Juletogene fylles raskt opp med både folk og bagasje – fortsatt muligheter

Skal du hjem til jul og skal ta toget bør du skynde deg med å bestille. Fortsatt noe ledig frem til og med onsdag i denne uken, men så er det nesten smekkfullt på alle linjer. Vy har satt opp rundt 400 seter ekstra per dag. SJ er forberedt på å gjøre justeringer ved behov. Tog24 har også sjekket bagasjereglene som gjelder, og her vinner toget over fly.

Vi har tatt en spørsmålsrunde til de aktuelle togselskapene om trafikk og belegg nå inn mot jul til både VY, SJ og Go-Ahead. SJ Norge melder om stor trafikk i neste uke, og har mange utsolgte avganger fra og med torsdag på både Dovrebanen og Rørosbanen. Også uken mellom jul og nyttår fylles raskt opp, og anbefaler folk å være raske med bestillinger hvis de skal reise denne eller neste uke. VY melder entusiastisk at der i gården går billettsalget så det suser, og i likhet med SJ oppfordrer de sin julereisende kunder om å bestille raskest mulig om de vil hjem til jul. Go-Ahead melder også om tog som fylles opp, og har satt inn ekstra kapasitet på flere avganger.

Fulle tog og flere seter
–Juletrafikken går så det suser. På Bergensbanen er flere avganger allerede utsolgt, selv om vi har satt inn flere vogner og har rundt 400 seter ekstra per dag. Spesielt morgen- og formiddag er tilnærmet utsolgt, selv om det finnes enkeltseter her og der. Så rådet til dem som enda ikke har kjøpt billetter, er at de må skynde seg. De mest populære dagene å reise på er 21, 22, 26 og 27 desember. Morgen og formiddagstogene ser ut til å være tilnærmet utsolgt alle dager og vi nærmer oss også fullstendig utsolgt lille julaften fra Oslo mot Bergen. Den 22 og 27 desember er både morgen og formiddagstogene til og fra Oslo utsolgte for ordinære sitteplasser, men det er fortsatt mulig å kjøpe kupé (plass til 6 personer) og Pluss-seter på noen avganger, forteller Siv Egger Westin, kommunikasjonssjef persontog i VY.

Tog24 har selv tatt tog denne uken mellom Vinstra og Trondheim tur/retur. Vi kan melde om mye folk, og vårt forsøk på å få plass i premium lot seg ikke gjøre. Der var alt utsolgt. Selv utfordringene med tog-skifte på nye Fåvang stasjon så ikke ut til å legge noen demper på reiselysten nordover.

–Det jeg kan si etter å ha sjekket belegget nå fremover for juletrafikken er at det foreløpig er greitt med plass på alle våre strekninger ut onsdag 20/12. Deretter er det tilnærmet fullt på nesten alle avgangene på våre strekninger, deriblant også Dovre- og Rørosbanen. Vi anbefaler ingen å sitte på gjerdet og vente med å sjekke billetter om man skal reise klimasmart hjem til jul. Vi har også som alltid et øye med på trafikken, og dersom det er mulig så vurderer vi alltid å forsterke enkelte avganger dersom vi har god tilgang til materiell og personale. Vi jobber 24/7 gjennom hele jula for å sørge for at våre kunder får en komfortabel og klimasmart reise enten det er til eller fra venner, familie og kjære.  sier Ronny Reithe, markeds- og servicesjef i SJ Norge.

–Når det gjelder romjulen så sprer trafikken seg mer på dagene slik at SJ per i dag ikke har helt det samme trykket som dagene før jul. Men også her bør man være på utkikk etter billetter dersom man ønsker å reise inn mot eller rett over nyttår, forteller Reithe i SJ. 

–Vi har hatt et relativt stabilt antall passasjerer på Sørtoget i høst og vinter. Julen er alltid en populær reiseperiode, med mange som skal hjem til julefeiring, så vi forventere et høyere antall reisende denne uka. Fra det vi har av bestillinger nå, så forventer vi rundt 25000 reisende for denne juledagene, som vi regner fra 15. desember til 24. desember. 21 og 22 desember er spesielt populære reisedager, og 22. desember er det allerede flere utsolgte tog. Vi har satt opp ekstra kapasitet på noen avganger den 22. 26. og 27. desember, forteller Oda Riska, kommunikasjonsansvarlig i Go-Ahead.

Usikre tall for region- og utenlandstogene

–Når det gjelder regiontogene våre, også Gøteborg-togene, er det noe vanskeligere å si fordi folk gjerne venter tettere opptil avgang før de kjøper billetter. Vi får mange positive tilbakemeldinger på økte avganger til og fra Gøteborg, og det er vi glade for! Det er også som forventet, fordi vi vet folk vil ha flere tidspunkt å reise på og det får de nå med nesten en dobling av antall avganger. Vi ser at formiddagsavgangene i helgen er populære begge veier, og vi anbefaler å kjøpe setereservasjon for å sikre seg sitteplass, sier Westin.

Ta med mer julebagasje på tog en fly?

Bagasje på fly eller tog har blitt en het potet. Mange flyselskaper har store pristillegg for å ta med ekstra bagasje, eller bagasje som går utover vektgrenser. På tog derimot, er det større fleksibilitet og du har i de fleste tilfellene mulighet for flere kolli og kilo uten ekstra kostnad. I julen er det jo mange som har behov for å ta med litt ekstra.  Derfor har tog24 laget en oversikt over reglene som gjelder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Europas vakreste togstrekning fyller 100 i år

I år kan norsk jernbane feire 170 år. Men det jubileet som kanskje blir mest lagt merke til skjer på en av verdens vakreste togstrekninger, Raumabanen. Der skal det pyntes med 100 lys på kaka, og festkomiteen lover en markering som er hundreåringen med mye gull på samvittigheten verdig. Selve dagen er 20. september i […]

Les mer

Rekordhøy miljøscore for jernbaneprosjektet i Drammen

Jernbaneutbyggingen i Drammen, som innbefatter blant annet nytt sammenhengende dobbeltspor mellom Oslo og Tønsberg og ny stasjon i Drammen, har fått den beste miljøpoengsummen noensinne for et anleggsprosjekt i Norge. Det bygges nye dobbeltspor mellom Drammen og Kobbervikdalen. Når anlegget åpner høsten 2025, går det et sammenhengende dobbeltspor mellom Tønsberg og Oslo. Det legger til […]

Les mer

«Snakkende tog» kan redusere viltpåkjørsler

I de tre siste årene har til sammen 3800 elg, hjort, rådyr og reinsdyr måttet bøte med livet i møte med tog. Dyrepåkjørsler er et økende problem for både lokførerne og Bane NOR. Frem til nå har løsningen vært å rydde skog og sette opp gjerder i områder med mye storvilt. Nå forskes det på […]

Les mer