En nederlender på Kongsvoll stasjon

Må si jeg tenkte litt på Hellbillies da jeg satte denne tittelen. Og for den som liker å fundere underveis, kan man jo knytte alle mulige historier til denne forlatte bilen på Kongsvoll stasjon. Togvert i SJ Nord, Hans Trygve, kunne fortelle om den franske fotografen Pascal, som hadde levd blant moskusene på Dovre i syv måneder. Han var blitt en slags Moskus hvisker ble vi enige om.

Om det var hans bil spiller ikke så mye rolle, kanskje var det en vandrer uten mål og mening. En som hadde blitt lei av alt lavlandet. Nederlandene i sør, som har alt på det tørre men under havets overflate. Da kan det finnes en helt ny verden av opplevelser på 900 meter over havet.

Og det gjør det. Kongsvoll har egen fjellstue med en av Nord-Europas mest spektakulære botaniske fjellhager, og er et sentralt sted på pilegrimsruten mot Nidaros. Ikke mange kilometer fra stasjonen retning sørover dukker den gigantiske Snøhetta opp på høyre side. Og i godt vær, som denne søndagen, var den synlig fra toget i mange minutter. Vår stødige togvert Hans Trygve varslet selvsagt alle på både engelsk og norsk i det vi skulle til å passere. Igjen, det er sånt som beriker turen, et stopp, en fortelling, et bilde, det er vel dette som er å reise med stil.

Snøhetta en av Norges mest kjente fjelltopper 2286 meter over havet. Denne søndagen i april var den meget synlig.

Jeg slutter vel aldri og la meg blende over hvor mye småvakkert dette landet vårt har å by på. Som for eksempel Kongsvoll stasjon. Et kvarters stopp for å ta imot et møtende tog. Vi kan kalle det en «strekke på bena stasjon» langs Dovrebanen. Den stod ferdig til åpningen av strekningen Trondheim til Oslo (Dovrebanen) i 1921. Tegnet av arkitekt Erik Glosimodt, som av alle merkelige hendelser, selv døde i den store togulykken ved Ila i Trondheim i september 1921. Hm, ting skjedde, og ting skjer fortsatt, -hver dag.

Alle kan og vet noe som beriker ferden gjennom landet vårt. Det gjelder bare å spørre, samtidig som man er villig til å lytte, ja til og med å fantasere litt. Hvem, hva, hvorfor, hvordan, når? Vise undrings-kompetanse, på toget har man tid til sånt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer