For mange nordmenn er Flixbuss blitt synonymt med billig og rask transport på landeveien. Nå satser selskapet stort på tog i Europa. Flixtrain la nylig inn en bestilling på 65 nye høyhastighetstog. En kontrakt verdt nesten 30 milliarder kroner.
De opererer nå i fire land i Europa, men mener det er et enormt markedspotensial for høyhastighetstog i Europa. Danmark kan bli første nordiske land de nå satser på. Og Flixtrains direktør og medgründer, Andre Scwämlein, har allerede varslet at de vil starte en ny æra for de togreisende.
Mottoet er raskt og rimelig
Ifølge selskapets egne prognoser forventes høyhastighetsmarkedet å vokse med 40 prosent innen 2030, når de sammenligner med tall fra 2021, og det i Tyskland alene. I Europa opererer Flixtrain med prognoser som spår at markedene i Europa øker med 4-5 prosent årlig, og at totalomsetningen vil øke betraktelig for togselskapet. Basert på de gode tallene Flixtrain hadde i 2023, økte de omsetningen på de europeiske satsningene med 40 prosent.
–FlixTrains overordnede mål er å bringe flere mennesker til bærekraftig reise med tog: Vi planlegger ikke bare å øke markedsandelen vår, men også å øke markedet betydelig i seg selv, sier Scwämlein i en pressemelding fra selskapet.

Kaller seg selv et teknologiselskap
Det heter videre i pressemeldingen fra Flixtrain at de nye togene vil være europeiske høyhastighetstog som kjører i hastigheter på opptil 230 km/t. De vil ha barrierefri boarding, en funksjon som foreløpig ikke er tilgjengelig på noe fjerntog i Tyskland.
Flixtrain kaller seg selv et høyteknologisk transportselskap som satser på teknologiske løsninger som mskal gi kundene den beste opplevelsen under togturen. Det blir viktig med gode tilpassede passasjerinformasjonssystemer, temperaturregulerte klimaanlegg tilpasset et sommervarmt Europa. Moderne Wi-Fi-løsninger og mange flere funksjoner som vil øke reisekomforten for passasjerene betydelig.
Togene vil være basert på den tekniske plattformen Talgo 230, med prosjekter på gang i Danmark og Tyskland. Både Flix og Talgo har utviklet prosjektspesifikke forbedringer for å sikre høy driftseffektivitet. I tillegg vil trekkraft bli levert av Siemens lokomotiver (Siemens Vectron). Togene skal gi minst mulig fotavtrykk og i stand til å operere i mange europeiske land. De bygger på et universelt konsept som muliggjør rask ekspansjon, skriver selskapet.
Ny tysk regjering mer positiv til jernbane
På den politiske siden har den nye tyske regjeringen erkjent det enorme potensialet til langdistansejernbane ved å forplikte seg til langsiktige investeringer i jernbaneinfrastruktur og en reform av sportilgangssystemet i Tyskland.
–Vi ønsker uttrykkelig velkommen til FlixTrains investering. Det faktum at et tysk teknologiselskap foretar en investering i denne skalaen sender et sterkt signal til jernbanemarkedet, uttaler Patrick Schnieder, er ny føderal transportminister i samme pressemelding.
Den nye tyske regjeringen anerkjenner viktigheten av rammeverket for jernbanetjenester, og rask gjennomføring av de avtalte prioriteringene kan føre til større investeringer i det tyske markedet», sier Schwämmlein. Samtidig jobber FlixTrain tett med EU-kommisjonen for å fremme europeiske togreiser og for å gi et bedre samlet tilbud til passasjerene.
–Disse planene kan låse opp for flere private investeringer i Tysklands jernbanesektor, og fremme innovasjon for et bredere spekter av tjenester. Til syvende og sist vil dette føre til mer konkurranse og et bedre tilbud til kundene. Vi ser på FlixTrain som et europeisk produkt. Med utgangspunkt i vårt hjemmemarked ønsker vi også å gjøre tjenesten tilgjengelig i andre land, sier Schwämmlein.
