Ekstraservice, – det er arbeidstoget til Bane NOR det!

Vinteren nærmer seg, det skal bygges beredskap i fjellet og diesel må frem der det er ufremkommelig. Da ble toget løsningen for en tankbil fra Cirkle K som skulle levere 21 000 liter diesel til Myrdal stasjon.

Det gjelder å være løsningsorientert. Det var da banemannskaper hos Spordrift og Bane NOR fant ut at de like greit kunne sette hele tankbilen på et arbeidstog og så få dieselen frem på den måten. Toget som ble brukt er arbeidshesten Windhoff LTR 17 med spesialbygd vogn og kjøreramper som tok om bord bilen i Voss for og frakte den sporveien til veiløse Myrdal stasjon. Et knutepunkt på Bergensbanen og avstigning for de som vil ta Flåmsbanen.

–Så da etablerer vi begrepet tog for tankbil da, først som sist. Dette er nok en del av den vinterberedskapen som bygges opp i fjellet rundt de veiløse stasjonene som vi har ansvaret for. Vi får takke folkene våre i Spordrift A/S, det var de som stod for servicen denne gang, forteller senior kommunikasjonsrådgiver i Bane NOR, Harry Korslund.

Og tog24 tok selvsagt kontakt med selveste «Shell-dama» i Spordrift. Men denne gangen er den servicevennlige damen en mann og heter Kristian Agledal fra Voss. Han er produksjonsleder for gjengen som holder togene i gang på fjellet mellom øst og vest.

–Fortell, er dette vanlig service?

–Ja, hvem det er som yter service til hvem er nok tosidig. En slik tur har vi gjort flere ganger, og siden Myrdal stasjon er betjent og har full vinterberedskap med folk fra både Bane NOR og oss i Spordrift, så må vi ha nok diesel til arbeidsmaskinene våre for å få togene på Bergensbanen trygt frem over fjellet. Dette er mer krevende i vintersesongen hvor vi kjører både snøfreser-tog og koste-tog som går på diesel, sier Agledal.

Han anslår at det går med 40-60 000 liter gjennom året. Alt avhenger av om infrastrukturen holder, type servicearbeid på linja, og selvsagt av vær og vind og hvor mye snø det kommer.

–Vi må ha topp beredskap i et krevende landskap, og her er det ikke bare å kjøre til nærmeste bensinstasjon om tanken er tom, sier Kristian Agledal.  

Agledal forteller at Myrdal stasjon er veiløs og ikke mulig å nå med annet enn tog, sykkel eller apostlenes hester. Rallarvegen krysser like ved, men den er ikke godkjent for tunge kjøretøy. Så her bruker man arbeidstogene til Bane NOR for å få inn forsyninger og mannskaper, og som i dette tilfellet en hel tankbil. Mannskapene på Myrdal jobber i turnus og av og til er det vær og vind som bestemmer hvor lenge hvert skift oppholder seg i fjellet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Seline – stolt lokfører med mye ansvar

Bli med oss på en togtur med lokfører Seline Andersen i SJ. 27-åringen fra Kongsberg har utsjekk på fem forskjellige lokomotivtyper, og innrømmer at hun har fått skjelven bare en gang, og det var når en kvinne stod mitt i sporet på innkjøringen til Hamar. Det ble en kraftig nødbrems, og en litt tankefull hjemtur […]

Les mer

Bane NOR ønsker 11 ferske milliarder for å opprettholde forventningene

Ny rapport fra Bane NOR avslører enorme økninger i behovet for langsiktig vedlikehold og fornyelse av jernbaneanlegg. Over en femtedel av anleggene trenger fornyelse gjennom de neste 12 årene. Kostnadene er beregnet til cirka 11 milliarder, skriver Bane NOR i pressemelding. –Dette er årsaken til at vi nå ber om mer penger til vedlikehold. Årets […]

Les mer

Når går toget?

Bane NOR tilbyr nå alle å sette opp sin egen informasjonsskjerm hvor du kan få opp togtider og driftsinformasjon i sanntid i det området skjermen står eller brukes. Bakgrunnen for at dette nå er blitt en realitet er at mange bedrifter har spurt om denne type service. Alt du behøver er en skjerm, og kunnskapen […]

Les mer