
I uke tre i år så var så mange som 9050 tog innom Oslo S, og målt opp mot samme uke i 2024, så hadde antallet forsinkelser inn til stasjonen blitt redusert med 69 prosent. Antallet forsinkede avganger var redusert fra 1553 til 815. Det er en nedgang på 66 prosent. For å redusere feil og forsinkelser ytterligere, ønsker mange å vekke til live planen om å bygge Rikstunnelen under Oslo S med to spor til. En plan som ble «rotet» bort i 2021.
Tog 24 ba Bane NOR om en oversikt over antall tog som daglig passerte i løpet av uke tre i år, hverdag og helg. Forsinkelser ut og inn til stasjonen var også viktige parameter i vår forespørsel.
Enormt antall tog passerer hovedstaden daglig
På hverdagene er det om lag 1450 tog innom Oslo S. Det inkluderer alle tog som passerer via Østfoldbanen og opp mot Alnabru, og tog som starter og avslutter på Oslo S. lørdager er det cirka 850 tog innom Oslo, og søndager cirka 950. Tallene omfatter både gods- og persontog.
–Når det gjelder antall forsinkelser for persontog så er det langt færre forsinkelser i år enn i fjor, og særlig på fire av dagene. I hele uke tre var det 69 prosent flere forsinkede ankomster til Oslo S i fjor enn i samme uke i år. Det var også langt flere forsinkede avganger fra Oslo S i uke tre i fjor enn i år. I fjor var det 1553 forsinkede avganger mot 815 i år. Det er en nedgang på 66 prosent, forklarer Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Bane NOR.
Det skal i rettferdighetens navn legges til at et par av dagene i uke tre i fjor inneholdt de dagene hvor snøværet rammet store deler av Østlandet, og som førte til store forsinkelser. I år var man mye mer forberedt, ifølge Bane NOR.

Norske krav til punktlighet fører til unødvendig stress
Lokal- og regiontog som er minst 4 min forsinket til eller fra Oslo S regnes som forsinket. Langdistanse-, utenlands- og godstog regnes som forsinket til eller fra om det er minst 6 min forsinket. Norge er et av de landene med strengeste tidsangivelser for når tog er forsinket. Så lenge infrastrukturen rundt landets største knutepunkt er så dårlig som den er, så fører dette til, ifølge Norsk Jernbaneforbund, et enormt press på alle som jobber om bord i togene. Ikke minst lokførerne, og de som må stå i kritikken fra sinte og frustrerte passasjerer daglig. Når tog kommer eller går forsinket fra Oslo S, får dette veldig ofte store følgefeil og problemer for andre tog på linjene inn og ut fra Oslo, ikke minst de gjennomgående togene.
For fulle tog inn og ut av Oslo er et stort problem i rushtiden. En overbelastet infrastruktur på grunn av økte antall tog fører til undøvendig kork. Derfor tar stadig flere til orde for en opprustning av en ny tog-tunell under Oslo som skal doble sporkapasiteten. Ifølge beregninger som er gjort skal dette koste cirka 60 milliarder.
Vy som togoperatør og storforbruker av Oslo S som knutepunkt for sine tog, var soleklar da de skulle redegjøre for hva som kunne gjøres for å redusere feil og forsinkelser, prioriter Oslo-tunellen!
Marius Holm, konserndirektør for Kommunikasjon og samfunnskontakt i Vy, sa i et møte på stortinget i forrige uke, at han ønsket Rikstunellen på plass, før man eventuelt prioriterte utbyggingen av Ringenriksbanen. Årsaken til dette er at at det ikke er plass til flere avganger før man eventuelt får flere spor. I følge Holm ville det løst enormt mye for togflyten inn og ut av Oslo primært, men også for mange av langdistansetogene som har avganger og ankomster nettopp i Oslo.
Ny tog-tunell under Oslo vil løse det meste
I forrige uke deltok Tog 24 på et tog-seminar i regi av SV på stortinget. Både tilsynsmyndigheter, direktorat og Jernbaneforbundet var til stede. Det samme var Naturvernforbundet og representanter fra minst en av operatørene. Som vi har skrevet tidligere så ble det et sterkt fokus på vedlikehold, men når de det kom til løsninger på problemene, så pekte flere rett ned. Det vil si mot undergrunnen i Oslo. Å få bukt med forsinkelser og en alt for hardt presset infrastruktur som fører til hyppige stopp og forsinkelser, lå i det mange nå bare kaller «Oslo-tunellen».
Debatten om en ny tunell med dobbeltspor har pågått i mange år, men det hele skulle materialiseres da Bane Nor i mars 2020 utlyste det som kalles en «rådgiverkontrakt». Men allerede året etter, måtte den gang konserndirektør i Bane NOR, Gorm Frimanslund gå ut og avlyse det hele. De hadde ikke fått de nødvendige fullmaktene til å gå videre med prosjektet av Jernbanedirektoratet. Mange store aktører hadde meldt inn interesse, og det ble ikke vurdert særlig seriøst fra folk i bransjen at prosjektet ble lagt på is. Og på is ligger det fortsatt, selv om det i følge både de fagorganiserte og operatører er veldig enige om at en av nøklene til en løsning som vil får stor innflytelse, er å satse på utbyggingen av dobbeltspor under hovedstaden.

«LØSNINGEN» er IKKE en ny tunell! Det sier jeg fordi rekkefølgen er feil. Det som trengs, er PENGER til bl.a. ny tunell!
Vil bare minne om at den gang Oslotunellen ble planlagt, var forslaget fra fagmiljøet en FIRE-spors tunell. Det ble avvist av Finansdepartementet. Det er ingen som helst grunn til å fremme noen som helst forslag om nybygging med dagens system og nivå for penger til norsk jernbane. Synd, men sant. Det er allerede bundet opp BETYDELIGE summer over flere år i allerede igangsatte store prosjekter. Som f.eks. ERTMS. Det eneste det er plass til framover er VEDLIKEHOLD. Og det er opparbeidet er betydelig etterslep over mange tiår. Skal Bane Nor lykkes med å komme på offensiven, må det også skje i flerårige planer som har bekreftet finansiering. Skjer ikke det, vil norsk jernbane fortsette å råtne på rot.
Tiden der de involverte parter tror på en endring i finansieringen, er over. Bane Nor MÅ sette foten ned og meddele at ALLE, nye investeringsprosjekter – så som f.eks. Arna – Stanghelle. legges på is inntil videre. Vi har jo sett hva som skjer når topplederen i Bane Nor tar sin hatt og går. OG; at dette ikke medfører noen som helst endring i hvordan Bane Nor sin drift og nye prosjekter kan komme til å bli gitt finansiering.