Bane NOR betalte i fjor ut 130 millioner i erstatninger til togselskapene

Bane NOR betalte i 2022 ut 131 millioner i erstatning og kompensasjon for feil med infrastrukturen på jernbanen som har ført til forsinkelser og innstilte togavganger. Dette er en økning på over 50 millioner fra normalåret 2019.

Det er riktig å presisere i denne forbindelse at togselskapene også har en erstatningsplikt overfor Bane NOR når det oppstår feil ved togene eller avganger blir innstilt. Dette utgjorde 45 millioner i utbetalinger til Bane NOR.

–Hva er hovedgrunnene til denne rekordutbetalingen i erstatninger?

–Vi har over flere år opplevd en betydelig økning i togtrafikken. Det fører til økt slitasje og sprengt kapasitet flere linjer og steder. Noen store hendelser, som blant annet jordfeil, i det tungt trafikkerte Oslo-området, ga mange forsinkelser og flere innstillinger i fjoråret. Vi har opplevd flere feil på togene enn før, og det bygges ny infrastruktur flere steder. Det har ført til stopp og forsinkelser, sier kommunikasjonssjef Stine Strachan i Bane NOR.

–Hvor mye betaler Bane NOR ut i årlig erstatning for hendelser som blir omfattet av de forskjellige avtalene som legges til grunn når jernbaneforetakene, det vil si transportørene, vurderes som ikke planlagte hendelser?

–Svaret på spørsmål ser du i grafen jeg har lagt ved. Her er søylene i blått de pengene som har gått fra Bane NOR til togselskapene. Dette er kompensasjon for feil med infrastrukturen på jernbanen som har ført til forsinkelser og innstilte togavganger. I rødt/oransje er summene fra togselskapene til Bane NOR, som kompensasjon når feil ved togene har ført til forsinkelser eller innstilte avganger, forteller Stine Strachan.

–Kan enkeltpersoner/passasjerer/kunder/brukere benytte seg av noen form for kompensasjonsordning rettet direkte mot Bane NOR?

–Nei, togselskapene er Bane NORs kunder. Passasjerene er togselskapenes kunder. Det betyr at de reisende retter sine spørsmål og henvendelser om kompensasjon til dem de har kjøpt billetter av, altså til togselskapene, sier Strachan.

Har økt søkelys på punktlighet

Bane NOR har kontinuerlig fokus på bedre og mer driftssikre løsninger. Ved hjelp av sensor- og overvåkingsdata ønsker de å komme i forkant av problemene.

–En av våre viktigste jobber er å styrke punktligheten på jernbanen. Hvert forsinkede eller innstilte tog påvirker folks avtaler og gjøremål. Derfor har Bane NOR iverksatt flere tiltak som sammen skal styrke jernbanen. Vi tester og måler effekten av disse arbeidene, som sammen skal bidra til høy sikkerhet og bedre punktlighet.

De jobber med å få arbeidsprosesser enklere, og innfører flere standardiserte oppskrifter for problemløsing. Det skal være med å bidra til at de blant annet får gjort mer viktig vedlikeholdsarbeid på kortere tid.

Det ble i fjor betalt ut 130 millioner til togselskapene fra Bane NOR, sier kommunikasjonssjef Stine Strachan.

One thought on “Bane NOR betalte i fjor ut 130 millioner i erstatninger til togselskapene”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

Togentusiast? – Mitt tog er lastet med julegaver

Når Rikke Lind, direktøren i SJ Norge ønsker seg fire nye togsett til Rørosbanen i julegave, så får vi andre med færre kvadratmeter ønske oss noe som får plass i nissens sekk. Hvorfor lete selv når tog24 gjør jobben for både deg og nissemor. Hva kan det være da? Hva med en reise, eller en […]

Les mer

Hockeyfolket hoppet på toget, nå følger Norges idrettsforbund opp med egen reiseavtale

Tog24 har tidligere skrevet om at Stavanger Oilers heller velger å reise med tog til og fra sine bortekamper der dette er mulig. Nå har Lørenskog hockey kastet seg på samme trenden. 30. november fulgte Norges Idrettsforbund i sporene til hockeyspillerne, og laget kollektiv avtale for sine medlemmer med VY. Norges idrettsforbund har inngått en […]

Les mer

«Vi flyr, bare veldig lavt»

Kommentar av Frode Pedersen, ansvarlig redaktør for Tog24 Institusjonen Flytoget fylte nettopp 25 år. Med brask og bram! En herlig ungdom i norsk jernbanehistorie. Et transporttilbud så og si alle i Norge har et forhold til. For alle på besøk fra andre land, er Flytoget deres første møtet med Norge. Landets eneste ordentlige høyhastighetsbane. Med […]

Les mer