SJ ansatte stiller med eventyrtog for kreftsyke barn

SJ-ansatte har laget en frivillig organisasjon som har til hensikt å drive veldedighet hvor toget spiller en viktig rolle. 1. juni går første tur med «Eventyrtoget» til Namsskogan familiepark i samarbeid med barnekreftforeningen i Trøndelag.

Initiativtager er lokfører Martin Hunstad Hagen i SJ. Da vi ringte, stod bleieskiftarbeider og småbarnsfaren klar til en økt med vedkløveren. Når han er lokfører kjører han på de fleste banestrekningene til SJ, og det har han gjort siden NSB ble til SJ i 2020. 1. juni legger han ut på en av sine viktigste jomfruturer. Dette er upløyd mark for både Hunstad og de mange kollegene som denne dagen skal gjøre noe helt nytt. Om bord regner han med å få over hundre barn med foreldrefølge.

–Dette er første gang vi prøver. Men sammen med 25 fantastiske frivillige kolleger kan jeg love at dette skal bli en dag med både overraskelser og opplevelser. Som småbarnsfar selv kan jeg bare tenke meg de påkjenningene foreldre med syke barn opplever. Alle har jo et forhold til kreft, enten som familie eller venn. Denne dagen skal vi alle en liten pause fra virkeligheten om bord i «Eventyrtoget». Det blir godt å gjøre noe godt for andre, sier Martin Hunstad Hagen.

Fikk ideen fra Widerøe

Han fikk egentlig ideen etter at han leste en avisartikkel om at flyselskapet Widerøe hadde sitt «Drømmefly». Hvis de kan stille med fly for å oppmuntre syke barn, bør da vel vi klare og skape litt magi med en av våre tog, tenkte lokfører Martin. Og sånn ble det.

Etter og forsiktig ha luftet ideen med kolleger på jobben, skjønte han at her var det mange som kom til å støtte dette videre. Så var det bare å begynne å kna folk, først nærmeste leder så videre til ledergruppa i SJ. Og for de som kjenner direktøren i SJ Norge, Rikke Lind, er hun sjelden vanskelig å be når bra ideer kan bli til gode gjerninger. Det ble et entusiastisk ja fra en samlet ledergruppe, og som har ført til at mange ansatte nå har dannet en gruppe som skal drive dette og fremtidige «goodwill-prosjekter» på frivillig basis. Tog er stilt til disposisjon, og det er allerede flere sponsorer som har meldt seg. Men som frivillig ønsker selvsagt både lokfører Martin og gruppa hans at flere involverer seg. Gjerne folk som kan bidra både økonomisk og med varme hjerter og hender.

–Uten mine entusiastiske kolleger som meldte seg tvert, og som driver prosjektet fremover, har vi aldri klart å gjennomføre. Vi har til og med hatt møter med Widerøe som har et lignende opplegg kalt «Drømmeflyet». De kunne gi oss mange gode råd. Det kaller jeg godt samarbeid om samme mål, sier Hunstad Hagen.

Lokfører Martin Hunstad Hagen i SJ debuterer som «Eventyrtogfører». 1. juni gir han opg 25 frivillige kolleger 110 kreftsyke barn med familier muligheten til en drømmedag om bord og et besøk i Namsskogan familiepark. Foto: SJ

Han forteller også om mange glade tilbakemeldinger fra Barnekreftforeningen i Trøndelag. De har allerede opprettet en egen side for turen med mulighet for påmelding. Fristen for å melde seg på er satt til 5. mai ifølge Eventyrtogfører Martin.

–Siden Trønderbanen ikke er elektrifisert hele veien, blir vi å kjøre turen med et av diesellokene (type 76) som til daglig trafikkerer blant annet Rørosbanen. Bane NOR har allerede godkjent kjøreoppdraget, for det er jo ikke bare å legge i vei. Her er vi mange som jobber sammen, og jeg gleder meg noe voldsomt. Vi kjenner engasjementet og smilet trenge seg på gjennom mobilen.

Viderefører en god togtradisjon

–Hva med fortsettelsen, «Eventyrtoget» må jo bli en institusjon og tradisjon?

Ja, selvsagt. Om det ikke blir samme gjengen til neste år, kan jo en av våre andre baser ta over stafettpinnen. Vi har jo kolleger over hele landet, og jeg ser jo for meg at både Oslo, Hamar og Bodø kan kjøre tog for noen som behøver et eventyr litt utenom det vanlige.

Og som vanlig er når slike gode initiativ dukker opp på sosiale medier, ja så får man raskt høre om at dette er å videreføre tradisjoner fra eldre dager. Den gangen hele togfamilien var samlet under gamle NSB. Steinar Jørstad meldte strålende fornøyd følgende da saken ble kjent på SJ´s Facebooksider.

–Flott at dere tar opp en tradisjon som vi hadde i gamle NSB i flere år, tog og busser ble stilt gratis til disposisjon for kreftsyke barn, og turene gikk til forskjellige destinasjoner rundt om i landet.

Også folkene bak Widerøes «drømmefly» har sendt hilsen og ønsket lykke til.

–Fantastisk, vi heier på dere! Alle om bord!

Du finner mer informasjon her:

https://www.barnekreftforeningen.no/…/eventyrtoget-til…

One thought on “SJ ansatte stiller med eventyrtog for kreftsyke barn”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

VY får slakt av kundene på «Trustpilot»

«Ubrukelige amatører»! Ingen kjære mor å kjøre tog på Østlandet. På det anerkjente omdømmestedet «Trustpilot» får VY kun en stjerne av 91 prosent av de som har vurdert togselskapet. Tre personer gir fem stjerner som er maks score. Om de er modige eller bare dumdristig, ja det kan vi jo la VY selv svare på. […]

Les mer

Full forvirring – utrullingen av prestisjeprosjektet ERTMS satt på vent

Fullt kaos rundt utrullingen av ERTMS. Prestisjeprosjektet som skulle gjøre Europeisk jernbane både sikrere, mer sømløs og raskere er utsatt på ubestemt tid. Underleverandørene klarer ikke å levere, og «sammenfallende utfordringer», er blant årsakene. Nå må vi legge helt nye planer, sier Bane NOR til tog24. Bane NOR var altså godt i gang med å […]

Les mer

De ti raskeste togtypene i 2024

Nå må flyene passe seg for togene går stadig raskere, og at verdens raskeste tog i 2024 er et flytog. Ja da blir sammenligningen enda mer aktuell. Nå har tog slått flere rekorder og toppen er så langt nådd med over 600 kilometer i timen. Det tar nok enda noen år før vi kan oppleve […]

Les mer