Full forvirring – utrullingen av prestisjeprosjektet ERTMS satt på vent

Fullt kaos rundt utrullingen av ERTMS. Prestisjeprosjektet som skulle gjøre Europeisk jernbane både sikrere, mer sømløs og raskere er utsatt på ubestemt tid. Underleverandørene klarer ikke å levere, og «sammenfallende utfordringer», er blant årsakene. Nå må vi legge helt nye planer, sier Bane NOR til tog24.

Bane NOR var altså godt i gang med å fornye alle signalanlegg. Dette var et prestisjeprosjekt for hele jernbanen i Europa, og det var regnet som Norges største digitaliseringsprosjekt. Det skulle omfatte hele landet – det vil si over 4000 kilometer jernbane og 300 stasjoner. Nå er det altså full krise og bom stopp. Leverandørene vet ikke når de kan levere utstyr, og ingen vil lenger si noe om når dette prestisjeprosjektet kan fullføres. Bane NOR gjorde så seint som i april i år de første testene av dette systemet på Gjøvikbanen.

Bane NOR lovet for bare få måneder siden at innen 2034 skulle man ta i bruk et nytt digitalt signalsystem på jernbanen i Norge. Det nye systemet som bare går under navnet ERTMS – European Rail Traffic Management System skulle bli en felles standard for Europeisk jernbane, når dette var innført skulle man få en tilnærmet sømløs drift, og det skulle bli sikrere og enklere å kjøre tog over landegrensene.

Dagens signalanlegg er sikre, men basert på gammel teknologi. Tilgang til kompetanse og reservedeler er en utfordring, og de gamle signalanleggene er utsatt for feil. Nå har også «det nye signalanlegget» gått i stå. 

–Hva er den egentlige statusen nå?

–Utfordringer hos leverandørene skaper usikkerhet om fremdriften for ERTMS. I likhet med andre Europeiske land opplever vi ytterligere utfordringer i utrullingen av digitalt signalsystem, og vi må nå gjøre nye vurderinger av tidsplaner og konsekvenser etter at våre tre leverandører melder om forsinkelser. Med kompleks utvikling følger alltid risiko, og at det har vært risiko for forsinkelser i ERTMS-prosjektet, er som du kjenner til ikke nytt. Nå er det derimot så mange sammenfallende utfordringer at fremdriften er usikker.

–Hva er forventet årstall for et fullt integrert ERTMS?

–Leverandørene våre fortsetter sitt arbeid mens vi må ta en total gjennomgang av tidsplaner og konsekvenser. For å sikre et forutsigbart togtilbud for de reisende og godsselskapene må vi sammen med leverandørene og våre samarbeidspartnere, få på plass og enes om en ny oppdatert utrullingsplan for ERTMS. Vi må sikre god kontroll på kostnader og ha en forutsigbar fremdrift.  Det betyr at vi per i dag ikke har noe nytt årstall for når ERTMS er fullt integrert, sier Sverre Kjenne, konserndirektør i Digitalisering og teknologi i Bane NOR til tog24.

–Hva er årsaken til at leverandørene ikke kan levere når systemet ble påbegynt allerede i 2009 i Danmark og da sikkert mye tidligere i andre land?

–De tre leverandørene er alle forsinket. Det er et enormt puslespill som skal legges, og alle leverandørene må levere til samme tid. Hvis én leverandør blir forsinket, blir hele prosjektet forsinket. Vi utveksler erfaringer med blant annet Sveits, Tyskland, Sverige og Danmark. Det finnes mange likheter mellom utfordringene med dagens signalanlegg og fornyelsesplanene, spesielt i Norge og Danmark. De har møtt på mange utfordringer siden den gang, men selv om vi utveksler erfaringer, ser vi at mange av de samme utfordringene også treffer oss. Det er forsinkelser i våre naboland også. Danmark meldte om tre års utsettelse for et par uker siden, sier Kjenne.

Kaos i utrullingen av det europeiske prestisjeprosjektet ERTMS, et nytt felleseuropeisk signalsystem.. Foto: Frode Pedersen tog24

One thought on “Full forvirring – utrullingen av prestisjeprosjektet ERTMS satt på vent”

  1. Kanskje like greit i disse urolige tider, så blir det mulig å kjøre tog om krisen i Ukraina eskalerer..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Seline – stolt lokfører med mye ansvar

Bli med oss på en togtur med lokfører Seline Andersen i SJ. 27-åringen fra Kongsberg har utsjekk på fem forskjellige lokomotivtyper, og innrømmer at hun har fått skjelven bare en gang, og det var når en kvinne stod mitt i sporet på innkjøringen til Hamar. Det ble en kraftig nødbrems, og en litt tankefull hjemtur […]

Les mer

Bane NOR ønsker 11 ferske milliarder for å opprettholde forventningene

Ny rapport fra Bane NOR avslører enorme økninger i behovet for langsiktig vedlikehold og fornyelse av jernbaneanlegg. Over en femtedel av anleggene trenger fornyelse gjennom de neste 12 årene. Kostnadene er beregnet til cirka 11 milliarder, skriver Bane NOR i pressemelding. –Dette er årsaken til at vi nå ber om mer penger til vedlikehold. Årets […]

Les mer

Når går toget?

Bane NOR tilbyr nå alle å sette opp sin egen informasjonsskjerm hvor du kan få opp togtider og driftsinformasjon i sanntid i det området skjermen står eller brukes. Bakgrunnen for at dette nå er blitt en realitet er at mange bedrifter har spurt om denne type service. Alt du behøver er en skjerm, og kunnskapen […]

Les mer