Hun tar et oppgjør med rykter og myter om togforbindelsen Oslo-Stockholm

Iselin Klev bor i Oslo, men jobber for Scandic hotellene med internkommunikasjon. Annenhver måned pendler hun med tog til Stockholm. I forrige uke la hun ut et innlegg på LinkedIn som vakte mange reaksjoner. Der tok hun et oppgjør med rykter og myter om togpendling ut fra et brukerperspektiv. Hun kaller seg selv en fornøyd pendler, men skulle gjerne sett at reisetiden kunne reduseres. Ikke minst ut fra tanken om at flere da ville valgt å reise med toget.

Debatten om en styrket togforbindelse mellom Oslo og Stockholm har vært på dagsorden i flere år allerede. SJ, både i Norge og Sverige, har sammen med selskapet Oslo-Sthlm 2.55 kjempet som løver for å få satt i gang prosjekter på begge sider av grensen slik at reisetiden kan komme ned mot tre timer. Klarer man det vil toget utvilsomt kunne konkurrere om de 1,4 millioner passasjerene som årlig tar flyet mellom våre to hovedsteder.

Venter og venter

Nå venter samferdselsministeren på en egen fjerntogstrategi som skal bli ferdig våren 2026 før han er villig til å gjøre noe med togforbindelsen mellom Oslo og Stockholm.

Fredag for en uke siden leverte SV´s Mona Fagerås inn et spørsmål til Stortinget om når samferdselsdepartementet vil ta avgjørelsen om en konsekvensutredning for strekningen.

Der svarte samferdselsministeren at han skal avvente avgjørelsen om en eventuell KVU til «Fjerntogstrategien» blir klar en gang på våren 2026. Samferdselsministeren utrykker bekymring for kostnadene ved en slik konsekvensutredning, og sier i sitt svar at han derfor ønsker rapporten som skal se på hele fjerntogsatsingen før han ønsker å gå videre.

–Som del av oppfølgingen av NTP 2025-2036, fikk Jernbanedirektoratet i 2024 i oppdrag å gjennomføre en fjerntogstrategi. I strategien skal det vurderes hvilken rolle toget bør ta for å dekke transportbehovene i et 2050-perspektiv. Som del av dette arbeidet vurderes også de fire grensekryssende strekningene, inkludert Oslo-Stockholm, svarer samferdselsminister Jon Ivar Nygård.

Mer konkret på svensk side

På svensk side har Trafikverket satt i gang en traseutredning for Nobelbanen mellom Örebro og Kristinehamn. Dette er bare en del av strekningen som berører forbindelsen mellom Oslo og Stockholm. Nå i mars ble høringsdokumentet om prosjektet presentert, og hvor en rekke aktører skal få si sitt, både på folkemøter og via en digital høringsportal.

Ifølge Alstom Sveriges direktør Maria Signal Martebo, så burde man med dagens moderne byggemetoder kunne ruste opp strekningen mellom Oslo og Stockholm på fem år. En av fordelene hun trekker frem er at man med en redusert reisetid ned mot tre timer,kunne flytte 1 million av de 1,4 millioner som i dag flyr strekningen, over på toget. Noe hun får full støtte for av kunde Iselin Klev fra Oslo. 

Slik ser Oslo-Sthlm 2:55 for seg utviklingen av nye trasser mellom Stockholm og Oslo.

Hva sier brukerne

Og mens vi alle venter på at politikerne får bestemt seg, har vi heldigvis brukere som tør å ta bladet fra munnen. Velbegrunnede kundeopplevelser er ofte fraværende når viktige avgjørelser skal tas. Iselin Klevs retoriske gjennomgang er det mange som bør merke seg. Denne ble publisert nå på fredag som var, og kan vel stå som et eksempel på hva en moderne forretningskunde mener om togforbindelsen mellom våre to hovedsteder og som ofte utsettes for mange meninger og myter om at toget er dyrt, kjedelig, lite punktlig og tar alt for lang tid?

Klev bruker av prinsipp toget når hun skal ut å reise, og frem til nå har hun pendlet mellom Oslo og Stockholm cirka hver annen måned. Men en omorganisering av blant annet kommunikasjonsenheten i Scandic gjør at hun nå må reise en gang i måneden. Hun mener det er påfallende mange som snakker ned toget av ren uvitenhet, og referer til samtaler med kolleger som ikke en gang vet at man kan få servert mat om bord i et tog. Hun savner også større fokus på dette med klimasmart reisingen blant ansatte i bedriftene.

-Derfor satte jeg meg også ned og skrev ned det jeg publiserte etter forrige besøk i Stockholm, sier Iselin Klev.  

Vi tar utfordringen med å bruke en blanding av engelsk og norsk fordi det var slik den var formulert. Svarene har vi oversatt.

En observasjon om meninger og myter rundt det å jobbpendle med tog mellom Oslo og Stockholm

Iselin Klev er storforbruker av tog. Hun jobbpendler ganske ofte mellom oslo og Stockholm, og er lei alle de som påstår at fly er så mye bedre enn tog på strekningen. Men det kan selvsagt bli bedre, sier hun til Tog24. Foto: Privat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

GDPR-informasjonskapselsamtykke med Real Cookie Banner