De fleste er skjønt enige om at Jernbanen er et av de mest miljøvennlig transportmidler vi har i Norge, men å bygge infrastruktur gjør miljøregnskapet ganske så skittengrått. Nå har Bane NOR fått 13,5 millioner fordelt på tre pilotprosjekter som skal være med å redusere klimagassutslippene i fremtidige byggeprosjekter.
Fokuset ligger på tre forskjellige satsingsområder. Mer bruk av elektriske maskiner slik de gjorde da Nygårdstangen i Bergen ble bygget. Bruk av digitale verktøy, og smartere håndtering av massen som blir tatt ut og tilført anleggsområdene. Her har Bane NOR allerede høstet en del positive erfaringer med massehåndtering og gjenbruk både i lokalmiljøet og inn i selve byggeprosjektene.
Her kan du lese mer om hvordan slike prosjekter allerede er gjennomført i entreprenørkulturen rundt større prosjekter hvor Bane NOR er byggherre.
–Jernbanen er allerede en av de mest klima- og miljøvennlige transportformene i samfunnet, men å bygge og vedlikehold jernbanen har en påvirkning på klimaet. For å nå Norges klimamål, må vi redusere disse utslippene, sier Karoline Bakka Hjertø, direktør for bærekraft i Bane NOR.

Som byggherre har Bane NOR et ansvar for å redusere klimagassutslipp i anleggsfasen. Ifølge en SINTEF-rapport skal hele 95 prosent av utslippene komme fra dieseldrevne maskiner og tungtransport. Det er likevel stilt spørsmål ved sikkerheten rundt det å bytte ut fossildrevne anleggsmaskiner med elektriske. Ladestrøm kan øke faren for ulykker ved sprengning. Om dette er en av områdene som nå skal granskes nærmere sier ikke meldingen fra Bane NOR noe spesifikt om.
https://www.sintef.no/fagomrader/utslippsfrie-byggeplasser/utslippsfrie-byggeplasser-i-norge
–For å redusere utslipp og sikre at overgangen til elektriske maskiner blir smidig, trengs det både ny kunnskap og nye digitale verktøy. Vi er veldig glade for støtten fra Samferdselsdepartementet, og håper erfaringene fra disse prosjektene vil komme hele bransjen til gode, sier Karoline Bakka Hjertø.
Fakta om prosjektene som har fått støtte:
Digitale verktøy for å kutte utslipp (6 MNOK)
Vi har utviklet et digitalt system som samler sanntidsdata fra alle aktørene på anleggsplassen. Systemet gir oversikt over aktivitet, energibruk og utslipp – blant annet gjennom kart og modeller. Med bedre innsikt kan vi optimalisere maskinbruk, forbedre arbeidsprosesser og stille tydeligere klimakrav i kontrakter. Løsningen skal videreutvikles og brukes i utbyggingsprosjektet i Moss i 2025 og 2026.
Elektriske maskiner i drift og vedlikehold (2,25 MNOK)
Vi skal teste elektriske anleggsmaskiner i egne drifts- og vedlikeholdsoppgaver i 2025. Dette arbeidet har andre krav og forutsetninger enn store utbyggingsprosjekter – blant annet behov for rask respons og fleksibilitet over lange strekninger. Pilotprosjektet skal gi oss innsikt i hvordan elektriske maskiner fungerer i slike situasjoner, og bidra til en smidig overgang fra diesel til strøm.
Gjenbruk av bunnrenskmasser (5 MNOK)
Bunnrensk er masser som ligger i bunnen av tunnelen. Disse består av sprengstein med innhold av sprøytebetong, injeksjonsmasser, stålfiber, plastikk, rester sprengstoff og liknende. Massene må fjernes før man legger underbygning til spor. Deler av massene kan gjenbrukes til visse formål. Lokal gjenbruk sparer både miljø og kostnader. Vi skal teste metoder for lokal sortering, knusing og gjenbruk av massene i utbyggingsprosjektet i Moss i løpet av 2025 og 2026. Målet er å redusere behovet for transport, utslipp og belastningen på mottak.

