Natur og Ungdom får politisk støtte for sitt krav om at Østfoldbanens Østre Linje gjenåpnes 

Natur og Ungdom har på sitt landsstyremøte i helga blitt enige om å kreve gjenåpning av Østfoldbanens østre linje for persontrafikk og godstransport mellom Mysen, Rakkestad og til Sarpsborg. De får full støtte fra Indre Østfold regionråd. Tilbudet ble lagt ned ved utgangen av 2002.

I begrunnelsen for vedtaket heter det at uttalelsen heter det at; «En gjenåpning krever relativt små investeringer, ettersom banen allerede er på plass. I motsetning til mange andre jernbaneprosjekter, som ofte innebærer kostbar utbygging og elektrifisering med tilhørende klimagassutslipp, ligger det meste allerede til rette på strekningen mellom Sarpsborg og Rakkestad.» 

–Å gjenåpne Østre linje for persontransport er avgjørende, da det i dag finnes få kollektivtilbud mellom indre og ytre Østfold. Behovet har økt betydelig, særlig etter åpningen av det nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg, som tiltrekker tusenvis av ansatte og pasienter fra hele fylket. I tillegg ønsker næringslivet, som trefordelingsindustrien, å øke bruken av tog til godstransport, men dagens tilbud gjør dette vanskelig, sier Tale Løkeland Ryste, nestleder i Natur og Ungdom.

Næringslivet har tydelig uttrykt at behovet for togtransport langt overstiger dagens bruk. Økt kapasitet på Østre linje vil gjøre godstransporten mer forutsigbar og fleksibel. Linjen er allerede i bruk som en avlastning når Vestre linje stenges, og det bør vurderes å gjøre dette til en permanent løsning, heter det videre i pressemeldingen fra Natur og Ungdom. 

–Ja, vi støtter en gjenåpning av Østre linje. Den 23 km lange strekningen Rakkestad-Sarpsborg vil være svært viktig for å binde sammen jernbanetilbudet i Indre og Ytre Østfold. Samlet sett vil gjenåpningen av Østre linje styrke både næringslivet og folks livskvalitet i hele fylket. Den blir også viktig i et nytt sikkerhetspolitisk bilde, og bli en viktig avlastning for Vestre linje langs kysten, sier Erik Mogens Unaas, Regional koordinator i Indre Østfold regionråd.

Indre Østfold interkommunale politiske råd er et samarbeidsorgan bestående av de fire kommunene Indre Østfold, Marker, Rakkestad og Skiptvet. Regionrådet har som formål å utvikle Indre Østfold som en bo- og arbeidsregion og med sterkt samarbeid innenfor kultur, utdanning, samferdsel og opplevelser. Regionrådet møtes seks ganger i året og alle møtene er åpne.

Østfoldbanens østre linje er 78,9 kilometer lang og strekker seg fra Ski i Akershus til Sarpsborg i Østfold. Den går gjennom Indre Østfold via Askim, Mysen og Rakkestad, og har forbindelsesspor videre mot Halden. Frem til 2002 var linjen åpen for persontrafikk, og fungerte som et bærekraftig, komfortabelt og enkelt transportalternativ mellom Indre Østfold og byer som Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. I dag må reisende fra Rakkestad ta toget til Ski og bytte til sørgående tog dersom de skal retning Halden/Göteborg, noe som forlenger reisen betraktelig og gjør den dyrere. Samtidig er busstilbudet i området begrenset og for uregelmessig, i følge Natur og Ungdom.

Tale Løkeland Ryste, nestleder i Natur og Ungdom er glad for den politiske støtten de får fra Erik Mogens Unaas, Regional koordinator i Indre Østfold regionråd. Foto: Privat og Bane NOR

2 thoughts on “Natur og Ungdom får politisk støtte for sitt krav om at Østfoldbanens Østre Linje gjenåpnes 

  1. Og hva skal man gjøre på Sarpsborg stasjon? Langt fra sentrum og alt annet i byen. Nei toget må gå helt til Fredrikstad om det skal være noen mening i å åpne Østre Linje forbi Rakkestad!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Har du hørt om biltogene?

Hvert år håndterer Drammen havn mellom 100 000 og 120 000 biler. Mange av disse står og venter på transport videre ut til forhandlere. Da er det viktig at jernbanevognene som skal frakte den dyrebare lasten er i like god stand som bilene de laster om bord. Når vi snakker om togtransport, tenker de fleste […]

Les mer

Hun tar et oppgjør med rykter og myter om togforbindelsen Oslo-Stockholm

Iselin Klev bor i Oslo, men jobber for Scandic hotellene med internkommunikasjon. Annenhver måned pendler hun med tog til Stockholm. I forrige uke la hun ut et innlegg på LinkedIn som vakte mange reaksjoner. Der tok hun et oppgjør med rykter og myter om togpendling ut fra et brukerperspektiv. Hun kaller seg selv en fornøyd […]

Les mer

Planlegger ny svensk-norsk togtrasé fra Malung via Trysil til Elverum

Svenske næringsinteresser ønsker nok en togforbindelse over grensen til Norge. Malung-Sälens kommunestyre har kjøpt seg inn i nyopprettede Scandinavian Mountains Railway AB, og ideen er å få norske interesser til å jobbe for en videreføring over grensen til Trysil og Elverum. Sør-Østerdal Interkommunal Politisk Råd,har allerede satt av en halv million til et forprosjekt. –Scandinavian […]

Les mer