Gratis opplevelsesferie – gir bort titusenvis av interrailbilletter

I fjor ble det delt ut 82 700 billetter til 18 åringer som deltok i en reisekonkurranse i regi av «Discover EU» og «Erasmus+ungdom». Årets første konkurranserunde åpner i dag 16. februar.

I sammenheng med avviklingen av det europeiske ungdomsåret 2022, ble 82 700 billetter delt ut til unge heldige vinnere som fikk muligheten til å utforske Europa med tog. I fjor var første gang norske ungdommer fikk tilgang til ordningen. Da deltok 2250 i konkurransen om gratis interrailbilletter. 950 av disse fikk legge ut på sin drømmereise gjennom Europa. På grunn av at noen land ikke klarer å fylle sine kvoter, blir disse billetten fordelt på andre land som har mange søkere men færre billetter. Denne kvoten regner Erasmus+Ungdom Norge at kan økes i år. I fjor fikk Norge 200 flere billetter enn den opprinnelige kvoten på 760 billetter. Konkurransen arrangeres to ganger i året. I mars og i oktober. Utlysningen av årets første konkurranserunde blir lagt ut i dag 16. februar. Du kan lese mer om dette ved å følge lenkene som ligger nederst i saken.  

–For oss er dette en vinn-vinn-situasjon. Vi får ungdom på tvers av landegrenser til å treffe hverandre. Bygge kulturforståelse, lære av og om hverandre. Like viktig er det jo at toget er en klimasmart måte å besøke hverandre på, sier Sigrid Sivertsen Haugan, seniorrådgiver i Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir)

Startet som prøveprosjekt i 2018

«DiscoverEU» startet som et prøveprosjekt i EUs medlemsland i 2018, og ble en kjempesuksess med én gang. Det første året delte EU ut 15 000 togbilletter, og antallet har økt for hvert år. I 2022 ble det derfor delt ut rekordmange. Grunnen til at Norge også har blitt med nå, er at ordningen har blitt en del av programmet Erasmus+, der Norge er medlem.

Du kan velge om du melder deg på konkurransen som enkeltperson eller sammen med maks fire venner. Vinner du, blir du kontaktet av et reisebyrå for å planlegge turen. Har dere meldt dere på som en gruppe, får alle hver sin billett.

–Alle skal søke innenfor samme rammer. Hvem som får billetter bestemmes ikke av noen i den norske organisasjonen. Vi hjelper selvsagt de norske «vinnerne» med å tilrettelegge reisen etter at resultatet er offentliggjort. På samme måte som våre kolleger i andre land tar imot norske ungdommer, hjelper vi ungdom fra andre land når de kommer hit på programmets billett. I fjor la vi for eksempel til rette for at 23 ungdommer kunne få hjelpe til under Mela-festivalen. På den måten forener vi samvær, kunnskap og kulturutveksling, sier Camilla Ringdal Dukefoss, avdelingsleder for Erasmus+ungdom.  

Billetten du får er gyldig i ett år og du kan starte reisen når du vil innenfor denne perioden. Den kan vare mellom én og 30 dager. Billetten får du tilgang til i «DiscoverEU» sin mobilapp.

–I den får også alle reisende 18-åringer tilgang til et rabattkort som inneholder ca. 40 000 steder med rabatter på mat, overnatting, kulturelle opplevelser og masse annet over hele Europa, forteller Sigrid Sivertsen Haugan.

Sigrid Sivertsen Haugan og Camilla Ringdal Dukefoss sender ungdom ut Europa med tog.

Godt tilrettelagt

I tillegg til det er alle som reiser med «DiscoverEU» invitert til såkalte «meet-ups» rundt omkring i hele Europa, der de får møte andre reisende og lokale ungdommer. Disse arrangementene er gratis for alle som reiser, og kan være alt fra et matlagingskurs i Milano til en musikkfestival i Beograd. Som regel får man gratis mat og overnatting.

­–Bor du langt unna en togstasjon, kan du få støtte og hjelp for å starte turen din. Har du behov for tilrettelegging for å kunne gjennomføre reisen, for eksempel på grunn av en sykdom eller funksjonsnedsettelse, får du det, sier Sigrid Sivertsen Haugan.

Det er vanskelig å trekke frem én ting som var det beste med turen, men jeg må nok si alle de kule menneskene vi møtte! Jeg dannet et helt nytt nettverk av andre reiseglade ungdommer fra Europa. Jeg kjente også på en stor frihet, da det var min første ferie uten foreldrene mine. Jeg ble definitivt mer selvstendig på turen, da jeg måtte finne ut av ulike ting hele tiden. Jeg tror noe av det viktigste jeg lærte var å være smart i forhold til pengebruk. Istedenfor å gå ut å spise gikk vi som regel i matbutikken. Jeg vil definitivt anbefale alle ungdommer å reise på interrail i Europa! Det var en utrolig minnerik opplevelse og jeg møtte mange hyggelige og morsomme mennesker. Flere av dem har jeg fortsatt kontakt med, og vi planlegger å besøke hverandre.  

Sitatet er fra ei norsk jente som var 18 i fjor da hun reiste som første norske ungdom med billett fra Discover EU-prosjektet. Hun reiste sammen med ei jente fra Sverige som også hadde vunne billett. De kjente ikke hverandre fra før, men møttest i Roma og reiste videre sammen. 

Hvordan delta i konkurransen?

I konkurransen må du svare på fem enkle flervalgsspørsmål om Europa (du kan google svaret) og et gjettespørsmål der det ikke er mulig å finne svaret. De som gjetter nærmest vinner billett, og resten havner på venteliste. Her finner du også all informasjon du trenger for å bli med.

Klikk her for å komme til den europeiske ungdomsportalen, der konkurransen ligger.

Ungdomskontoret til Erasmus+ i Norge har også laget denne samlesiden med den viktigste informasjonen på norsk.

Her kan du hente mer informasjon og inspirasjon til reisen din:

https://www.nyhetspressen.com/om/Interrail-billett/

VINN BILLETTER: Reis på interrail og oppdag Europa det året du fyller 18! (Foto: Bjørn Ànte Røe)
Her er hva noen av fjorårets deltagere fra andre land mente de fikk oppleve.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer