Historisk høyfjellsstasjon pusset opp

Haugastøl togstasjon. En historisk turistmagnet, men også utgangspunktet for fjellvandrere og syklister som skal bruke Rallarvegen. En oase i fjellheimen, hvor stasjon og turistsenter sørger for tilrettelagt service for tusenvis av besøkende. Nå har Bane NOR sørget for at stasjonen er blitt en liten oase i seg selv.    

Haugastøl er en høyfjellstasjon med mange turister og tilreisende hvert år. Siden det er et værhardt område, og mange må ofte vente i lengre tid på denne stasjonen, er den døgnåpne stasjonen pusset opp til dagens forventede standard. Det passer bra nå som vinteren virkelig har meldt sin ankomst. 

–Stasjonsoppholdet er en viktig del av reisen. Haugastøl stasjon var ekstremt slitt. Vi har derfor oppgradert slik at vi kan tilby lune og hyggelige venterom til alle reisende, forteller Bane NOR eiendom.

Ikke langt fra Haugastøl har Rune Fossum tatt dette bildet av Green Cargos godstog der det fyker gjennom det vakre vinterlandskapet. Foto: Rune Fossum

Lunt og moderne

God belysning, lune varme farger og skikkelige lademuligheter til folk som enten kommer fra fjelltur eller skal ut i fjellet. Da er det greit å vite at man kan lade både en fysisk tom kropp, eller utladede batterier. I disse dager skal det også monteres nye sittebenker og skistativ på utsiden av bygningen.

Lys og varme! Man ser klart forskjell til det bedre. Foto: Bane NOR Eiendom

Haugastøl stasjon ligger på Bergensbanen. Herfra kan du ta toget i retning Bergen, Flåm og Oslo S. Haugastøl turistsenter ligger 500 meter fra stasjonsområdet, og der kan man få både service og servering. Turistsenteret har også utleie av sykler, overnatting, kafeteriea, butikk og kiosk.

Haugastøl stasjon åpnet i 1908, og er utgangspunktet for Rallarvegen som om sommeren som har stor sykkeltrafikk. Stasjonen er i perioden fra 1. juli til ca midten av september, bemannet 30 minutter før togankomst for inn- og utlevering av sykler samt salg av togbilletter for alle tog som stopper, unntatt nattog.

Stasjonen ligger på 1000 meter og er fredet. Den er bygget i en stil man betegner som en blanding av jugend og nasjonalromantikk.

Haugastøl, et kjent syn for mange fjelvvandrere og syklister fra hele verden. Foto: Bane NOR

One thought on “Historisk høyfjellsstasjon pusset opp”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Europas vakreste togstrekning fyller 100 i år

I år kan norsk jernbane feire 170 år. Men det jubileet som kanskje blir mest lagt merke til skjer på en av verdens vakreste togstrekninger, Raumabanen. Der skal det pyntes med 100 lys på kaka, og festkomiteen lover en markering som er hundreåringen med mye gull på samvittigheten verdig. Selve dagen er 20. september i […]

Les mer

Rekordhøy miljøscore for jernbaneprosjektet i Drammen

Jernbaneutbyggingen i Drammen, som innbefatter blant annet nytt sammenhengende dobbeltspor mellom Oslo og Tønsberg og ny stasjon i Drammen, har fått den beste miljøpoengsummen noensinne for et anleggsprosjekt i Norge. Det bygges nye dobbeltspor mellom Drammen og Kobbervikdalen. Når anlegget åpner høsten 2025, går det et sammenhengende dobbeltspor mellom Tønsberg og Oslo. Det legger til […]

Les mer

«Snakkende tog» kan redusere viltpåkjørsler

I de tre siste årene har til sammen 3800 elg, hjort, rådyr og reinsdyr måttet bøte med livet i møte med tog. Dyrepåkjørsler er et økende problem for både lokførerne og Bane NOR. Frem til nå har løsningen vært å rydde skog og sette opp gjerder i områder med mye storvilt. Nå forskes det på […]

Les mer