Bruk nedlagte jernbanetraseer til nye ferieopplevelser

Go-Ahead oppfordrer nå ferieplanleggerne til å tenke nytt om sommerens utflukter. Sammen med blant andre Arendalsbanen venner kan du nå planlegge og dra på sykkel- eller vandrerferie langs nedlagte spor med «Sørtoget» for eksempel.

Ta sykkelen med deg på toget denne våren og utforsk de spennende turveiene langs nedlagte spor. På Sørtoget kan du enkelt bestille plass til sykkelen din i følge selskapet som kjører tog mellom Oslo og Stavanger.

Mellom Oslo og Stavanger finner du flere nedlagte jernbanestrekninger som er gjort om til flotte sykkelruter, i følge Go-Ahead. Du sykler eller vandrer i ett lett terreng uten nevneverdige stigninger. På veien passerer du spennende kulturminner, unike badeplasser og flotte overnattingssteder. Sørtoget, Arendalsbanen og Jærbanen bringer deg til alle disse sykkelperlene, og sykkelen kan du ta med deg på toget lover Go-Ahead som er operatør av «Sørtoget» mellom Oslo og Stavanger.

Mange alternativer

Parkert sykkel nedenfor Flatenfoss. Foto: Arendalsbanens venner

En sykkeltur mellom småberømte Nelaug og Arendal for eksempel. Tusenvis bruker jo Nelaug som destinasjon når de skal til «Arendalsuka» for eksempel.

Denne sykkelruta ble først merket i 1990, og har siden gledet mange på tur med tog, sykkel og sekk. Det er Arendalsbanens Venner står bak initiativ til skilting, og ser over ruta hvert år.

Sykkelturen er rundt fire mil lang og går for det meste gjennom småkupert, naturskjønt terreng på lite trafikkerte veier. Turen kan gjennomføres på noen timer, men det anbefales å bruke hele dagen. Du finner ruta nøyaktig forklart med både stigninger, utforkjøringer og anbefalte idylliske rasteplasser på hjemmesiden til Arendalsbanens venner på lenken under. Du finer også mange andre private sider som kan gi deg god informasjon om sykkelruter og strekninger. Elsykkeltur.no for eksempel, har en meget fin historie om sin tur langs linjene mellom Nelaug og Arendal. Sjekk lenke under.

https://www.arendalsbanen.no/tog-sykkel/tog-og-sykkel

https://elsykkeltur.no/el-sykkelturer/nelaug%20-%20haugsj%C3%A5.html

«Jærbanen» er et alternativ lenger vest. En av Norges mest populære jernbanestrekninger for øvrig. Men skal du ut og vandre eller sykle må du nok forholde deg til nedlagte Ålgårdbanen. Her finnes den nedlagt Figgjo stasjon som også er blitt togmuseum. Der kan du som alternativ til å ta egen sykkel, heller leie deg en dresin for å få en annerledes naturopplevelse. Også her finnes det flust av vandrerruter og i et terreng som er veldig annerledes enn i mange andre deler av Norge.

Utsikt over Flatenfoss fra heia ved det store bolighuset til Arendals Fossekompani. Huset ligger like ved sykkelveien. Foto: Elsykkeltur.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Nytt nettverk skal samle kunnskap om vedlikehold på jernbanen

 I forrige uke ble et nytt innovasjonsnettverk startet i regi av Jernbanedirektoratet. Nettverket skal fokusere på innovativt vedlikehold, og er åpent for personer som kan bidra tverrfaglig med nye tanker og innspill om bedring av tog og infrastruktur. Målet med arbeidet er ganske klart. Å øke innovasjon og teknologiutvikling på jernbanen ved å bygge relasjoner, […]

Les mer

Brygger opp til bråk om nye tog til Rørosbanen

Makan til arroganse mener FrP`s Tor Andre` Johnsen om svaret Jernbanedirektoratet har gitt til NRK etter at et enstemmig storting vedtok at det snarest mulig skulle kjøpes fire nye tog til Rørosbanen. Nå sier altså Jernbanedirektoratet at dette ikke kan skaffes før om syv år. Sånt blir det bråk av. –Nå har vi et enstemmig […]

Les mer

Svenskene med store ambisjoner i ny rapport – Jernbanedirektører følger opp med å si at «Sånn løfter vi jernbanen på under 10 år»

Det foregår en intens debatt i Sverige rundt det store «Jernbaneløftet». Initiativetet «Omtag Svensk Järnväg» la denne uken frem en rapport som blant annet kom med konkrete forslag for hvordan den svenske jernbanen kunne optimaliseres på bare 10 år. Direktørene i henholdsvis SJ AB og Green Cargo følger opp med full støtte til forslagene i […]

Les mer