Nye fjerntog mer tilgjengelig for alle?

Norske Tog beklager at de ikke har vært tydelig nok på hvor tilgjengelige de nye fjerntogene blir for alle typer brukergrupper. Heis blir foretrukket fremfor krav fra brukergrupper om trinnløs inngang. Gulvene i toget blir gjennomgående flate så alle kommer seg sømløst rundt. En klar fordel for rullestolbrukeren, mener Norske Tog. Ikke godt nok mener Norges Handikappforbund.

Mange av dagens fjerntog, som de på Bergensbanen, er ikke godt nok tilrettelagt for rullestolbrukerne. Det skal nå bli mye bedre ifølge Norske Tog, som sammen med produsenten Stadler nå utvikler de nye fjerntogene.

-For Norske tog har det vært viktig at de nye togene skal være enkelt tilgjengelig for alle, også de med rullestol. De nye togene vil være universelt tilgjengelig i henhold til gjeldende jernbanestandard. Det vil være to enkle og effektive rullestolheiser i hvert tog, det blir flatt gulv og ingen innvendige trinn gjennom hele toget, fire rullestolplasser og HC-toalett. Rullestolbrukere vil også kunne benytte seg av bistrotilbud og sovekupeer, sier prosjektleder for fjerntog Sille Svenkerud Førner i en pressemelding fra selskapet.

Det blir heis og ikke trinnfri adkomst

Norske tog har i anskaffelsesprosessen hatt tett dialog med Toggruppa (Blindeforbundet, Norges Handikapforbund, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Hørselshemmedes forbund). Det har vært et ønske fra Toggruppa om at togene skal ha trinnfri adkomst.

Stor variasjon på plattformhøyder i Norge, og spesielt på fjerntogstrekningene gjør det svært vanskelig å ha direkte ombordstigning fra alle plattformshøyder som varierer mellom 300 mm og 760 mm.

-I en ideell verden skulle Norske tog gjerne sett at det var trinnfri adkomst i tillegg til at rullestolbrukere enkelt kan komme seg rundt til togets fasiliteter. Det siste er godt ivaretatt med toget som er valgt. Valg av en høygulvløsing i kjøretøyet gjør at vi innvendig i toget får en tilnærmet universelt utformet innredning. Dette ville ikke vært mulig for denne produsenten dersom de hadde laget et kjøretøy med lavere gulv. I valget mellom av-og-påstigning eller muligheten til forflytning i vognene, har Norske tog lagt til grunn det siste alternativet for å sikre komfort på lengre reiser, sier Svenkerød Førner.

Togene skal gjøres så tilgjengelige som mulig

Norske tog er sammen med Stadler i gang med designfasen hvor de siste tilpasninger og justeringer blir gjort før toget settes i produksjon. Det er dermed ikke klart eksakt hvordan de nye rullestolheisene blir utformet, for eksempel. De skal være enkle og effektive i bruk, men vil kreve assistanse. I denne fasen vil brukerorganisasjonene i Toggruppa også bli invitert til å delta.

-Norske tog har beklaget at vi har bidratt til en uklar kommunikasjon rundt den valgte fjerntogløsningen. I en artikkel i Aftenposten i mars 2023 har vi brukt begrepet «lavgulv», i stedet for det korrekte begrepet «flatt gulv». Det beklager vi. Når vi nå ser på den informasjonen som er delt fra Norske tog underveis, ser vi at vi kunne vært tydeligere på at det kunne bli heis som løsning, sier Svenkerød Førner.

I de nye togstandardene er det lagt vekt på større brukervennlighet for alle typer togpassasjerer. Flate gulv for økt mobilitet internt er sterkt veklagt. Foto: Norske Tog

One thought on “Nye fjerntog mer tilgjengelig for alle?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer