Fem nye spor inn mot Oslo østfra åpner 1. august

Etter 31. juli blir det rene motorveien av nye spor for Østfold- og Follobanen inn mot Oslo. Da åpner de siste fem av sju spor inn mot Oslo S. En kraftig kapasitetsøkning hvor det meste av infrastrukturen ligger godt skjult under bakken.

Derfor er deler av forbindelsen østover stengt i sommer. Bane NOR skal i tidsrommet 1. juli til og med 31. juli koble sammen de nye skinnegangene med spor som ligger klare på Oslo S.

Prioriterer trafikk i høst, neste år park

­–Om et år kan du ta med deg piknik-kurven til Middelalderparken for å nyte et nytt vakkert bybilde. Da skal vi være helt ferdig over bakken, et arbeid som har foregått parallelt med alt under bakken. Til nå har vi prioritert å få de syv sporene østfra inn mot hovedstaden ferdig, og den sammenkoblingen gjør vi natt til 1. august klokken 02:00. Så fra 1. august øker vi kapasiteten på Follo-forbindelsen og Østfoldbanen med hele fem spor. De to første åpnet vi allerede i 2021, sier prosjektsjef i Eivind Aslaksen Hamre i Bane NOR.

Kapasitetsøkningen og flere spor inn mot Oslo S gjør at det i forbindelse med ruteendringene i desember kan bli flere tog som kan kjøre gjennomgående uten togbytte på Oslo S. De kan kjøre rett gjennom og videre inn i «Oslotunellen»

Kobling og testing

Hamre forteller at det har vært utfordringer i deler av dette prosjektet. Gammel og ny infrastruktur side om side. Trafikk på noen av sporene mens det ble jobbet ved siden av. Gamle og nye kulverter måtte knyttes sammen, og det skulle jobbes parallelt over og under bakken med kabelstrekk og støping.

–Resultatet er at vi nå kan tåle flere tog inn på Oslo S, og færre tog behøver å krysse med andre tog som går på Gjøvik-, Gardermo- og Hovedbanen. Nå sender vi flere tog i etasjer under og inn mot stasjonsområdet, sier Hamre.

Det er mange tekniske løsninger som nå skal på plass på kort tid. Hamre forteller at i sommer er det testing og jobb på signalanleggene som gjenstår for å koble sporene sammen. Spor og kontaktledning ble fysisk koblet til anleggene på Oslo S i løpet av våren 2023.

–Det betyr lite ferie på noen av oss i sommer, men målet er at togselskapene og kundene skal oppleve raskere avviklinger og mindre venting og bytting av tog allerede denne høsten og vinteren, sier Hamre.

Blix-tunellen må stenges på grunn av testingen

– Endelig skal de reisende på Follobanen få hele tilbudet de er lovet. I midten av desember starter vi nye rutetider for 2024, og da kan de reisende kjøre gjennom Oslotunnelen. Arbeidet i sommer er en kompleks jobb, som kan skape noen forsinkelser når vi starter opp trafikken igjen, men vi har stort fokus på dette og gjør vårt beste for at trafikken skal gå i rute, sier Victor Hansen til Jernbanemagasinet.

Sommerstengningen skal også brukes til utbedringer av Blixtunnelen som ikke er driftskritisk, men som må gjøres. Det skal utføres generiske kontroller, som betyr arbeider på deler av anlegget samt enkelte garantiarbeider inkludert bytte av noen vifterforteller Hamre til tog24.

Fem nye spor inn mot Oslo fra østsiden av byen gir helt nye muligheter for flere gjennomgående tog. Foto: Frode Pedersen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer