Råd til NTP – Nye tog fremfor satsing på ny infrastruktur

Jernbanedirektoratet satser på nye tog med plass til flere passasjerer fremfor ny infrastruktur i Nasjonal Transportplan for 2025-2036 (NTP). Påbegynte prosjekter skal gjennomføres etter planen. Første høringsfrist er i dag 3. juli.

Vedlikehold av eksisterende infrastruktur skal prioriteres i større grad om Jernbanedirektoratets råd til Samferdselsdepartementet blir fulgt. De ønsker også å bytte ut store deler av togparken for å øke passasjerkapasiteten på eksisterende infrastruktur.

–Den største begrensningen for utvikling og vekst i togtilbudet, er at kapasiteten på infrastrukturen på flere strekninger er fullt utnyttet. Det er ikke plass til flere tog, sier jernbanedirektør Knut Sletta.

Jernbanedirektoratet har derfor foreslått å øke kapasiteten gjennom å kjøpe nye tog som har plass til flere passasjerer. Rådet fra direktoratet er å erstatte en fjerdedel av dagens togmateriell de neste fem årene, og å erstatte enda en ny fjerdedel fra 2030.

–Med nye tog kan vi dermed øke passasjerkapasiteten på lokaltogene rundt byene med opptil 40 prosent, sier Sletta.

De faglige rådene fra transportvirksomhetene til samferdselsdepartementet er ute på en høringsrunde fram til i dag 3.juli. Jernbanedirektoratet skal levere et oppdatert forslag til prioritering 3.oktober, basert på oppdaterte kostnadsanslag og samfunnsøkoniske analyser. Stortingsmeldingen om NTP for perioden 2025 – 2036 legges fram våren 2024.

Vil fullføre pågående satsinger

Jernbanen har de siste årene satt i gang en rekke større og mindre utbygginger som gir store forbedringer i togtilbudet over hele landet:

  • Dobbeltspor gjennom Ulriken på Bergensbanen gir kvartersruter Bergen – Arna i 2024
  • Elektrifisering Trondheim – Stjørdal og av Meråkerbanen gir reduserte utslipp fra 2024
  • Dobbeltspor på Vestfoldbanen helt til Tønsberg gir mulighet for fire tog i timen Oslo – Tønsberg fra 2025
  • Nye lokaltog med mer plass kommer mellom Oslo og Lillestrøm og Asker i 2025
  • Nytt dobbeltspor på Dovrebanen gir to tog i timen Oslo – Hamar med tre tog i rush i 2027

One thought on “Råd til NTP – Nye tog fremfor satsing på ny infrastruktur”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer