
Den privateide svenske togoperatøren «Snälltåget» har nå søkt Statens Jernbanetilsyn (SJT) om å få kjøre grenseoverskridende togtrafikk flere steder til og fra Norge. Dag- og nattogruter mellom Norge og Tyskland er en av disse.
Tog24 har bedt om innsyn i dokumenter sendt til Statens Jernbanetilsyn som gjelder søknaden om godkjenning av vogner og materiell som «Snälltåget» har tilgjengelig og ønsker å bruke for grenseoverskridende trafikk på banestrekninger de ønsker å kjøre med til og fra Norge. Ut fra de papirer vi har sett så har de sendt inn en oversikt over materiell de har tilgjengelig med til sammen 53 togvogner og 5 lokomotiver som eventuelt kan inngå i trafikk. Lokomotivene er allerede godkjent for bruk i Norge, det samme gjelder noen av vognene som ligger inne i oversikten som Stanes Jernbanetilsyn har fått. 26 av disse er sovevogner med byggeår fra 1942 til 1972.
Foreløpig har de bedt om å få være med å konkurrere på følgende strekninger; Oslo – Gøteborg – Malmö – København, dagtog og nattog med mulig forlengelse av nattog til for eksempel Hamburg og Berlin. Andre ruter de nå har søkt om å få kjørte nattog er mellom Narvik, Stockholm, og Malmö, og mellom Trondheim, Stockholm og Malmö. De er i følge søknaden også interessert i å se dette i sammenheng med tog direkte inn mot norske skidestinasjoner i sesong.
–Vi undersøker nå hva som er gjennomførbart. Om det er mulig å få attraktive rutetider, da offentlig innkjøpt trafikk prioriteres i Norge.Og ikke minst hvilken interesse det er fra markedet. Anskaffelsen av et nattogtilbud mellom Oslo og København ville selvsagt også kunne endre betingelsene for å drive fri trafikk, skriver Marco Andersson, kommersiell direktør på «Snälltåget» til Tog24.
–Har har dere fått noen indikasjoner på når Statens Jernbanetilsyn kan komme med et konkret svar på søknaden deres?
–Nei det har vi ikke, men vi forholder oss til den prosess som foreligger i Jernbaneforsiften om dette, sier Andersson.
Ifølge de opplysninger som foreligger i forskriftene fra Jernbanetilsynet heter det at; Søknad om tillatelse til å bringe kjøretøy i omsetning skal avgjøres innen en forhåndsfastsatt rimelig frist, og senest fire måneder etter at alle relevante opplysninger er mottatt.
Siden søknaden da ble registrert hos Statens Jernbanetilsyn 5. januar i år med utfyllende dokumentasjon levert den 18. februar, kan altså «Snälltåget» kunne forvente et svar før sommeren.
Driver kun «frittrafikk»

Snälltåget driver kun trafikk som «fritrafikk», det vil si uten offentlig eller statlig støtte, men kun basert på billettinntekter. I Norge og Danmark er det nasjonalt lovverk for å beskytte trafikk som drives gjennom offentlige anskaffelser mot «fritrafikk», det vil si de ulike «trafikkpakkene» som Jernbanedirektoratet er satt til å forvalte. «Snälltåget» har eksistert som svensk uavhengig togoperatør siden 2007, da selskapet ble grunnlagt. De samarbeider med det fransk-tysken multinasjonale transportselskapet Transdev.
–Det står at vi skal varsle SJT og Banenor om det senest 18 måneder før vi har til hensikt å drive persontrafikk i Norge som «fritrafikk». I Sverige og Tyskland er det ingen slik lovgivning, noe som er naturlig for oss fordi det er en forretningshemmelighet hvor vi vil kjøre og hvor mye. Vi har skrevet følgende i brevet til SJT, som er et offentlig dokument, skriver Andersson til Tog24.
Snälltåget AB meddeler herved at vi har til hensikt å drive grensekryssende passasjertrafikk til og fra Norge.Trafikken vil bli kjørt på følgende linjer (er nevnt over i direkte sitat fra Marco Andersson, red. anm.) Det eksakte omfanget er ikke fastsatt og er under evaluering.Trafikken vil ikke påvirke offentlige kontrakter for kjøp av trafikk i Norge da vi ikke har til hensikt å selge billetter for innenlandsreiser i Norge.Å teste økonomisk likevekt etter jernbaneforskriften § 2-3 er derfor ikke aktuelt.
Dette er «Snälltåget»:
«Snälltåget» er et forholdsvis lite private togselskap som tar deg mellom København, Malmö og Stockholm året rundt. Med nattogene kan du også reise fra Malmö via Stockholm til Åre og Jämtlandsfjällen om sommeren, tidlig høst og vinter. Til Berlin og Hamburg kan du reise med «Snälltåget» det meste av året, og til de østerrikske alpene om vinteren og sommeren. Togselskapets fokus er i hovedsak rettet mot de fritidsreisende. All trafikken går utelukkende på inntektene de får fra billettene de selger, og de kjører når det er stor nok etterspørsel etter togreiser. Når mange ønsker å reise samtidig, er toget det absolutt beste transportmiddelet for miljøet. I tillegg kan de holde bedre priser når mange reiser sammen. Selskapet ble startet i 2007.
Her kan du finne ut mer om de tilbud «Snälltoget» driver:

Flott, bedre utenlandsforbindelser har vært etterlengtet i mange år! Vi får vel da håpe BaneNor ikke har solgt alle potensielle hensettingsområder…..