Dovrebanen blir kulturtoget Peer Gynt i sommer

Som en del av kultursatsingen i Gudbrandsdalsregionen har Kulturfestivalen Peer Gynt og SJ Norge gått sammen om å lansere et tog oppkalt etter dalens store sønn, Peer Gynt. Toget, skal trafikkere Dovrebanen daglig fra 3. mai til 15. august sommeren 2023.

Når symboltunge Dovrebanen møter selveste bukkerytteren Peer Gynt kan alt skje . Sommerens kulturtog er et samarbeid mellom Peer Gynt festivalen og SJ Norge.

Et togsett med fire vogner blir foliert med bilder fra det spektakulære utendørsteateret Peer Gynt på Gålå, og sitater fra Henrik Ibsens Peer Gynt. Dette er det første gang en privat aktør får muligheten til å foliere et helt togsett, ifølge SJ. (Teksten fortsetter under bildene)

Det geniale med teksten til Peer Gynt er at den kan finnes i alt vi gjør.Selv i 2023. Foto: Frode Pedersen
Kom til spelet på Gålå med kulturtoget for å se Aksel Henie som Peer. Foto: Bård Gundersen
Om det var her han rei på bukken, se det vet ingen. Men dette kunne nok Ibsen skue om han ville. Foto: Frode Pedersen

Kultur– og miljøtog 

–Vi er stolte over å kunne presentere dette samarbeidet som har vært preget av mye «få-til-vilje» fra første dag. Kulturfestivalen Peer Gynt foregår ute i naturen, og vi har lenge ønsket å tilby gjestene våre et transportalternativ som gir minst mulig avtrykk i naturen som vi er så avhengige av. Med dette samarbeidet har vi fått mer enn vi kunne drømme om, sier administrerende direktør i Peer Gynt AS May Brit Støve.

–Ved at to sterke nasjonale merkevarer samarbeider og anbefaler toget som reisemåte vil det forhåpentligvis føre til økt togtrafikk og dermed spare miljøet for klimagassutslipp, sier SJ direktør Rikke Lind.

Hele 86 % av de 30.000 besøkende til kulturfestivalen Peer Gynt har bostedsadresse utenom Gudbrandsdalen. De aller fleste fra Østlandet, men også noen fra Trøndelag og andre steder nord for festivalen. Festivalen har stort fokus på bærekraft, og er sertifisert som «Miljøgodkjent arrangement». De aller fleste har inntil nå kommet til festivalen med egen bil.

Mor Åse forltater Peer. Foto: Bård Gundersen

–Vi kjører 6 tog hver vei mellom Trondheim – Oslo hver dag, og dette gir gode muligheter for mange til å reise med tog når de skal oppleve utendørsteateret Peer Gynt på Gålå, sier administrerende direktør i SJ Norge Rikke Lind.

Lansering på Vinstra stasjon 3. mai

Den aller første turen med Peer Gynt-toget har avgang fra Oslo S onsdag 3. mai kl. 10.02. Når toget ankommer Vinstra Stasjon kl. 13.25 onsdag 3. mai inviteres det til folkefest!

–Vi håper mange tar turen til Vinstra Stasjon for å ønske det aller første Peer Gynt-toget velkommen! Her blir det trolldans med unger koreografert av Juliane Bay/Loftet Dansestudio, trombonekvartett og taler, og våre lojale ambassadører serverer boller, saft og kaffe til alle, sier kommunikasjonsansvarlig i Peer Gynt AS Rita Støstad.

Etter markeringen på stasjonen inviteres alle med inn på Nord-Fron bibliotek, der det blir en sofaprat med bl.a. Rikke Lind, administrerende direktør i SJ Norge, og Ellen Horn, kunstnerisk leder for kulturfestivalen Peer Gynt.

«Dovregubben» fosser frem mot nye kulturopplevelser i dalstrøka nedenfor. Foto: Arne Vidar Hesjedal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer