Nå kan støpingen av det viktige bærende fundamentet for «nye» Randklev bru starte. I dag ble den gedigne senkekassen løftet ut i Gudbrandsdalslågen av den danske gigantkranen som har stått på byggeplassen siden selve bruelementene ble tatt i land. Ifølge utbygger Bane NOR skal det nye fundamentet tåle en 200-årsflom.
I forbindelse med oppbyggingen av Randklev bru skal elvebunnen og fundamentene sikres mot erosjon og undergraving. Metoden for dette kalles «plastring», og som i stor grad går ut på å fylle deler av elvebunnen med stor stein som blir lagt ut systematisk. Dette sørger for at elvebunnen stabiliseres, og er den metoden som er mest motstandsdyktig mot kreftene i elva. Det nye fundamentet bygges etter dagens tekniske krav, og er dimensjonert for en 200-årsflom, heter det i en pressemelding fra Bane NOR.
– Senkekassa er løftet ut der det gamle fundamentet stod, og skal fungere som forskaling og byggegrop for det nye fundamentet som nå skal bygges og støpes. Det har i perioder vært veldig kaldt og utfordrende å jobbe i elva, men nå står senkekassa der takket være dyktige folk fra entreprenørene vi har med oss. Randklev bru er dermed et viktig steg nærmere åpning, og vi holder tidsplanen, sier Eivind Aslaksen Hamre, prosjektleder for gjenoppbyggingen av Randklev bru.
Ikke store skader på selve bruelementene
Allerede i november ble det klart at bruelementene kunne gjenbrukes. Siden da har prosjektet jobbet med å reparere skadene, gjennom utbytting eller retting av delene som er deformert. Skadene er i hovedsak samlet i endene av bruspennene der de havnet i elva, og der de ble revet løs. Den siden av bruspennene som sto igjen fikk også skader som følge av kreftene som var i sving.
Les også: