Se opp for moped i sporet og de farligste planovergangene i landet

På landsbasis registreres det stadig små og store hendelser ved de over 1600 planovergangene som i dag brukes av tog. Nordby ved Jessheim har lenge toppet Bane NORs «verstingliste» over planoverganger. Denne og flere skal nå legges i kulvert under sporet, men frem til man har eliminert verstingene, ber Bane NOR folk om å følge reglene og ha øyne og ører med seg.

Jobber med holdninger

På grunn av de siste uker værfenomener, er det større variasjoner enn vanlig når tog kommer og går langs linjenettet. Bane NOR ber derfor folk å følge de regler som gjelder når de beveger seg i nærheten eller langs toglinjene. Et tog trenger opptil en kilometer for å stoppe, og her finnes ingen mulighet for unnamanøver.  

Moped i sporet

Dette skjedde for eksempel på Bergensbanen. En mopedist prøvde å kjøre mopeden sin i sporet fra Espelandshallen planovergang mot Lone planovergang. Mopedisten ble stoppet i forsøket, og fikk tilsnakk. Du kan lese om flere slike rapporterte hendelser nederst i saken.

–Vi jobber hele tiden for å unngå ulykker, og ber alle bruke planovergangene. Men også der opplever vi dessverre at folk tar alt for mange sjanser. Å være oppmerksom, følge reglene, ikke ta unødvendige sjanser er viktige å kommunisere når vi er ute og snakker med folk om sikkerhet. Ikke minst at de voksne går foran som gode forbilder og at de snakker med barna sine om dette, sier Pål Buset, prosjektleder for holdningsskapende arbeid i Bane NOR til tog24.

Her er listen over landets 20 verste planoverganger. Høsten er en spesielt farlig tid fordi mange er ute i skog og mark for å jakte, høste eller på fottur. Mange tar sjanser de ikke burde når det gjelder ferdsel ved og over jernbanelinjer. Det få kjenner til er at det er ulovlig å passere jernbanelinjen utenfor planovergangene. Men selv der tar folk enorm sjanser uten å tenke på konsekvensene ifølge Bane NOR.

Dette er et aktuelt bilde fra film tatt fra lokførerpsosisjonen i det toget kommer i fart mot en planovergang. Respekten for at det kommer et tog i fart og som veier veldig mange tonn er rraværende hos de som passerer rett foran.

Verstinglista

På disse planovergangene har det skjedd flest hendelser og nestenulykker de siste  årene:

 1. Nordby planovergang, Hovedbanen (Viken)
 2. Larvik planovergang, Vestfoldbanen (Vestfold og Telemark)
 3. Tønsberg planovergang, Vestfoldbanen (Vestfold og Telemark)
 4. Røros stasjon, Rørosbanen (Trøndelag)
 5. Dal planovergang, Hovedbanen (Viken)
 6. Alnabru godsterminal, Hovedbanen (Oslo)
 7. Tynset planovergang, Rørosbanen (Innlandet)
 8. Kvål planovergang, Dovrebanen (Trøndelag)
 9. Mjøndalen planovergang, Sørlandsbanen (Viken)
 10. Rundkjøring Arna G, Bergensbanen (Vestland)
 11. Hamjern planovergang, Dovrebanen (Innlandet)
 12. Stjørdal stasjon, Nordlandsbanen (Trøndelag)
 13. Verdal planovergang, Nordlandsbanen (Trøndelag)
 14. Kråkstad planovergang, Østfoldbanen østre linje (Viken)
 15. Tomter planovergang, Østfoldbanen østre linje (Viken)
 16. Drømtorp planovergang, Østfoldbanen østre linje (Viken)
 17. Stokke planovergang, Vestfoldbanen (Vestfold og Telemark)
 18. Braskereidfoss planovergang, Solørbanen (Innlandet)
 19. Finse planovergang, Bergensbanen (Vestland)
 20. Melhus stasjon, Dovrebanen (Trøndelag)

Man skal høre mye før…!

Det finnes 1600 planoverganger i landet som ligger langs aktive jernbanespor.  Og det rapporteres stadig om de merkeligste sjanser og hendelser folk er i stand til å gjøre midt i sporet eller når de skal passere en planovergang. Her meldes det inn fra togførere og øvrig jernbanepersonell om uønskede hendelser, nestenulykker, feil og mangler. Her kan du lese et utdrag av hva som er rapportert inn til Bane NOR.

Bergensbanen: En mopedist prøvde å kjøre mopeden sin i sporet fra Espelandshallen planovergang mot Lone planovergang. Mopedisten ble stoppet i forsøket, og fikk tilsnakk.

