Frankrike vil investere 1000 milliarder kroner på sin jernbane de neste 20 årene

Frankrike planlegger å styrke jernbanenettet med en investering på rundt 100 milliarder euro i tog og infrastruktur frem mot år 2040. Prosjektet, som tar sikte på å modernisere og utvide landets aldrende jernbanenettverk, vil inkludere penger fra statseide togoperatør SNCF, EU og lokale myndigheter. Fransks SNCF tjente i fjor enorme 430 milliarder.

Det var statsminister Elisabeth Borne som kom med denne kunngjøringen like før helgen. Hun er en erfaren politiker og tidligere samferdselsminister, og leder av departementet for en inkluderende overgang til mer miljøvennlige satsinger. Satsingen skjer gjennom delinvesteringer i enkelprosjekter, og i tidsrommet 2023 til 2027 legges det planer samtidig som det sprøytes kapital inn i allerede eksisterende planer.

Les også: https://www.tog24.no/ny-studie-europa-skal-vinne-klimakampen-med-hoyhastighetstog/

Skal gjøre tog mer attraktivt

Den franske statsministeren Elisabeth Borne vil bruke 1000 milliarder norske kroner de neste 20 årene på å ruste opp det franske togtilbudet. Foto tatt fra statsminsiterens twitterkonto

–Å kjøre flere tog, forkorte reiser og øke punktlighet er de eneste måtene å gjøre togreise til et attraktivt og troverdig alternativ til biler, sa statsministeren.

Frankrike er et pendlerland, og statsminister Borne la også stor vekt på at ved å satse stort på et bedret og raskere jernbanetilbud i hele landet, ville dette gjøre det lettere for alle å skaffe seg jobb, men samtidig få mere tid sammen med familie og venner.

Den franske regjeringen har lenge jobbet for et langt bedre tilbud om nattog mellom de store byene. Derfor bestemte Macron-regjeringen, sammen med sine tyske kolleger, i januar i år at det skulle komme et tilbud om høyhastighetstog mellom hovedstedene Paris-Berlin.

Frankrike ville foreta de planlagte investeringene sammen med den nasjonale jernbaneoperatøren SNCF, EU og lokale myndigheter, sa statsministeren.

Frankrike er Europas togland fremfor noen

Her er norske togentusiaster på sightseeing langs en av TGV rutene. Advarer mot raske bilder. Foto: Helge Lien

Frankrike har utmerket seg som et av verdens fremste på utvikling og modernisering av tog og jernbane. Franske «Alstom» leverer tog til land over hele verden og «Norske Tog» har en større ordre inn om leveringer av tog.

De fleste har hørt om, eller kanskje vært passasjer om bord i et TGV-tog. Dette høyhastighetstoget ble satt på skinner allerede i 1981. Da åpnet den første TGV-linjen fra Paris til Lyon for publikum. Åpningen av den 425 kilometer lange ruten markerte selve starten på Frankrike som en av verdens beste utviklere av høyhastighetstog. I dag går hundrevis av tog fra Paris til Genève, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Cannes, Dijon, Brussel, London, Amsterdam, Frankfurt og til og med Milano. TGV-tog kan kjøre i over 300 km/t, og Frankrikes jernbaneselskap, SNCF, garanterer en ankomst innen 30 minutter av oppsatt ankomsttid. Hvis ikke kan du som kunde får refundert en tredjedel av billettprisen. Da legger man listen rimelig høyt, men så har de også blitt en reel konkurrent til mange av innenriksrutene med fly.

Enorm inntjening for franske togselskap

Den statskontrollerte jernbaneoperatøren SNCF overrasket tidligere denne måneden da den kunne rapportere om rekordinntekter på 41,35 milliarder Euro (430 milliarder norske kroner) i 2022, en økning på 19 % fra 2021, og et nettoresultat på 2,4 milliarder euro, skriver Reuters.

Franske SNCF tjener mye penger om dagen. Kanskje derfor Frankrike ønsker å bruke mer penger på tog. Foto: SNCF

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer