Du kan trygt toge til ski-VM tross utfordringer med «oppvarmingen»

Om ikke forberedelsene har vært gunstige, sier SJ Norge de nå står klare på mange plattformer rundt om i landet for å «toge» folk frem til arrangørbyen og ski-VM i Trondheim.

Fra og med onsdag 26. februar og frem til og med søndag 9. mars vil Trondheim være både navle og midtpunkt for verdens vintersportere. Da arrangeres VM på ski med togselskapet SJ som samarbeidspartner. Tog24 har spurt om selskapet klarer brasene med det man kan kalle for den verst tenkelige oppvarmingen noen kan få inn mot et så stort mesterskap?

–Folk må være tålmodige med oss, SJ Norge som samarbeidspartner til ski-VM i Trondheim skal koble på det vi klarer av mannskaper og materiell. Som de fleste sikkert har fått med seg har vi hatt enorme uforutsette utfordringer med brukollaps ved Otta i Gudbrandsdalen, og Nordlandsbanen som har manglet lokomotiver og vært rasstengt mer og mindre i flere måneder. Vi er svært glad for å ha fått til flere avganger på Trønderbanen og tilpasset tilbudet tilbudet til de som ønsker å reise fra Oppdal og Røros, sier Randi Ness, direktør for kommunikasjon og marked i SJ Norge.

Både SJ Norge og svenskene drømte om direkte-tog mellom Stockholm og Trondheim, den måtte de legge til side fordi Bane NOR fikk en utsettelse på ferdigstillelsen av en gjennomgående forbindelse.

–Men vi kjører endelig tog igjen på Meråkerbanen etter en stenging på nesten et halvt år, og vi skal få både svensker og nordmenn trygt frem i tide, lover Ness.

–Kan du si noe mer om hvilke tilpasninger dere har klart å få til?

Randi Ness og hele SJ Norge har lagt ned et stort stykke arbeid for å få til et så godt togtilbud som overhodet mulig ut fra forholdene. Foto: SJ Norge

–Vi har økt antall avganger på Trønderbanen med hele 16 ekstra avganger under Ski-VM i Trondheim. Syv av de ekstra avgangene skal gå fra Steinkjer, og ni vil gå fra Trondheim. I tillegg har vi klart å få til flere tilpasninger til Oppdal og Røros. På Rørosbanen er det satt opp en ekstra avgang hver vei mellom Røros og Trondheim, hvor blant annet tog 412 Trondheim-Røros med avgang Trondheim S kl. 21:15 kjøres ekstra mandag til søndag i perioden 26. februar til 9. mars. Så lenge VM varer med andre ord. I tillegg har vi ekstra søndagstog 2. mars og 9. mars. Dette toget kommer til Trondheim i titida på formiddagen så folk skal rekke å komme seg på plass til rennstart i VM-løypene, sier Ness.

I likhet med at man har fått til en økning i antallet avganger fra Røros har man også satt opp en ekstra avgang hver vei mellom Oppdal og Trondheim. Tog 452 fra Trondheim sentralstasjon klokken 22:44 forlenges til Oppdal med ankomst kl. 00:27 mandag til søndag i perioden 26. februar til 9. mars.

–Dette åpner for at flere kan velge å delta på premieseremoniene som foregår på det som har fått tilnavnet «Medaljetorget». Vi har også økt kapasiteten fra Oppdal i VM-helgene. Da går det et ekstra morgentog klokken 07:15, sier Ness.

Du kan lese mer om seremonier og kulturarrangementer under VM her:

https://trondheim2025.no/kultur-og-seremonier/

Dovrebanen og Nordlandsbanen kjører som normalt, med de avvik som allerede er kjent. Du kan lese mer om statusen til de fire banestrekningene som er en del av SJ`s VM-tog satsing lenger ned i denne saken.

–Vi har mulighet til å sette på ekstravogner på Nordlandsbanen, hvis dette skulle være aktuelt. Her vil vi vurdere fortløpende å se på etterspørselen. Nå bare gleder vi oss til å frakte glade VM-publikummere med våre tog, og heier på god stemning både om bord i togene og ikke minst på skiarenaen, forklarer Ness.

–Hvordan er det med tilbringertjeneste fra Trondheim sentralstasjon til VM-arenaen?

