Interrail – når reisen er viktigere enn målet!

Å dra ut i verden med tog er en oppdagelsesreise på så mange måter. Et tog er som et ekstrakt av samfunnet du reiser igjennom. Noen blir sittende, andre går av for å gi plass til nye som kommer på. Fasinerende, og en stadig studie i hvordan vi mennesker tilpasser oss folk og miljø rundt oss. Det er trangt, det lukter forskjellig. Noen har matpakker store som fjell, og som lukter lokalt. Andre lukter svette, og snakker på ut- og innpust. Interessant og lærerikt. Du reiser ikke på Interrail hvis du ikke vil treffe folk. Nå skal det sies at togstandarden er blitt betraktelig bedre siden jeg for første gang dro på kryss og tvers i Europa med tog.

Jeg var 20 år i 1980 første gangen jeg satte meg på et tog for å oppleve Europa. Jeg reiste helt alene, men etter få timer ble jeg kjent med mange andre, både de i egen kupe, og folk som hang i gangene. Dette var så spennende at jeg ikke gikk av toget før fem dager senere i Venezia. Da hadde jeg møtt stadig nye grupper av ungdommer som jeg hang meg på. Det ble til og med en tur til «Hook of Holland» med noen som skulle videre for å togluffe rundt om i England. Min tur gikk videre gjennom beneluxene og dagens Røkkeland, Lugano i Sveits. Kanskje et av få steder jeg vurderte å gå av på min maratonetappe fordi det var så crazy vakkert der. Men min pengepung var betydelig slappere enn plastikken til dagens rikinger. Lugano fikk vente på andre besøkende.

Jeg la alpeklatringene i den italiensktalende delen av Sveits bak meg. Stadig på skinner ned mot Po-sletten, og med stadig nye bekjentskaper og hundrevis av opplevelser og historier rikere. Ikke minst fikk man øvd seg på utenlands. For en trønder vil det si trønderengelsk og stotrende tysk. Alt går bedre med litt strupesmurning, det gikk stort sett i lunkent øl.

I Venezia måtte jeg kaste sokkene mine i dass. De hadde vært innestengt i et par cowboystøvler i x-antall dager, og man kunne ikke ankomme Italias perle uten rene sokker må vite. Hadde jeg visst at det første som møtte meg var en lynings kelner som jaget en svær rotte med kost over kanten og ned i kanalen, skulle jeg beholdt sokkene på. Bare lukta vill tatt livet av rotta. Garantert. Så ble det gjennom gamle Jugoslavia, for å ende opp i Hellas. Øyloffing mitt i togluffingen. Og det siste jeg husker fra denne delen av turen var da den store gruppen av nordmenn jeg hadde slått meg sammen med, telte opp 120 tomme ølbokser på ferja til Paros. Vi måtte sitte på dem for at ikke vinden skulle blåse tomgodset over bord. Jeg stopper min Interrail-historie der. Men slår fast at hjemturen ble enda morsommere.

I dag er tilbudene langt flere og togtilbudene mye bedre enn de var for oss som var tidlig ute med Interrail. I dag er denne ferieformen blitt et tilbud til alle aldersgrupper og ikke bare for ungdom slik det var i pionertida. Du kan til og med velge på hvilken klasse du vil gjennomføre turen. Det er blitt lagt til større fleksibilitet i hvordan du bruker billetten, og varigheten den skal gjelde. For at du selv kan gjøre deg opp en mening om hvor og hvordan du vil reise, har vi lagt inn en del linker. Her kan du selv utforske og planlegge. Tog er og blir en fantastisk studiereise i folk og land. Utenfor passerer verden, og du kan hvile øynene i landskap vakre og endeløse, eller du passerer en shabby storby for å ønske at du aldri bodde der. Interrail er vel selve personifiseringen av utrykket -at det er reisen, og ikke nødvendigvis målet som er det viktigste. God tur!

Tips på sider som handler om Interrail. Her finner du også mange gode tips til hvordan du kan bestille både her hjemme og via utenlandske aktører. Hvilke billettyper som finnes for de forskjellige aldersgruppene.

https://om.entur.no

www.interrail.eu

https://interrail.no/en

https://www.interrail.eu/en/plan-your-trip/tips-and-tricks/rail-planner-app

https://www.kilroy.no/interrail/alt-du-trenger-a-vite-om-interrail/faq

https://www.kilroy.no/interrail/alt-du-trenger-a-vite-om-interrail/hvilken-interrail-billett-bor-jeg-kjope

https://assets.interrailexpress.com/interrail_railway_map_of_europe_2017.pdf

One thought on “Interrail – når reisen er viktigere enn målet!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer