Med chartertog til kulturfestivalen Peer Gynt, åtti voksne var med

Klokken 12:52 fredag dro det første chartrede Peer Gynt toget ut fra Oslo S. Om bord satt 80 forventningsfulle gjester som hadde løst billett til en mer bærekraftig kulturopplevelse.

Næringsminister Jan Christian Vestre hyllet alle under sin åpningstale på Gålå i går kveld. Han kalte Peer Gynt en eksportartikkel, verdensborger med kjendisstatus langt utenfor Gålås grenser. Men i motsetning til Peer Gynts stormannsgalskap, klarte Vestre å bringe levemannen og sjarlatanen ned på jorda og tilbake til de røttene hvor han ble skapt. Ga han en mer moderne ambassadørrolle. Men Vestre visste også helt klart at valgkampen var i gang, og måtte minne Gålås mange gjester på at i fjor fikk regjeringen Peer Gynt festivalen inn som eget punkt på statsbudsjettet, viktig for å sikre kulturfestivalen Peer Gynt, men også viktig for å fortsette den gode næringspolitiske utviklingen som skjer i Gudbrandsdalen.

Næringsminister Jan Christian Vestre hyllet mange under festivalåpningen. Foto: Frode Pedersen
Det eneste bildet som er lov å ta før kveldens forestilling. Kunstnerisk leder Ellen Horn kan nok en gang smile over suksess.
Foto: Frode Pedersen

Vi spoler noen timer tilbake og går om bord i Peer Gynt toget, også det en næringspolitisk satsing i dalen som Vestre snakket så pent om. Samspillet mellom togselskapet SJ Norge, lokalt næringsliv og ikke minst kulturen langs lågen og oppe i fjellene som kranser Gudbrandsdalen.

Siste mulighet

Det er siste mulighet til å se Aksel Henie som Peer Gynt på Gålå i år. Men det var første gangen du kunne ta ditt eget tog nesten helt frem til spillplassen på utescenen ved Gålåvatnet. Etter at samarbeidet mellom togselskapet SJ Norge og Peer Gynt festivalen ble lansert i vår, har det vært knyttet stor spenning til om det var liv laga for et eget charter-tog med kulturinteresserte Gynt fans. Med avgang klokken 12:00 og hjemkomst klokken 03.50 natt til lørdag, er det tross alt en lang og utfordrende reise men med mulighet for både underholdning og hyggelige samtaler mellom mennesker med samme mål og interesse. Tog24 måtte selvsagt være med på «jomfruturen», ikke minst for å erfare hvordan denne type utvikling av miljøvennlige reisekonsepter kan fungere selv om målet her kan overgå selve togturen.    

Mange kalte det en kulturreise, eller en reise i kultur. For når man tar toget til Vinstra reiser man jo gjennom den fineste av alle daler, Gudbrandsdalen. Ibsens vandrerute hvor deler av figuren Peer Gynt fikk sitt hjem, og hvor Peer Gynt festivalen har holdt på et trofast publikum gjennom snart femti år med markeringer av verdensborgeren Peer. 

Aldri gjort samme reise med bil

Og som en av passasjerene fortalte oss, så hadde han aldri gjort den samme turen med bil, men med toget ble det tid til så mange andre ting enn bare å konsentrere seg om regntung asfalt og syv timer i bil med svigermor. Nå kunne han heller ha det riktig så hyggelig med både svigermor Peer Gynt quiz, og et par glass vin fra restaurantvognen. En helt spesiell kulturopplevelse i nytt format.

Eyvinn Rudjord Helgevold og svigermor Britt Sørensen. Førstereisgutt med en meget erfaren Gålåfarer. Sånt blir det mye hyggelig prat av på en togtur fra Oslo til Vinstra. Kan anbefales i følge begge. Foto: Frode Pedersen

­–Når ikke datteren kunne bli med spurte jeg heller Eyvind. Han takket ja på flekken, men gjorde det helt klart at han ikke ville gjøre samme turen med bilen. Nå har jeg og han hatt gode samtaler om mitt oppvekstrike som er Gudbrandsdalen. Her startet jeg som apoteker på Ringebu, han som ble mannen min var apoteker på Otta. Sammen startet vi nytt apotek på Lillehammer, forteller en begeistret svigermor Britt Sørensen som hadde sett nesten alle Peer Gynt spelene siden starten. Nå var det altså tid for å innvie svigersønn Eyvinn Rudjord Helgevold i det hun kaller en storslagen kulturopplevelse midt i Ibsens vandringsleder og Peer Gynts eget rike. Da tenkte hun også på togturen oppover dalen til Vinstra, og videre med buss til Gålå.

­–Du får en pakkereise hvor alt er inkludert på en sikker og miljøvennlig måte. Tid til en god snakk, få avbrekk underveis, og en god middag når vi kommer frem til Gålå. Så krones kvelden med selve spelet, joda hjemturen blir tøff nok den, men kan det bli bedre spør Sørensen?

Den sanglade jentegjengen

På en togtur er passasjerene like forskjellig som Ibsens persongalleri. Og den sangglade jentegjengen som var ute på sin første kulturtogtur, men så definitivt ikke ute på sitt først kulturarrangement, var ikke i tvil om at å sitte sånn sammen i mange timer, gjorde reisen til en opplevelse i seg selv. Wencke Børresen, Mette Helland Jahr og Elisabeth Silfverstolpe. De var så visst ikke alene om å mene dette var en både ny og fin måte å komme seg dit kultur ble skapt for nesten 150 år siden, og som skapes på nytt hvert andre år. For vennegjengen fra Oslo og Stockholm startet dette som en 75-års presang fra Helland Jahr til Børresen. Perfekt gave til folk som har mer en nok av ting fra før mente hun.

Wencke Børresen, Elisabeth og Mette Helland Jahr. Gledet seg veldig til festival med Peer Gynt som midtpunkt i mange timer.
Foto: Frode Pedersen
Jentegjengen på jomfrureise til et nytt kulturarrangement. Men første gang med tog, og det kan bli flere. Fra venstre Wencke Børresen, Elisabeth Silfverstolpe og Mette Helland Jahr, nøt togturen gjennom deler av Peer Gynts rike. Foto: Frode Pedersen

­–Og så er det helt klart en bonus at vi kan se og snakke om Gudbrandsdalen som Peer´s vugge, mens vi har landskapet like utenfor togvinduene. Men du må si til arrangørene at neste gang ønsker vi oss mer info om både Ibsen og Peer Gynts rike og verden. Quiz er vel og bra det, men kan vi få litt ekstra god historiefortelling med på kjøpet, så tror vi dette konseptet blir bortimot perfekt, sier Mette Helland Jahr.

Mange hadde bestilt stor festivalmeny ved ankomst, men tog24 var mer forpliktet til å teste ut maten om bord, og i en ellers bra kortreist meny hos Togservice, valgte vi den splitter nye nord-norske lapskausen basert på lammekjøtt.  Nam, nam servert i plast kan vi vel oppsummere. Og vi har tidligere testet Bacalaoen fra samme meny. Kanskje hakket bedre. Dette har du selv en mulighet til å finne ut av. Fredag 11. august arrangeres neste chartertur til Peer Gynts rike med tog. Det er avslutningskvelden for Peer Gynt på Gålå, og absolutt siste mulighet til å se Aksel Hennie som Peer Gynt.

Ifølge regionleder Heidi Spjøtvold i SJ Norge, er det helt åpent hva som skal skje for de neste årene, men alt må bygges sten for sten. Hun tror så definitivt at dette er måten å reise mer miljøvennlig til og fra kulturarrangementer.  

Regionleder i SJ Norge, Heidi Spjøtvold var reiseleder på turen. Etter neste helgs tur skal hun og andre evaluere kulturtoget.
Foto: Frode Pedersen

–Etter neste helgs tur skal vi evaluere og justere. Å kalle noe en suksess på første forsøk vil aldri være rettferdig. Men over 80 personer hadde løst billett på det første chartertoget til Kulturfestivalen Peer Gynt på Gålå. Neste helg håper vi på flere, sier Spjøtvold.  

00:15, takk for i aften. Peer Gynt toget forlater Vinstra. Om bord sitter mange mennesker en opplevelse rikere.

Klokken er 00:15. Alle passasjerene har dumpet døsig ned på sine seter i Peer Gynt toget. Mange er bløte, det har regnet fælt, men ingen klager, bare roser. På utsiden er Vinstra i ferd med å slukke sine lykter. Et tog på vei mot Oslo. De om bord en opplevelse rikere, SJ Norge og Kulturfestivalen Peer Gynt kan hake av for nok en nyvinning. 

Om ikke helt fullt, så var det mange nok til at en ny tradisjon kan være skapt. Peer Gynt toget! Foto: Frode Pedersen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

VY får slakt av kundene på «Trustpilot»

«Ubrukelige amatører»! Ingen kjære mor å kjøre tog på Østlandet. På det anerkjente omdømmestedet «Trustpilot» får VY kun en stjerne av 91 prosent av de som har vurdert togselskapet. Tre personer gir fem stjerner som er maks score. Om de er modige eller bare dumdristig, ja det kan vi jo la VY selv svare på. […]

Les mer

Full forvirring – utrullingen av prestisjeprosjektet ERTMS satt på vent

Fullt kaos rundt utrullingen av ERTMS. Prestisjeprosjektet som skulle gjøre Europeisk jernbane både sikrere, mer sømløs og raskere er utsatt på ubestemt tid. Underleverandørene klarer ikke å levere, og «sammenfallende utfordringer», er blant årsakene. Nå må vi legge helt nye planer, sier Bane NOR til tog24. Bane NOR var altså godt i gang med å […]

Les mer

De ti raskeste togtypene i 2024

Nå må flyene passe seg for togene går stadig raskere, og at verdens raskeste tog i 2024 er et flytog. Ja da blir sammenligningen enda mer aktuell. Nå har tog slått flere rekorder og toppen er så langt nådd med over 600 kilometer i timen. Det tar nok enda noen år før vi kan oppleve […]

Les mer