–Vi har hatt et godt samarbeid med busselskapet ATB over lang tid. Det vil bli godt merket fra jernbanestasjonen i Trondheim til midtbyen hvor bussene går fra. De lover tilbringer busser hvert tredje minutt mellom Munkegata og Granåsen., sier Ness

–Hvordan har salget av togbilletter vært frem til nå?

–Vi har planlagt for fulle tog på Dovrebanen, på tross av hendelsen ved Otta jernbanebru. Vi har klart å få flyttet bussavgangene til Kvam som reduserer busstiden til Dombås noe. Vi håper og tror trønderne benytter toget for å komme seg til Trondheim. Trafikktrykket blir jo enormt, så tog og buss vil nok være å anbefale, sier Ness.  

–Ble det mange avbestillinger på grunn av brukollapsen på Otta?

–Det er krevende for oss at vi mistet tilbudet med nattog på Dovrebanen og Nordlandsbanen. Det kommer til å bety mye for oss som togoperatør, men det er også synd for kundene. For vi hadde lagt opp til togavganger blant annet fra Oslo som skulle passe med rennstart i Granåsen, og tilsvarende retur på kvelden fra Trondheim og sørover. Det skulle bli et slags effektivt hotelltilbud på skinner, forklarer Randi Ness.

Viktig til alle som skal bruke tog til VM-byen. Du finner mer info om togtider og reisemuligheter her: Reis til Ski-VM – SJ Norge

Dette er generell status for de fire VM toglinjene

Dovrebanen: Stengt for gjennomgående trafikk i Gudbrandsdalen på grunn av skader på Otta Jernbanebru. Her kjører SJ Norge buss for tog mellom Kvam og Dombås fra 17. februar. Ingen nattog med sovemulighet på grunn av denne stoppen.

Nordlandsbanen: Fra mandag 17. februar 2025 kan SJ Norge kjøre dagtogene hele veien mellom Bodø og Trondheim uten buss for tog mellom Bodø og Mo i Rana. På grunn av lokomotivmangel kjøres det ikke nattog med sovemulighet før dette er løst, uvisst når.

Meråkerbanen/Trønderbanen: På grunn av arbeidet med elektrifisering av Trønder -og Meråkerbanen har trafikken på Meråkerbanen vært stengt siden 15. august 2024. Etter seks måneders arbeid, ble Meråkerbanen åpnet igjen for trafikk 1. Februar. Siden elektrifiseringen ikke er ferdigstilt, blir det fortsatt kjørt diesel-tog på strekningen.

Rørosbanen: Banen går med høy belastning siden Dovrebanen er stengt for gjennomgående trafikk. Det betyr at mye av kapasiteten brukes på godstransport som til vanlig går fra Trondheim til Oslo via Gudbrandsdalen. Her har man fått til noen ekstra avganger fra Røros til Trondheim.

VM-toget fosser frem tross enorme utfordringer med «oppvarmingen». Foto: SJ Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Har du hørt om biltogene?

Hvert år håndterer Drammen havn mellom 100 000 og 120 000 biler. Mange av disse står og venter på transport videre ut til forhandlere. Da er det viktig at jernbanevognene som skal frakte den dyrebare lasten er i like god stand som bilene de laster om bord. Når vi snakker om togtransport, tenker de fleste […]

Les mer

Hun tar et oppgjør med rykter og myter om togforbindelsen Oslo-Stockholm

Iselin Klev bor i Oslo, men jobber for Scandic hotellene med internkommunikasjon. Annenhver måned pendler hun med tog til Stockholm. I forrige uke la hun ut et innlegg på LinkedIn som vakte mange reaksjoner. Der tok hun et oppgjør med rykter og myter om togpendling ut fra et brukerperspektiv. Hun kaller seg selv en fornøyd […]

Les mer

Planlegger ny svensk-norsk togtrasé fra Malung via Trysil til Elverum

Svenske næringsinteresser ønsker nok en togforbindelse over grensen til Norge. Malung-Sälens kommunestyre har kjøpt seg inn i nyopprettede Scandinavian Mountains Railway AB, og ideen er å få norske interesser til å jobbe for en videreføring over grensen til Trysil og Elverum. Sør-Østerdal Interkommunal Politisk Råd,har allerede satt av en halv million til et forprosjekt. –Scandinavian […]

Les mer