Jernbanedirektøren: passasjerene er fornøyde med togsommeren, men?

Passasjerene gir togselskapene 80 av 100 poeng på spørsmål om hvor tilfredse de er med togreisen i sin helhet. Undersøkelsen er utført i juli og august. Jernbanedirektoratet som gjennomfører undersøkelser sier resultatet er bra med tanke på at flere togstrekninger mer og mindre kollapset under uværet «Hans».

Fakta er at de som skulle ha reist med både Dovrebanen og Rørosbanen ikke er med i faktagrunnlaget i perioden «Hans» herjet, nettopp på grunn av stengte banestrekninger ble ingen spurt. Så da mangler vel en viktig gruppe som ikke fikk toget sitt, eller har kommet til orde?

–Det har påvirket innsamlingsmulighetene i undersøkelsen, og reisende på disse to strekningen er derfor ikke med i kundetilfredshetsundersøkelsen for perioden, sier jernbanedirektør Knut Sletta.

–Men hvorfor ble ingen passasjerer på eventuelt buss for tog spurt om hva de synes om tilfredsheten? Nå er jo både Dovrebanen og Rørosbanen utelukket i perioden hvor det ikke er gjennomgående trafikk?

–Jeg får beskjed fra de som jobbet med statistikken for sommerens undersøkelse at de av sikkerhetsmessige årsaker ikke fikk tillatelse til å gjøre undersøkelser om bord i bussene, sier senior kommunikasjonsrådgiver Line Poppe til tog24.

Undersøkelsen ble gjennomført i juli og august, og resultatet for de som ikke opplevde stengte togruter, er på samme nivå som i samme periode i fjor. Togselskapene som er med i undersøkelsen er Vy, Go Ahead og SJ Norge, og alle oppnådde i følge jernbanedirektoratet gode resultater.

–Det har vært en ekstraordinær sommer med ekstremvær, og jeg vet togselskapene har jobbet hardt for å ivareta sine og andres reisende for å levere et så godt som mulig togtilbud gjennom sommeren, sier Sletta.

Folk på ferie mest fornøyd

Blant passasjerene i sommer er det de fritidsreisende som sier de er mest fornøyde, mens de som reiser regelmessig er minst fornøyd.

–Dette henger nok sammen med at det er en del planlagte avvik på sommeren som oppleves som belastende for de som pendler til og fra jobb, men som feriereisende ikke opplever like stressende. I tillegg kom de uplanlagte avvikene som følge av ekstremværet, forteller jernbanedirektøren.

Selskapene som har flest ferierende om bord i sommer kom selvsagt best ut. Da med det forbeholdet at de ikke ble målt når værkrisene stengte av landet. SJ hadde så lenge de ble målt en økende tilfredshet med en oppgang på 2 poeng fra forrige måling. VY Øst, som har de fleste pendlerne, klarte seg likevel bra og hadde en oppgang på 1 poeng, fra forrige kvartal. (Se fler tall i vedlagt grafikk fra Jernbanedirektoratet)

I undersøkelsen måles det også hvordan de reisende opplever punktligheten. Togselskapene får 79 av 100 poeng, et poeng lavere enn i samme periode i fjor.  

–Punktlighet er et stort fokusområde som hele jernbanesektoren jobber hardt med å forbedre. Vi vet at det viktigste for passasjerene er at toget kommer og går når det skal, sier Sletta.

Fakta om Jernbanedirektoratet:

Jernbanedirektoratets rolle er å ivareta den strategiske, helhetlige og overordnede koordineringen og planleggingen av jernbanesektoren. Det innebærer blant annet å kjøpe togtjenester, gjennomføre utredninger og analyser og å utvikle nasjonale standarder, retningslinjer og veiledere. Samfunnsoppdraget er å jobbe for en effektiv, sikker og miljøvennlig jernbanesektor.

Jernbanedirektør Knut Sletta er fornøyd med sommerens tilfredshetsundersøkelse i regi av Jernbandirektoratet. Men det mangler kanskje en vesentlig gruppe reisende.Foto: Frode Pedersen tog24
Dette er spørsmålene som stilles kundene i undersøkelsen.
Slik fordelte siste undersøkelse seg på de forskjellige selskapene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer