Den norske jernbanens historie fortalt gjennom kunstig intelligens

Tog24 har ingen aprilspøk, men spurte heller en AI generatoren ChatGPT om å lage en kort oppsummering av norsk jernbanehistorie. Med de siste dagers debatt om denne type virkelighet, og ikke minst alle advarsler om hvor dette kan ende, tok vi likevel sjansen.

Under ser du resultatet. Vi sier oss greit fornøyd med oppsummeringen, og kan jo spille ballen videre til våre lesere om dere er enig, eller finnes det graverende feil i det som kommer frem? Kjør debatt!

Jernbanen har spilt en viktig rolle i Norges historie, og har vært en sentral faktor i utviklingen av landet. Her er en kort oversikt over noen av de viktigste hendelsene i norsk jernbanehistorie:

  • Den første jernbanen i Norge ble åpnet i 1854 mellom Christiania (nåværende Oslo) og Eidsvoll. Banen var bare 68 kilometer lang, og hadde en sporvidde på 1435 millimeter.
  • Etter hvert som jernbanenettet vokste, ble det også utviklet en rekke teknologiske nyvinninger, blant annet damplokomotiver, elektriske tog og diesellokomotiver.
  • Under andre verdenskrig ble jernbanen brukt som et viktig transportmiddel for både tyske okkupasjonsstyrker og den norske motstandsbevegelsen. En av de mest kjente sabotasjeaksjonene mot jernbanen var tungtvannsaksjonen på Vemork i 1943.
  • Etter krigen ble jernbanen modernisert, og det ble investert i nye tog og infrastruktur. I 1963 åpnet den første elektrifiserte jernbanestrekningen mellom Oslo og Ski.
  • På 1980-tallet og 1990-tallet ble det gjort flere store endringer i jernbanesektoren, blant annet ble NSB (Norges Statsbaner) omorganisert til et statlig aksjeselskap, og det ble åpnet for konkurranse på jernbanen.
  • I dag har Norge et omfattende jernbanenettverk, med høyhastighetstog, regiontog og lokaltog som trafikkerer store deler av landet. Det pågår også en rekke utbyggingsprosjekter for å forbedre og utvide jernbanenettet ytterligere.

Bane NOR har vært på denne ballen siden 2020

Bane NOR søkte allerede for tre år siden om forskningsmidler til å se på bruk av kunstig intelligens i forbindelse med automatisering av inspeksjonsprosesser. Prosjektet som går under navnet «IARI» eller «Image Analysis Railway Infrastructure», er et innovasjonsprosjekt i offentlig sektor (IPO) fra Norges forskingsråd.IARI-prosjektet som vil gjøre det mulig med flere og raskere inspeksjoner av infrastrukturen uten stans i togtrafikken. Når feil og avvik avdekkes raskt og effektivt, gir det mulighet for smartere og bedre vedlikehold.

Franske Eurostar har også tatt i bruk teknikken for å vurdere oppførselen til sine passasjerer. Et system som skal være utviklet av Siemens mobility, og plassert både på tog og i stasjonsmiljøer for og raskt avdekke eventuell truende eller farlig adferd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer