Bor du i Stavanger kan du reise gratis med tog, buss og båt.

To dager inn i ordningen har 55 000 vært inn og bestilt gratisbilletter. Jærbanen er populært blant både Rogalendinger og tilreisende turister. Men skal du kunne reise gratis med tog og annen kollektivtrafikk slik tilbudet er nå, må du være registrert beboer i regionen.

Hvor lenge ordningen varer, blir bestemt senere. Kommunestyret i Stavanger har satt av 200 millioner kroner til ordningen. Ordningen med gratis kollektivtilbud startet mandag 3, juli, og sluttdato er foreløpig ikke bestemt. Det har vært antydet at pengene som er bevilget vil rekke til cirka fem måneder drift av ordningen, men i utspillet fra partiene som fikk forslaget igjennom antydet de en prøveordning på ett år. Etter at ordningen ble innført på mandag, hadde over 55 000 personer vært inn og registrert sin billettbestilling, av disse var 30 000 aktivert.

–Det vil hjelpe på varigheten at vi alle bare henter ut de gratisbillettene vi trenger, heter det i en kommentar fra kommunen.

Gratisbilletter gjelder i Kolumbus sin sone Nord-Jæren, som inkluderer kommunene Stavanger, Sola, Randaberg og det aller meste av Sandnes kommune. Forsand ligger ikke i denne sonen. Kolumbus er Rogaland sitt felles billettsystem for alle kollekltivtilbud. Både Tog, buss og båt.

– Vi vil gjøre det enklere og gratis for folk å komme seg på jobb. I tillegg er det et godt klimatiltak for å få flere over på kollektivtransport og på sykkel, sa gruppeleder for Arbeiderpartiet, Dag Mossige til NRK.

Sykkelen inngår ikke i gratistilbudet, så her må du løse egen billett for sykkelen ved reise. Den kan også kjøpes gjennom kollektivordningen til Rogaland.

Jærbanen med egne sommerruter

Fra mandag 19. juni kjører Go-Ahead sommerrute på Jærbanen. Det betyr at alle avgangene som kjøres Stavanger – Skeiane – Stavanger mandag til fredag innstilles. Det vil da gå tog hver halvtime på denne delen av strekningen.

Alle avgangene som kjøres Stavanger – Nærbø – Stavanger lørdager og søndager innstilles. Det vil da gå tog hver time på denne delen av strekningen. Eventuell begrensninger i billettordningen må hver enkelt sjekke på:

https://www.kolumbus.no/aktuelt/gratis-kollektivreiser-for-stavanger-kommune/

Go-Ahead kjører tog på Jærbanen. Foto: Go-Ahead

Go-Ahead har sin egen fordelsordning på Jærbanen. Reis så mye du vil med toget i 24 timer heter den. Du kan selv velge hvor mange soner du vil kjøpe, og prisen reguleres etter dette. Billetten kjøper du enkelt i Go-Ahead-appen.

På helligdager, og i helgene og etter klokken 17.00 og på hverdager, kan inntil to voksne og tre barn reise sammen på en og samme voksen-24-timersbillett. Denne billetten gjelder også for andre kollektivtilbud i Rogaland som Kolumbus kjører.

–Det er alltid interessant å få ytterligere innsikt i drivere for valg av kollektivtransport. Vi ser frem til konklusjonene av denne piloten. I mellomtiden samarbeider vi godt med Kolumbus for å sikre en fortsatt god kundeopplevelse om bord i togene våre, sier Emil Eike, administrerende direktør i Go-Ahead.

Hvordan få tak i gratisbilletter?

Alle som vil reise gratis, må registrere seg i kommunens kollektivregister som du logger inn med MinID/Bank ID. Dette gjør du bare én gang. Du kan også registrere familiemedlemmer og for eksempel din ikke så digitale nabo. Da slipper de å logge seg på selv. 

Etter at du er registrert, kan du bestille gratisbilletter på minside.stavanger.kommune.no/reisebillett. Du logger deg på med mobilnummeret ditt.

Velg bare den billettypen du trenger, så varer ordningen lenger.

Så mottar du en SMS med en lenke. Trykk på lenken, og billetten åpner seg i appen

Hvem kan få gratisbilletter?

Inne i Billett-appen til Kolumbus må du velge om billetten skal aktiveres med én gang, eller senere. Du kan velge start-tidspunkt inntil 7 dager fram i tid.

Alle som er folkeregistrert i Stavanger kan reise gratis, men du må ha gyldig billett. Vet du ikke hvor du er folkeregistrert, eller når og hvor du meldte flytting sist?  Da sjekker du på din side i Folkeregisteret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Dovrebanen – Det er klart for «det store løftet»

Mandag 29. april begynner gigantløftene for å få bruelementene på plass ved Randklev bru. Da åpnes duken på det kjempestore verkstedteltet som har gjort det mulig å reparere selve brukonstruksjonene like ved elvekanten. En operasjon som har spart Bane NOR og alle involverte entreprenører for mye tid og penger. –Det nærmer seg gjenåpning av Randklev […]

Les mer

SJ ansatte stiller med eventyrtog for kreftsyke barn

SJ-ansatte har laget en frivillig organisasjon som har til hensikt å drive veldedighet hvor toget spiller en viktig rolle. 1. juni går første tur med «Eventyrtoget» til Namsskogan familiepark i samarbeid med barnekreftforeningen i Trøndelag. Initiativtager er lokfører Martin Hunstad Hagen i SJ. Da vi ringte, stod bleieskiftarbeider og småbarnsfaren klar til en økt med […]

Les mer

De ansatte tar grep – prosjekt som skal forbedre Sørlandsbanen

Go-Ahead har lenge kjent på at avvikene langs Sørlandsbanen ble tøffe å takle. Da spurte ledelsen de ansatte som hver dag kjenner utfordringene på kroppen om innspill. Dette resulterte i en liste på 150 forslag til forbedringer. Nå etterlyser Go-Ahead større involvering fra Bane NOR som har fått listen oversendt. Flere av forslagene er også […]

Les mer