Dovrebanen: 4-5 barn ved/i sporet ved Hofstad planovergang mellom Søberg og Melhus. Den ene stod i sporet på planovergangen og viste fingeren til toget før han fjernet seg.

Gjøvikbanen: Toget kjører inn i høyre kurve ved Nygard stasjon, da fører ser en mann 2-3 meter fra sporet på venstre side. Mannen er på vei mot og over sporet. Fører drar fullbrems, og gir et langt signal «tog kommer». Mannen løper over sporet og får akkurat huket seg under bommen på høyre side da toget passerer. Fører ser i speilet at mannen står på rett side av bommen, og er nok noe oppskaket da han står og holder seg fast i bomarmen.

Hovedbanen: Toget måtte ta nødbrems fordi det sto en ung gutt og «lekte» seg i sporet. Det sto også flere ved siden av. Han sto mellom bommene og hoppet vekk når toget kom.

Kongsvingerbanen: Toget melder om nestenpåkjørsel ved den andre usikrede planovergang sør for Sander, retning Oslo. En gutt på sykkel på ene siden av sporet. Moren kommer løpende etter på andre siden av sporet. Moren ble nesten truffet av toget. Toget stoppet og bekrefter at ingen ble skadet.

Nordlandsbanen: Fører melder om at en person med barnevogn gikk mellom bommene når toget kjørte fra Verdal.

Ofotbanen: Rett før passering av planovergang på Narvik Stasjon, kom to personer mot planovergang, en voksen og et barn. Jeg gav signal «tog kommer». Personene stoppet opp før planovergang, så på toget mitt, deretter tar den voksne personen den andre i handa og løper over planovergangen. Jeg gir umiddelbart ett langt signal «tog kommer», og ser at de kommer seg over, før jeg rekker å tenke på å bremse.

Raumabanen: Meldte om nestenpåkjørsel av bil mellom Lesjaverk og Bjorli. Toget måtte ta fullbrems for å unngå sammenstøt.

Rørosbanen: Toget holdt på å kjøre på et hundespann ved en planovergang mellom Opphus og Koppang.

Solørbanen: Bil kjørte over planovergangen på Braskereidfoss mens bommene var på vei ned. Bilen kom kjørende litt fort fra vestsiden. Fører fikk litt panikk og rakk ikke bremse ned og stoppe foran planovergangen. Så han ga på litt for å komme under bommen som var på vei ned slik at han ikke kjørte på den. Kjørte så videre og forsvant.

Sørlandsbanen: Skoleelev, antatt ca. 8-9 år, syklet mellom bommene som lå nede.

Vestfoldbanen: En voksen og ett barn går under bommen og krysser sporet mindre enn 100 meter foran toget. Det blir varslet med signal «tog kommer» når personene skal til å krysse sporet. Personene overser dette og fortsette over.

Østfoldbanen, vestre linje: Toget melder om at to biler prøver å passere før toget ved en planovergang mellom Berg og Skjeberg. Den ene bilen passerer og den andre bilen må bremse for å unngå sammenstøt med toget.

Østfoldbanen, østre linje: En person gikk over planovergang rett før toget kom kjørende. Så ned i telefon i det han gikk over. Mellom Kåen og Rakkestad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Norske Vy dropper mer nattogkjøring i Sverige – må få bedre betalt

Ifølge det svenske nettstedet Järnvägar.nu har norske Vy gitt opp å kjøre nattog nordover i Sverige. For lite økonomisk kompensasjon skal være en av grunnene. Nå må SJ inn å overta. Norske Vy har gitt fra seg nattogtilbudet mellom Stockholm og Umeå med begrunnelsen at pandemien slukket lyset for kundevekst, materiellet var for dårlig, og […]

Les mer

EM, allerede en suksess for den tyske jernbanen

Åttendelsfinalene er i gang, men allerede nå kan EM kalles en suksess for den tyske jernbanen. Over tre millioner passasjerer har reist med Deutsche Bahns Intercitytog den først uken av EM i fotball. Og i følge UEFAS offisielle samarbeidspartner Deutsche Bahn, så har aldri så mange tog vært satt inn for en stor internasjonal fotballturnering […]

Les mer

Rod Stewart -rockeikonet som både «seiler» og «railer»

Han er mest kjent for sangen «I am sailing», nå bruker magasiner og aviser tittelen «I am railing» når de skal omtale Rod Stewart. Nylig la han ut et bilde på Facebook hvor han hadde tatt med seg barnebarnet for å vise frem farfars store lidenskap ved siden av musikken. Bygging av modelljernbaner.  Ifølge Mail […]

Les mer