På skinner for å lære av hverandre

At det satses stort på tog i Europa er en sannhet vi kan sette to streker under. Når nettverket av tog- og jernbanefolk skulle møtes for å diskutere fremtidens tog, skjedde det for første gang om bord i et tog.

«Europes Rail» er en organisasjon innenfor EU systemet, og for å komme nærmere problemstillingene da de skulle diskutere jernbanens fremtid i prosjektet «Shift2Rail», ble hele konferansen sendt på en todagers togtur fra Berlin til Dresden og tilbake igjen. Alle workshops og diskusjoner ble avholdt om bord i kupeene om bord på toget. Tema spant i hovedsak rundt digitaliseringen av jernbanen, og blant mange interessante glasskule-prosjekter var autonome tog.    

–Arrangementet ga deltakerne en unik opplevelse da de satte seg på et tog fra Berlin til Dresden og tilbake, og satte seg selv i et inspirerende miljø som automatisk skapte engasjerende diskusjoner og nettverksmuligheter med bransjeeksperter. Arrangementet utløste livlig utveksling av ideer og kunnskap, og fremmet samarbeid og innovasjon innen jernbanesamfunnet, heter det i en uttalelse fra arrangøren.

Her kan du se video fra konferansen med oppsummeringer fra mange av deltagerne:

Tog 24 har skrevet flere saker om at toget kan egne seg som plattform for både møter, konferanser og som transport for bedrifter med bærekraftvisjoner. Blant annet arrangerte Næringslivets klimaledere i SKIFTE i samarbeid med miljøorganisasjonen Cicero konferansen «Varm, våtere, villere» om bord i Bergenstoget tidligere i vår. VY satte opp fotball-tog fra Bergen til Oslo under CUP-finalen. Go-Ahead har egne tog til Vikings hjemmekamper, og det er helt tydelig at Vikingfansen liker å reise kollektivt til kamp for togene før og etter kampstart har i stor grad vært smekkfulle til tross for ekstra kapasiteten, har vi latt oss fortelle. I sommer har SJ kundeengasjerende teaterforestillinger om bord på Nordlandsbanen. Joda, ting skjer også her hjemme.

Fakta om Shift2rail:

Shift2Rail er det første europeiske jernbaneinitiativet som ønsker mer fokusert forskning, innovasjon og markedsdrevne løsninger ved å øke integreringen av nye og avanserte teknologier i jernbanen. Shift2Rail skal være en pådriver for å øke konkurranseevnen til den europeiske jernbaneindustrien og de endrede transportbehovene  i EU i årene som kommer.

Fra den to dager lange inspirerende samlingen på toget. Foto: fra illustrasjonsfilmen «Shift2rail»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer