Initiativtager er lokfører Martin Hunstad Hagen i SJ. Da vi ringte, stod bleieskiftarbeider og småbarnsfaren klar til en økt med […]

Les mer

De ansatte tar grep – prosjekt som skal forbedre Sørlandsbanen

Go-Ahead har lenge kjent på at avvikene langs Sørlandsbanen ble tøffe å takle. Da spurte ledelsen de ansatte som hver dag kjenner utfordringene på kroppen om innspill. Dette resulterte i en liste på 150 forslag til forbedringer. Nå etterlyser Go-Ahead større involvering fra Bane NOR som har fått listen oversendt. Flere av forslagene er også […]

Les mer